Hoe werkt toelating, numerus fixus, selectie en matching?

Hoe werkt toelating, numerus fixus, selectie en matching?

Heb je de studie van je dromen gevonden? Alle open dagen bezocht totdat je de weg beter wist dan je gids? Meegelopen totdat je zelf de collleges kon gaan geven? Gefeliciteerd! Stap 1 naar studeren is gezet. Maar nu komt een van de belangrijkste dingen: je aanmelden! Maar hoe doe je dat? En kom je zomaar overal binnen?

Toelatingsrecht

De algemene deadline om je voor een hbo of universitaire studie aan te melden is 1 mei 2017. Meld je je pas na 1 mei aan, dan heeft de onderwijsinstelling het recht je te weigeren. Voor numerus fixus studies, studies met een beperkt aantal plaatsen waarbij geselecteerd wordt, was de deadline 15 januari 2017

Voor de deadline van 15 januari 2017 mocht je je aanmelden bij maximaal twee numerus fixus studies. Uitzonderingen op deze regel waren de studies geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde. Scholieren mochten voor deze vier studies zich maar bij één hogeschool of universiteit aanmelden. Je kon je dus niet aanmelden voor een studie tandheelkunde in Amsterdam én bij de studie in Nijmegen.

Als je je uiterlijk 1 mei hebt aangemeld, kan je nog tot 1 september switchen van opleiding. De instellingen waarvoor je je hebt aangemeld, mogen je dan niet weigeren, door het toelatingsrecht. Heb je je pas na 1 mei aangemeld, dan kan switchen ervoor zorgen dat de onderwijsinstelling je niet aanneemt. 

Numerus fixus studies

Sommige studies, zoals geneeskunde en journalistiek, zijn heel erg populair. Er zijn dan ook elk jaar meer aanmeldingen dan dat er plaatsen zijn. In voorgaande jaren moest je daarom ingeloot worden voor een plaats bij zo'n studie. Voor het studiejaar 2017-2018 is dit afgeschaft: scholen mogen alleen nog selecteren, niet meer loten. 

Tot studiejaar 2017-2018 had je als scholier vaak geluk als je gemiddelde eindexamencijfer een acht of hoger was, want je werd vaak direct geplaatst op je universiteit of hogeschool naar keuze. Voor het aankomende studiejaar is dit ook afgeschaft: cum laude slagen is geen garantie meer voor een plek bij een onderwijsinstelling.

Selectie numerus fixus studies

Universiteiten of hbo-instellingen die scholieren selecteren voor een plek bij een numerus fixus studie, mogen niet meer alleen selecteren op basis van cijfers. Voor een studie is het namelijk ook heel belangrijk dat je de juiste motivatie en karaktereigenschappen hebt en hoe goed je eerdere schooljaren hebt gescoord. 

Dat er door onderwijsinstellingen naar meer dan alleen eindexamencijfers moet worden gekeken, staat vast. Hoe hbo-instellingen en universiteiten scholieren precies selecteren, staat echter niet vast. Sommige universiteiten en hogescholen selecteren bijvoorbeeld door middel van een online hoorcollege met vragen of een toets over de eindexamenvakken die je ook nodig hebt voor de studie. Meer informatie over hoe het selectietraject per school eruitziet, vind je op de website van de betreffende school zelf.

Na het afronden van het traject voor een plaats bij een studie, wordt je rangnummer bekend gemaakt. Via Studielink krijgen alle studenten die mee hebben gedaan aan de selectieprocedure op 15 april 2017 hun rangnummer te horen. Heb je een plaats toegewezen gekregen? Gefeliciteerd! Je krijgt dan snel via Studielink een mail met de aangeboden plaats van de onderwijsinstelling. Deze moet je wel binnen twee weken na ontvangst accepteren, anders gaat je plek alsnog naar iemand anders. Daardoor kan het dus ook zijn dat als je rangnummer in eerste instantie buiten de selectie viel, je alsnog een plaats aangeboden krijgt van iemand die vergeten is zijn of haar plek te accepteren of een plek heeft geweigerd. 

Viel je helaas buiten de selectie voor een numerus fixus studie? Dan kun je je nog tot uiterlijk 1 mei aanmelden voor een reguliere studie.

Studiekeuzecheck

Als je uiterlijk 1 mei ingeschreven bent, heb je recht op een studiekeuzecheck (matching). Daarmee toets je of de gekozen opleiding echt bij je past. Hoe dat precies wordt gedaan, verschilt ook weer per studie. Veelvoorkomende onderdelen hiervan zijn bijvoorbeeld een (online) hoorcollege, werkcollege, gesprek met iemand van de studie of het invullen van een digitale vragenlijst.

Na de studiekeuzecheck krijg je een advies van de instelling. Jij bepaalt vervolgens wat je daarmee doet. Ook met een negatief advies kun je de studie gaan volgen en met een positief advies kun je nog besluiten om te switchen van studie. De studiekeuzecheck is een recht, maar voor sommige opleidingen wel verplicht. Neem je zonder goede reden geen deel aan die check, dan kan je toelatingsrecht vervallen. Je mag dan dus niet gaan studeren. 

Scholieren die zijn toegelaten tot een numerus fixus studie hebben geen recht op een studiekeuzecheck. 

Gepubliceerd op 1 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.