Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dit moet je weten over het regeerakkoord

Dit moet je weten over het regeerakkoord

Na meer dan 200 dagen is het dan zover: er ligt een regeerakkoord. De formerende partijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) brachten vandaag het document 'Vertrouwen in de Toekomst' naar buiten. Omdat je geen zin hebt om alle 68 pagina's te lezen, heb ik even de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Wraakporno strafbaar

Het doorsturen van naaktfoto's of -filmpjes waarbij de figuranten in kwestie  (al dan niet bedoeld) beschadigd worden, wordt strafbaar. Ook de hoge piefen lijken te zeggen: "gast, dat doe je gewoon niet."

 

Adieu rekentoets

Wat begon als een uiterst ambitieus plan om de Nederlandse scholier opnieuw kennis te laten maken met rekenen, eindigt als een grote mislukking. Daarom wordt de rekentoets op den duur afgeschaft en in 2019-2020 vervangen voor een alternatief. Over dit alternatief is nog niets bekend. Meer informatie over de afschaffing van de rekentoets lees je hier.

Geen roken en overgewicht meer

'Op weg naar een Rookvrije Generatie' is een initiatief van onder meer het KWF, met als doel om ieder kind de kans te geven om zonder roken op te groeien. De aanstormende regeerbazen steunen deze actie en maken sigaretten en andere rookwaren daarom duurder. Ook moet het aantal mensen met overgewicht teruggedrongen worden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was 49,2% van de volwassen Nederlandse burgers in 2016 te zwaar.

Hulp voor tienerouders en suïcidale jongeren

Hoewel jongeren steeds minder en later seks hebben, meent de coalitie dat (vooral) onbedoelde tienerzwangerschappen beter kunnen worden ondersteund. 

Ook het begeleiden van depressieve en suïcidale jongeren staat hoog op de agenda van deze formatie. Focus daarbij ligt met name op jonge en depressieve LHBT'ers . 

Cadeau voor nieuwelingen en 18-jarigen

Nieuw in Nederland of net achttien geworden? Dan krijg jij  een supervette nationale canon thuisgestuurd. In dit boekwerk staat allemaal informatie over de Nederlandse geschiedenis. Geen zin om dit door te nemen? Geen zorgen, ook op school zal er meer aandacht besteed worden aan ons kikkerlandje. Hierbij wordt expliciet het Wilhelmus genoemd.

Zoals eerder uitgelekt wordt het voor elke scholier mogelijk om het Rijksmuseum en het parlement te bezoeken.

Maatschappelijke diensttijd

Jongeren kunnen kiezen voor een maatschappelijke diensttijd van maximaal een half jaar. Niet verplicht dus. Eerder werd naar buiten gebracht dat jongeren die hier voor kiezen, voorrang krijgen bij sollicitatieprocedures, hier wordt nu echter geen melding van gemaakt.

Vind je dat ik belangrijke punten niet genoemd heb? Let me know! 

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?