De Ontdekking

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas mavo | 461 woorden
  • 11 februari 2013
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het verhaal gaat over een Jongen genaamd Jeroen die op bezoek gaat bij zijn Oma om spullen op zolder te zoeken voor de koningingendagmarkt. Terwijl hij zit te zoeken vond hij een heleboel kranten die over Adolf Hitler en de 2de wereldoorlog gaat. Dan gaat zijn oma vertellen over haar belevenissen in de 2de wereldoorlog.

In de 2de wereld oorlog kwam er bij oma (Helena) een Duits meisje (Esther) in de klas. Esther is een joods meisje dat moest vluchten uit Duitsland vluchten vanwege het racisme van Hitler toen hij de macht in Duitsland kreeg. Esther werd ook meteen Helena's buurmeisje.

Helena had verder nog 2 Broers (Theo en Wim) die telkens ruzie maakte, een vader en een moeder. Helena's vader zat bij de Amsterdamse Politie. Dus haar vader moest de hele tijd Hitler's raad volgen. Dus hij moest ook mee doen met de Duitse "razzia's". Omdat hij naar de Duitsers moest luisteren, mocht er in hun huis niet meer naar BBC geluisterd worden. Dus ze kunnen niet meer volgen hoe het met de oorlog gaat, dus er komen telkens meer ruzies.

Theo vind dat het Duitse leger geweldig is dus hij gaat zich opgeven om een soldaat te worden.
Later in de oorlog is hij omgekomen :(. 

Haar andere broer Wim gaat samen met Helena het verzet in. Wim gaat steeds dieper het verzet in en begint dan te vechten met de Engelsen (en niet tegen ze).

Esther wordt telkens meer door de Duitsers gediscrimineerd. Later krijgt Esther ook nog een Davidsster zodat iedereen kan zien dat ze joods is. Iedereen in Nederland moet van de Duitsers een persoonsbewijs bij zich dragen. de enige manier om nog aan voedsel te komen is aan voedselbonnen.

Later werden Esther's ouders opgepakt door de Duitsers terwijl Esther nog op school zit. Dus moest de vader van Helena Esther ophalen van school om haar aan de Duitsers over te leveren. 

Maar inplaats daarvan helpt hij Esther om onder te duiken bij zijn vriend.
Het enige probleem is dat Helena hier niets van weet.

Na de bevrijding van Holland werd Helena's vader opgepakt omdat ze dachten dat hij meewerkten met het Duitse leger. Haar vader is toen gestorven aan gevangenschap. Toen ze bij de begraafplaats van Theo en Papa stonden besloot Helena's moeder om naar haar geboortestad te verhuizen om een nieuw leven te beginnen. 

(Terug naar het heden)
Op 4 Mei kwam Jeroen weer terug naar Oma alleen had ze haar enkel verzwikt. Ze kon daarom niet naar de dodenherdenking. Daarom ging Jeroen voor haar.

 Bij de dodenherdenking was er een Joodse vrouw die een speech ging houden en die het ging houden over de steun die ze tijdens WOII kreeg van haar vriendHelena. En uiteindelijk bleek dat die vrouw Esther was.

Einde

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.