Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Welke studentenvereniging past bij jou?

Tot laat in de nacht bier zuipen, een eigen jaarclub en de o-zo-gevreesde ontgroening... Dat hoort er allemaal bij als je lid wilt worden van een studentenvereniging.
 

Voor er nu stoom uit je oren komt en je begint te braken, Feuten is misschien het meest typische en angstaanjagende beeld, maar zeker niet de enige optie. Ook voor alle anarchisten, gelovigen en bangeriken is er genoeg keus.

Je moet een vereniging zien als een plek waar je kunt chillen, nieuwe mensen gaat ontmoeten, maar ook een plek waar je jezelf enorm kan ontwikkelen. Daarvoor moet je je natuurlijk wel aansluiten bij een vereniging die bij je past. Lees hieronder meer.

Gezellig

Gezelligheidsverenigingen gaan om (jawel) de gezelligheid. Denk dan aan veel feestjes en borrels, lekker volwassen doen in pak en galajurk. Maar ze kunnen ook een combinatie zijn van bijvoorbeeld een religieuze/politieke of internationale opvatting en borrels en feestjes. 

Stel je bent gelovig en gaat naar een (openbare) universiteit, dan kan het heel prettig zijn aansluiting te zoeken bij mensen waar je je veilig bij voelt. Je doet dan bijvoorbeeld eens in de week een bijbelstudie met een kleine kring mensen en hebt met alle leden van de vereniging een borrel. Je zoekt dan misschien samen in je nieuwe studentenstad een fijne kerk of moskee. Oftewel 3 momenten in de week om je matties te ontmoeten. Zo gaat nieuwe vrienden maken snel!

Gezellig en serieus

Voor studenten heb je echt ongelofelijk veel keus in verenigingen die iets serieus combineren met gezelligheid. Een debatvereniging, een studentenorkest of een vereniging waarbij elke week lezingen en discussies zijn over een actueel thema.

Bijna elke opleiding kent wel een eigen studievereniging, soms met een leuk tijdschrift en ook weer eigen feestjes. Hier kun je alleen bij wanneer je die specifieke opleiding doet, zo ontmoet je ook weer veel gelijkgestemden!

Sport

Voor de fanatiekelingen onder ons: in de grote studentensteden zijn er ook verenigingen waar je lekker kan sporten. Zo doe je ook écht iets terwijl je aan het socializen bent. Zoals keihard zweten in een roeiboot terwijl de zon op je kruin schijnt. Dik worden tijdens je studententijd? Dat voorkom je wel door bij een sportvereniging te gaan!

Ok leuk, maar waarom zou ik bij een vereniging gaan?

Reden 1

Het is goed voor je CV. Elke studentenvereniging of studievereniging heeft een heleboel commissies waar je in kunt opereren. Feestjes organiseren, lezingen regelen, hoofdredacteur worden van het studietijdschrift... er zit vast iets bij wat jij leuk vindt! Het zijn allemaal dingen die laten zien dat jij verantwoordelijk bent, dingen kunt doen naast je studie en goed kan samenwerken. Vet handig wanneer je later een baan zoekt. Ook ga je een enorm netwerk krijgen met allemaal getalenteerde mensen die ook nog eens goede vrienden van je zijn. 

Reden 2

Elke dag in de collegebanken zitten is niet wat deze periode tot een studententijd maakt. Het contact met medestudenten is veel en veel belangrijker. Je bent misschien wel voor het eerst op jezelf aangewezen in een nieuwe stad, een nieuwe kamer en een nieuwe studie. Een studentenvereniging kan een veilige haven zijn, een plek waar je met plezier naartoe gaat en lol hebt, maar ook om advies kunt vragen. Tips voor een bijbaantje, hoe je moet omgaan met een stomme huisbaas of waar je een nieuwe kamer vinden... het kan allemaal gemakkelijker bij een vereniging dan wanneer je op jezelf bent aangewezen.

Weten welke vereniging goed bij jou past? Wij hebben een handige quiz gemaakt. Check 'm hierboven in de header.

voeg reactie toe

3683

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?