De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1343 woorden
  • 27 februari 2016
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
7 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Harry Mulisch

De aanslag

Oorlogsroman

Uitgever: De Bezige Bij

1995, 29e druk

254 bladzijden

Jaar eerste druk: september 1982

 

Samenvatting

Eerste episode: 1945

In Haarlem woont het gezin Steenwijk (moeder, vader, Anton en Peter). Het is een rustige winteravond. Plotseling hoort het gezin harde knallen op straat en ziet het gezin hoe de verrader Fake Ploeg wordt doodgeschoten. Ze zien ook hoe de buren (familie Korteweg) het lijk voor het huis van de familie Steenwijk leggen. Vlak daarna komen de Duitsers en nemen Anton en zijn ouders mee. Peter is net op tijd gevlucht. Anton wordt gescheiden van zijn ouders en in een auto opgesloten. In de cel ontmoet Anton een vrouw die hem troost en met hem praat over de fascisten. Daarna verteld Anton de bevelhebber over zijn oom en tante in Amsterdam en wordt hij daarheen gebracht.

Tweede episode: 1952

Anton wordt opgevoed door zijn oom en tante. Na de oorlog krijgen ze te horen dat Antons ouders en zijn broer, in de nacht dat Fake Ploeg vermoord werd, ter plekke zijn doodgeschoten. Anton blijft bij zijn oom en tante wonen. Na het gymnasium gaat Anton medicijnen studeren.

Door een feestje komt hij in 1952 voor het eerst weer in Haarlem. Hij besluit een kijkje te nemen in zijn oude straat. Eenmaal daar aangekomen, komt zijn oude buurvrouw (mevrouw Beumer) naar buiten en roept hem naar binnen. Ze vertelt wat er verder nog gebeurt is die nacht en dat haar man ook is neergeschoten. Anton vertrekt om het monument dat is opgericht te kunnen bekijken. De namen van zijn ouders staan er, maar niet die van Peter. Anton voelt voor het eerst weer iets van angst voor het afgesloten verleden.

Derde episode: 1956

Na zijn examen gaat Anton op kamers wonen in de binnenstad van Amsterdam. Tijdens een rel ontmoet hij Fake Ploeg jr., de zoon van de man die voor het huis van Anton was neergeschoten. Fake lijkt als twee druppels op zijn vader en al snel vraagt Anton hem om binnen te komen en beginnen ze een gesprek. Anton beschuldigt Fake dat het de vrienden van Fake’s vader waren, die Antons familie hebben vermoord. Fake wordt woedend en verbrijzelt een spiegel met de kei die hij in zijn hand heeft. Kort daarop ontploft de oliekachel, waardoor de kamer vol roet komt te liggen.

Vierde episode: 1966

In 1960 ontmoet hij in Londen zijn eerste vrouw, Saskia. Een jaar daarna trouwen ze en krijgen ze een dochter die ze Sandra noemen. Tijdens de begrafenis van een vriend van Saskia’s vader ontmoet Anton toevallig de moordenaar van Fake Ploeg. De man heet Cor Takes. Hij praat met hem over de oorlog en komt erachter dat de vrouw die Anton die nacht in de cel had ontmoet, Takes had geholpen bij de aanslag. Haar naam was Truus Coster. Ze bleek de dag nadat Anton haar gezien had, in de duinen te zijn geëxecuteerd.

Laatste episode: 1981

Anton is in 1967 gescheiden van Saskia en hertrouwt in 1968 met Liesbeth. In 1969 wordt hun zoon Peter geboren. Bij een grote opstand in 1981 komt Anton zijn ex-buurmeisje Karin Korteweg tegen, die samen met haar vader het lijk van Fake Ploeg had verplaatst. Ze vertelt waarom haar vader het lijk wilde verplaatsen en waarom ze het lijk niet bij de andere buren neer hadden gelegd, daar zaten namelijk joden ondergedoken. Nu weet Anton wat er gebeurt is. Hij loopt verder in de groep demonstranten. Nu, 36 jaar na de fatale nacht, kan Anton de oorlog eindelijk verwerken.

Verhaaltechniek

Ruimte: De aanslag zelf was in Haarlem en daar komt Anton vaker in het boek.                       Amsterdam, want daar studeert hij en daar woont zijn oom, waar hij is opgegroeid.                                                                    Toscane, daar had hij een tweede huis.

Er zaten vaak grote stukken tijd tussen de episodes, er werd alleen ‘ingezoomd’ op de stukken uit Antons leven waarin er iets gebeurde dat met de oorlog of de aanslag te maken had. Het verhaal is  chronisch verteld.

Verhaalfiguren: Anton is de hoofdpersoon, zijn ouders en broer worden vermoord door de Duitsers in de tweede wereldoorlog, daarna gaat hij bij zijn oom en tante in Amsterdam wonen. Daar groeit hij op. Hij haalt zijn diploma en maakt zijn studie af. Hij trouwt twee keer, van elke vrouw heeft hij één kind. Hij komt erachter wat er allemaal is gebeurt na de avond dat zijn gezin is vermoord en kan eindelijk het verleden laten rusten.

Vertelwijze: Het boek wordt niet verteld vanuit de ik-situatie maar door een alwetende verteller (een personale-vertelsituatie)

Motieven: Er zijn heel veel motieven in dit boek. Bijvoorbeeld de oorlog. Er komt heel vaak iets in het verhaal terug dat te maken heeft met de oorlog. De dobbelsteen van het mens-erger-je-niet spel dat Anton op de avond van de aanslag met zijn gezin speelde is ook een motief. Deze staat voor het lot en Anton haalt hem nog een paar keer in het boek tevoorschijn. Ook kruidnagel is er een, dat wordt gebruikt als pijnstiller tegen kiespijn. Tijdens de oorlog gebruikt de moeder van Anton kruidnagel tegen kiespijn en in de laatste episode raadt Liesbeth hem aan om kruidnagel te gebruiken tegen zijn kiespijn. Zo worden de eerste en de laatste episode met elkaar verbonden.

Thema: Het thema is oorlog, want heel het boek gaat over de oorlog en wat de gevolgen van de oorlog waren voor Anton.

Titelverklaring: Het boek heet de aanslag omdat alles begon met de aanslag op Fake Ploeg, dat was de reden dat Antons leven overhoop kwam te liggen.

Schrijfstijl: Ik vind de stijl niet heel lastig. Het boek leest makkelijk en er worden niet veel moeilijke woorden gebruikt. Er zijn veel gesprekken en beschrijvingen in het boek.

Beoordeling

Het verhaal vond ik in het begin heel spannend, maar daarna werd het steeds minder interessant. Het verhaal was op sommige stukken ook ontroerend en dat sprak mij wel aan. Ook de schuldvraag in het boek spreekt mij aan, wie veroorzaakte de gebeurtenis die Antons leven voorgoed zou veranderen? Deze vraag speelt eigenlijk het hele verhaal door, en houd de spanning er een beetje in.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het verhaal vond ik in het begin heel spannend, maar daarna werd het steeds minder interessant. Het verhaal was op sommige stukken ook ontroerend en dat sprak mij wel aan. Ook de schuldvraag in het boek spreekt mij aan, wie veroorzaakte de gebeurtenis die Antons leven voorgoed zou veranderen? Deze vraag speelt eigenlijk het hele verhaal door, en houd de spanning er een beetje in.

De eerste episode vond ik het leukst om te lezen omdat er veel spannende dingen gebeurden en er zat veel variatie in het verhaal.

Op een gegeven moment werd het verhaal heel langdradig en werd het saaier om te lezen, dus dat had voor mij een negatieve werking.

Volgens mij is er niet echt een ander boek of een film waarmee ik dit boek kan vergelijken.

Ik vind het een heel origineel boek, ik had nog niet eerder zo’n boek gelezen. De episodes waren voor mij ook nieuw.

Het boek was naar mijn mening best makkelijk te lezen omdat de zinnen niet heel lastig verwoord waren en er ook niet heel veel lastige woorden in zaten.

Mijn eindoordeel over het boek is dat het een spannend boek is, met helaas hier en daar wat langdradige stukken waardoor het lezen saai werd. Toch is het wel een boek waardoor je gaat nadenken, omdat het een realistisch geschreven boek is. Je volgt het verhaal door Antons ogen, je maakt mee wat hij meemaakt en dat vind ik altijd interessant om te lezen.

Ik zou het boek niet aanraden aan een ander, omdat het toch af en toe heel langdradig is en als je niet van lezen houdt haak je waarschijnlijk heel snel af bij dit boek. Ook als je de motieven niet ziet of niet over het verhaal gaat nadenken lijkt het me een best wel saai boek om te lezen.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"