Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Oorlogswinter

Nederlands

Filmverslag

Oorlogswinter (2008)

6.5 / 10
2e klas havo/vwo
  • sophia
  • Nederlands
  • 1101 woorden
  • 2201 keer
    48 deze maand
  • 11 februari 2014

A - Beschrijf twee momenten uit de film waaruit blijkt dat Michiel nog een kind is.

1. Aan het eind van de film als hij met het ‘speelgoed’ van Theo speelt.

2. Hij heeft een papiertje tussen zijn spaken dat geluid maakt zodat het lijkt alsof hij al op een brommer rijd.

Uit deze fragmenten komt goed naar voor dat hij nog een kind is. Als volwassen ga je niet met speelgoed spelen of bijvoorbeeld een papiertje tussen je fiets doen zodat het een grappig geluid maakt.

 

B – Beschrijf twee momenten waarop voor jou duidelijk was dat Michiel volwassen wordt.

1. Toen hij zich voor het eerst ging scheren.

2. hij raakt betrokken bij het verzet en neemt de zorg van een Engelsman op zich, terwijl hij weet dat dit niet zomaar een spelletje is en het grote gevolgen kan hebben. Een kind zou niet zo snel zichzelf hierbij betrekken, en ook nog eens goede keuzes maken.

Opdracht 3

Leg uitgebreid en duidelijk uit hoe Michiel bij ‘het verzet’ betrokken raakt. (begin bij het bezoek van Dirk; vergeet Bertus niet in het verhaal te verwerken.)

Michiel krijg van Dirk (de broer van zijn vriend Theo) een brief die hij moet bezorgen bij Bertus. Als hij naar Bertus gaat om die brief te bezorgen wordt Bertus net opgepakt en doodgeschoten, Michiel besluit om de brief zelf te openen. Er staat iets in over een ondergedoken Engelse piloot. Michiel gaat zelf naar de plek die in de brief beschreven staat en neemt het besluit om in zijn eentje te gaan zorgen voor de Engelse piloot (Jack). En zo komt Michiel in het verzet terecht. Hij doet dingen die hij normaal niet zou doen en zet zijn leven en die van zijn zus meerdere keren op het spel.

Opdracht 4

De Duitsers pakken een aantal dorpelingen, onder wie de vader van Michiel, op.

A – Waarom doen ze dit?

De Duitsers pakken Michiel’s vader op omdat ze denken dat hij iets te maken heeft met de Duitser die in het bos is neergeschoten. Maar dit is niet zo.

 

Later blijkt dat oom Ben de vader van Michiel ‘vrij’ had weten te krijgen. Toch wordt de vader van Michiel gefusilleerd.

B – Waarom?

De vader van Michiel had 2 keuzes, zelf gefusilleerd worden, of vrij gelaten worden en een willekeurig persoon uit het drop pakken en fusilleren. Hij keus voor het eerste omdat hij niet kon verdragen als iemand uit zijn dorp ook onschuldig zou worden gefusilleerd.

Opdracht 5

Als Michiel samen met zijn moeder zijn vader probeert op te zoeken in het gemeentehuis waar deze gevangen zit, ontmoet Michiel Herr Auer op de trap.

 

A – Hoe heten de perspectieven dat je vanaf beneden naar boven filmt en van boven naar beneden filmt?

Het perspectief dat je van beneden naar boven filmt heeft ook wel kikkerperspectief en als de cameraman van boven naar beneden filmt noemen we dat vogelperspectief.

B – Wat is het effect dat de filmmaker hiermee wil bereiken?

De filmmaker wilt als effect bereiken dat Herr Auer machtiger lijkt. Door hem van onder te filmen lijkt het alsof die groot is, wat toch een teken van macht is. Ze filmen Michiel van onder dat werkt juist precies tegenovergesteld. Michiel lijkt klein en machteloos tegen over Herr Auer.
 

Opdracht 6

Spanning in een film is niet alleen maar ‘actie’, maar het kan ook emotie of een ontwikkeling zijn die steeds verder opgevoerd wordt. Beschrijf zo uitgebreid mogelijk de spanning rond de executie van de vader van Michiel. Begin bij het luiden van de klokken. Vertel in je antwoord over wat je ziet, hoe dat in beeld wordt gebracht, wat je hoort / niet hoort en de muziek.

 De camera switcht vanaf het luiden van de klokken veel tussen Michiel, de Duitse commandant van het vuurpeloton en de andere (on)schuldige. De stemmen en achtergrondgeluiden zijn vervangen door spannende muziek die gelijk stopt na het lossen van de schoten. Voor het lossen van de schoten zie je Michiel ook nog in slow motion naar zijn vader rennen en worden tegen gehouden door 2 Duitsers. Er word goed op Michiel’s gezicht gefilmd waardoor je zijn emoties heel goed kan aflezen. De slow motion zorgt voor nog meer spanning, hij was tenslotte maar paar seconde te laat. De scene eindigt met een close up van Michiel’s net dood geschoten vader.

Opdracht 7

Lees het fragment van blz.104 t/m 106

  1. Wat word hier geprobeerd duidelijk te maken over de mensen in de oorlog?

De Duitsers proberen onder andere door goede daden te verrichtte en mensen te helpen de Nederlanders voor zich te winnen. Ook word hier duidelijk dat niet alle Duitsers verschrikkelijk waren. En sommige bereid waren de Nederlanders te helpen. Ze konden aan de ene kant je beste vriend zijn maar te gelijktijd ook je ergste vijand.

  1. Je ziet de gedachten in de film ook terug, maar in een andere vorm. Beschrijf de gebeurtenis in de film met duidelijke uitleg.

Michiel moet vluchten voor de Duitsers in het bos. Hij is te snel en let niet goed op, als hij over het ijs fietst zakt hij er doorheen. Een Duitser die toevallig in de buurt staat grijpt meteen in, en hij red Michiel! De Duitser brengt hem netjes naar het verzorgingstehuis bij zijn moeder en zus. Zo zie je maar aan de ene kant kom de Duitser je beste vriend zijn, maar tegelijk ook je grootste vijand.

Opdracht 8

Beschrijf volledig hoe Michiel ontdekt dat oom Ben een verrader is. Betrek in je antwoord ook de flashbacks die Michiel heeft en wat hij in de koffer wel of niet vind.

Eerder in het verhaal heeft Jack een pakketje aan Michiel gegeven met de vraag deze aan iemand te geven die het naar Engeland kan sturen. Michiel geeft het pakketje aan oom Ben en vertelt erbij dat het van een willekeurige vriend is, verder vertelt hij er geen details over. Als oom Ben dan opeens over Dirk begint tegen Michiel vraagt hij zich gelijk af hoe oom Ben dit weet. Michiel had het helemaal nooit over Dirk gehad tegen hem. Het zet Michiel aan het denken, en langzaam valt alles op zijn plaats. Hij komt erachter dat oom Ben hem al die tijd heeft afgeluisterd. Dan gaat hij op onderzoek uit in oom Ben zijn spullen. Michiel kijkt in de koffer, maar op het eerste gezicht was er niks te zien. Dan ontdekt hij dat er een dubbele bodem inzit. Hij vind daarin de brief van Jack, Jack’s horloge dat hij was verloren bij de vliegtuig crash en nog veel meer spullen wat erop duid dat hij aan de kant van de Duitsers staat.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6930

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer