Terrorisme in Europa

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 706 woorden
  • 11 april 2017
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Schaduw over Europa

In Madrid, Londen en Istanbul een bomaanslag, in Amsterdam een moord, in Londen een bomaanslag, in Toulouse, Brussel en Parijs een schietpartij, in Nice een vrachtwagen die op de menigte in rijdt. Dit zijn enkele voorbeelden van de terroristische aanslagen in Europa sinds 9/11. Een recente en ook een zeer heftige aanslag is die in Nice, die zich op 14 juli 2016 plaatsvond. Hier reed een vrachtwagen op de Promenade des Anglais de menigte in en er vielen minstens 84 doden. Maar hoe was de situatie nu in Europa? En hoe groot is de terreurdreiging in Europa?

In de geschiedenis van de mens zijn er altijd al aanslagen geweest. Ze werden destijds anders uitgevoerd, omdat men vroeger nog geen explosieven of dergelijke had. Vaak waren de aanslagen toen overvallen of roven in de kerk of bank. Het nieuws over aanslagen van vroeger werd ook veel minder snel verspreid. Ze hadden destijds nog geen sociale media, internet of radio, dus werd alles in de krant gezet of er werden mensen rond gestuurd om het nieuws te verspreiden. Pas toen er bommen werden uitgevonden waren de aanslagen heviger en vielen er ook meer doden dan voorheen. Toen pok de radio en het internet kwamen, werd het nieuws snel verspreid. Je zou denken dat de aanslagen vroeger alleen maar over het geloof ging, maar dat is in de loop van die duizend jaren niet veel veranderd.

Tegenwoordig hoor je bijna elke week wel dat er een aanslag is gepleegd, ze zijn misschien niet altijd even heftig, maar ze blijven maar komen. Elke aanslag die is gepleegd, is over de hele wereld bekend. Dit komt omdat overal ter wereld waar de aanslag zich bevinden, het nieuws over de aanslag op internet wordt gezet. Alles komt er op, van Japan tot Bolivia, van Bangladesh tot Groot-Brittannië. Alle aanslagen worden op grote schaal gepleegd en verspreid. De aanslagen vinden overal plaats, ook in Europa. De terreurdreiging wordt steeds groter, ook in Nederland, blijkt uit het 43ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de NCTV. Hier zijn volgens Pieter Hotse Smit drie goede redenen voor.

Ten eerste lijkt Nederland erg op Frankrijk. Ten tweede vormen eenlingen een steeds groter risico. Ten derde vormen “geradicaliseerde thuisblijvers en jihadisten die proberen terug te keren, [...] een gevaar”, aldus Hotse Smit, P. (15 november 2016). De kans op een terreuraanslag in Nederland blijft groot, volgens de Volkskrant, vooral de jihadisten die terugkeren uit de Islamitische Staat kunnen gevaarlijk zijn.

IS is verantwoordelijk voor meerdere aanslagen in Europa, waaronder de aanslag op Charlie Hebdo, Brussel en Nice. IS vecht vanuit het geloof; ze willen dat de hele wereld islamitisch wordt en willen dit door middel van geweld bereiken, wat erg veel slachtoffers kost. Volgens het Global Terrorism Database is het aantal aanslagen van 2004 tot 2015 gedaald, in 2015 zat een hoge piek. Na 2015 is het aantal weer gedaald.

In de toekomst zal er niet veel veranderen; mensen blijven aanslagen plegen, niet alleen in Europa, maar wereldwijd. Toch zijn de meeste landen het terrorisme hard aan het bestrijden. Uit het krantenbericht ‘EU gaat te ver met passagiersgegevens’ van Jeroen Segenhout, blijkt dat de EU het bestrijden te hard aanpakt. De EU deelt passagiersgegevens met Canada en dat is in strijd met de grondrechten van Europese burgers. Met het delen van de gegevens kan de EU terroristen opsporen en ze zo arresteren. Toch gaat de EU door met het bestrijden op deze manier, omdat het toch goede resultaten oplevert.

Als IS meer macht krijgt, door bijvoorbeeld nucleaire wapens te bezitten of andere gevaarlijke wapens, dan kan de toekomst er erg donker uitzien. IS heeft dan de macht om een gebied bijna zo groot als Nederland te vernietigen. Maar tegen de tijd dat IS nucleaire wapens in handen krijgt, is de Islamitische Staat al lang verslagen, verwachten experts.

Sinds jaar en dag zijn er dus al aanslagen, maar het worden er steeds meer. Het is de laatste tijd een groot onderwerp in het nieuws en je hoort elke week wel dat er een nieuwe aanslag is gepleegd. De dreiging in Europa is groot en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven. Ook al is het de laatste tijd wat rustiger, de aanslagen zullen er zijn en zullen blijven, in welk jaar je ook leeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.