Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blue Man Group

Beoordeling 6.9
Foto van Delano
  • Theaterverslag door Delano
  • 4e klas havo | 2141 woorden
  • 5 april 2017
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
8 keer beoordeeld

 

0.  Verantwoording

Elk jaar met Kerst (ik ben 1e kerstdag jarig) ga ik met m’n vader naar Berlijn. Dus natuurlijk moesten we de voorstelling van Blue Man Group ook een keer zien. Mijn vader wilde nog een tweede keer naar de voorstelling, maar één keer vond ik genoeg en het is ook best wel duur vind ik. Helaas hebben we geen kaartjes bewaard, maar we hebben wel video beelden. Tijdens de voorstelling moesten we de camera uitzetten.

               

0a. Historie

                                                               

Bron:

Wikipedia

Website:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Man_Group

Algemeen

Blue Man Group is een creatieve organisatie rondom drie personen, die zwarte kleding dragen en totaal blauw geschminkt zijn. De hoofden geven de indruk volledig kaal te zijn en de oren zijn bedekt door een gladde kap. Ze worden begeleid door een band met hoofdzakelijk slagwerkinstrumenten.

Historie

De vrienden Chris Wink, Matt Goldman en Phil Stanton ontwikkelden het idee voor de Blue Man Group in de jaren tachtig in New York. Ze deden optredens in de straten om passanten te vermaken.

De interesse in de groep ontwikkelde zich gestaag met hun eerste in theater opgevoerde programma in het Astor Place Theater in New York. Door meer dan tien optredens in de Tonight Show van Jay Leno en het verschijnen in de commercials voor Intel is de populariteit van de groep met hun shows verder gegroeid. Door de populariteit zijn er meerdere artiesten aangetrokken die als "Blue Man" kunnen optreden, per show zijn er echter altijd drie.

De BMG was onderdeel van een optreden van Tiësto op de TMF Awards en ook verschenen ze in 2007 tijdens Tiësto's Elements of Life Concert in het Gelredome.

Locaties

-          Astor Place Theater, New York (1991 tot heden)

-          Charles Playhouse, Boston (1995 tot heden)

-          Briar Street Theater, Chicago (1997 tot heden)

-          Blue Man Theater in The Venetian, Las Vegas (2006)

-          Theater am Potsdamer Platz, Berlijn (mei 2004 tot heden)

-          Toronto (per 2005)

-          Universal Studio's, Orlando Florida

-          New London Theatre, Londen

-          Theater Fabriek Amsterdam, Amsterdam (vanaf 12 december 2006 tot 30 september 2007)

-          Heineken Music Hall, Amsterdam (dinsdag 4 en donderdag 6 november 2008)

Aantal

Inmiddels zijn er meer dan 60 Blue Men in de verschillende shows.

 

0b. Reclames specifiek voor Berlijn:

1.  Korte inhoud; wat is er te zien

Personages

De drie personages zijn mannen in zwarte kleding en een blauw gezicht zonder oren. Ik denk dat ze een soort badmuts over hun hoofd heen trekken. De oren zijn afgedekt - dat is beetje dubbel. Aan de ene kant wordt er niet gesproken dus heb je je oren niet nodig. Aan de andere kant is er veel geluid in de vorm van rockmuziek en een soort drum-ritmes dus dan heb je je oren wel weer nodig. De ogen zijn goed te zien en zijn ook belangrijk want er wordt tijdens de hele show niet gesproken maar de gezichtuitdrukking zegt eigenlijk alles. Het is eigenlijk internationaal want door het ontbreken van taal kan iedereeen het goed volgen. Het maakt niet uit uit welk land je komt. Ik denk daarom dat deze shows in grote wereld steden gegeven wordt, waar veel toeristen uit alle landen komen.

    

Genre

Ik zou niet zo goed weten tot welk genre dit behoort. 

Deze show is een UNIEKE COMBINATIE van:

•       Cabaret omdat het zo grappig is. 

Zie hieronder eet de derde man een bloemtje per ongeluk op..

 •       Pantomime omdat ze niet praten en allerlei gebaren maken zonder dat een voorwerp is.  Concert Rockmuziek omdat er gebruik gemaakt wordt van een soort huisband  Concert Percussie omdat er ook grote trommels bespeeld worden.

  Concert Alternatief er worden ook geluiden gemaakt met andere voorwerpen zoals plastic PVC buizen 

 Dans er wordt een klein beetje gedanst samen met het publiek maar wel op een eenvoudige manier

•       Fotografie omdat er een live selfie gemaakt wordt tijdens de show en op Social Media wordt geplaatst.

Schilderkunst omdat er gebruik gemaakt wordt van verf dat op een doek terecht komt. Dit schilderij wordt aan het eind van de voorstelling weg gegeven.

Beeldschermkunst er wordt ook gebruikt gemaakt van grote en kleine schermen

Kledinglichtjes / beeldscherm - in de nieuwste show schijnen ze ook gebruik te maken van soort schermen/lichtjes op hun kleding. Dit heb ik zelf nog niet gezien maar lijkt me wel leuk om een keer te zien.

 •       Papierkunst aan het eind van de show komen er grote rollen papier die over de hoofden van het publiek uitgerold worden.

 

 2.  Vormgevingsaspecten

Decor

Het decor is heel bijzonder want er wordt niet alleen gebruik gemaakt van het toneel. 

Huisband stellages

Bijvoorbeeld de ‘huisband’ staat op stellages in de achtergrond. Elk bandlid heeft een aparte plek. Het lijkt wel alsof ze in de lucht zweven. 

Zaal en publiek ook onderdeel

Verder lopen de acteurs ook door de zaal heen en gaan de interactie aan met het publiek. Er worden ook mensen uit het publiek naar voren gehaald. Zo was er een man die een overal aankreeg en met een verf-act meedeed. En een vrouw die meedeed aan een klein toneelstukje. 

TV schermen

Er hangen grote TV schermen. Aan het begin van de voorstelling is het al meteen grappig. Mensen die toevallig jarig zijn worden genoemd. Na een paar minuten zit de sfeer er al meteen goed in. Je weet meteen: deze show is anders dan alle andere.

Licht en Geluid

Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Deze show gaat helemaal over licht en geluid. Naat de komische acteurs is licht en geluid het belangrijkste. 

 

3.  Functie en betekenis

Beschrijf het thema van de voorstelling. Wat heeft de regisseur het publiek willen laten voelen of wat heeft hij tegen ze willen zeggen?

Heeft de voorstelling een boodschap of een betekenis? Is het puur gericht op vermaak? 

Of heeft de regisseur een duidelijke mening en/ of ergens kritlek op? Is het kunst of puur amusement?

Ik denk dat de regisseur een unieke belevenis wilde creeeren, iets wat in geen enkele andere voorstelling of show ooit is gecombineerd. Dat is goed gelukt. Deze show is anders dan alle andere. Het is puur bedoeld als vermaak.

 4.  Recensie Blue Man Group - Bespreking Show 

Door: Dr. Longbeard & Marja             website HiFi.nl 24 januari 2001

Al voordat we naar Las Vegas vertrokken toonde CNN een klein stukje van het optreden van de Blue Man Group en het fascineerde direct. Aangekomen op het vliegveld kwamen de gigantische billboards je al tegemoet en ook Intel had Blue Man Group gekozen voor de Pre-Event Kick-Off Keynote, een beetje te pre voor ons want toen zaten wij nog in de lucht. 

Wie zijn nu de in Amerika langzamerhand legendarische Blue Man Group? Begonnen zo’n acht jaar geleden als een off broadway show moet je je drie mannen met strakke blauwe over het hoofd getrokken maskers voorstellen die zich een beetje Buster Keaton-achtig voortbewegen en een twee uur durende show vol muziek en grappen en grollen vertonen. Omdat ze toch in ons hotel optraden waar een compleet theater voor zo’n 2.500 bezoekers in is gebouwd en we langzamerhand doordrenkt waren van de promotie op de speciale hotel tv zender besloten we een kaartje voor de show te kopen. Per avond zijn er twee shows en die zijn dan ook uitverkocht. Maar gelukkig was er nog plek en gewapend met programmaboek en CD verheugden we ons op de show de volgende avond. Zoals altijd in de VS hoef je je geen zorgen te maken over de merchandise; in de aparte Blue Man winkel was van alles te koop, t-shirts, petjes, CD’s, balletjes, magneten en noem maar op. De zaal ging een uur van te voren open en sluit een kwartier voor de aanvang van de show; ook typisch amerikaans want te laat komen is er niet bij (dachten wij). We begaven ons dus op tijd naar plaatsen D1 + 2 en het eerste wat ons opviel dat op de eerste zeven rijen op iedere stoel een plastic soort pocho lag die door onze medebezoekers direct werden aangemeten; de lap plastic over en om je heen en natuurlijk de capuchon op! Vlak voor de show worden dan ook nog stroken wit papier uitgedeeld met het verzoek deze als versiering bij jezelf aan te brengen. De show begint voor ons op een manier die vast voer is voor psychologen die “het kuddegedrag” bestuderen; er verschijnen teksten en opdrachten op een lichtrail en die worden klakkeloos opgevolgd en uitgeschreeuwd. Voor ons toch wel kromme tenen werk. De show begint met de opkomst van Blue Man en een drumscene waarin ze op vaten verf spuiten en vervolgens drummen. Dit verklaarde dus de plastic capes maar in claimgevoelig Amerika spetterden ze natuurlijk net niet a la Waardenburg en de Jong en zat iedereen dus alleen maar aardig te zweten in z’n plastic condoom! De show is verder een mengeling van fascinerende muziek op zelf ontwikkelde instrumenten, een goeie bijbehorende band en medespelers en al met al een boeiend schouwspel hoewel we ons niet aan de indruk kunnen onttrekken dat qua show Amerikanen toch wel wat minder gewend zijn dan wij in Europa omdat bepaalde dingen zoals het viezeriken met marshmellows en de zogenaamde onverwachte toeschouwerparticipatie ons wat outdated voorkwamen. De Amerikanen in de zaal echter, sommige waren er volgens ons al voor de zoveelste keer vormden een show op zich behalve die ene irritante toeschouwer die te pas en onpas EXTREME! brulde. Desalniettemin zeker geen verloren tijd en de muziek waar wij met name voor kwamen krijg je de rest van de reis niet meer uit je hoofd. Gelukkig dus dat we de CD ook thuis kunnen beluisteren!

               

5.  Mijn Mening

5a. Recensie - Mijn Mening - Kromme tenen

In deze recensie wordt gesproken over ‘kromme tenen’, maar dat vond ik nog wel meevallen. 

De show begint voor ons op een manier die vast voer is voor psychologen die “het kuddegedrag” bestuderen; er verschijnen teksten en opdrachten op een lichtrail en die worden klakkeloos opgevolgd en uitgeschreeuwd. Voor ons toch wel kromme tenen werk.

Eigenlijk vond ik het wel leuk om even ‘opgewarmd’ te worden. Het is een soort voorproefje wat er nog komen gaat.

 

5b. Recensie - Mijn Mening - Papier

Iets anders valt me ook op bij deze recensie over het papier. 

Vlak voor de show worden dan ook nog stroken wit papier uitgedeeld met het verzoek deze als versiering bij jezelf aan te brengen.

In Berlijn hebben wij alleen papier gekregen die we over ons hoofd heen moesten doorgeven. Maar blijkbaar kregen ze in Las vegas iedereen een persoonlijk stuk papier dat ze zelf moesten versieren.

 

5c. Mijn Mening - Overig

Ik was blij dat ik niet op de eerste rij zat want daar werden ze helemaal nat van het water en misschien ook een beetje berf. Gelukkig hadden ze pochos aan.

Je voelt je de hele show onderdeel van de show. Je wordt er echt bij betrokken. De acteurs lopen door de zaal heen.

Verder zou ik nog wel een keer het gedeelte met de lichtjes/beeldschermen op hun kleding willen zien.

Verder zou ik nog wel een keer het gedeelte met de lichtjes/beeldschermen op hun kleding willen zien.

Ik zou deze voorstelling zeker aanraden aan mijn klasgenoten. Het is iets wat je ooit een keer gezien moet hebben. Ik zou wel adviseren om niet vooraan te gaan zitten want dan word je misschien een beetje nat en vies. 

beoordeling

                     

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Delano