Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vijf goede studiekeuzetests

Vijf goede studiekeuzetests

Heb jij nog geen idee wat je wil studeren? En heb je ook nog geen idee waar te beginnen met zoeken? Dan bestaan er gelukkig ’n hoop tests die jou op weg helpen. Omdat tegenwoordig iedere instantie of website wel een of andere interessetest aanbiedt, zocht ik voor jou de beste tests uit. Deze tools helpen je zeker op weg!

1. Interessetest
Deze interessetest zoekt studies bij jouw interesses. Let op: dit gaat om studies op hbo en wo-niveau. (Deze test geldt dus helaas niet voor mbo’ers. Daar is deze test voor.) Bij deze interessetest kun je voor drie psychologische domeinen aangeven welke het beste bij jou passen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je artistiek bent, of ondernemend, of misschien wel heel sociaal. (Mocht je nou echt geen idee hebben welk domein bij je past, dan kun je daar ook achter komen met subvragen). Op basis van de domeinen die goed bij je passen wordt er een studie aangeraden.

Deze test kost geen geld (hoera!), maar is daardoor ook niet héél uitgebreid. Mocht je dus echt een uitgebreide test willen doen, zoek dan even verder.

2. Beroepssectoren
Deze test focust zich op beroepen. Je geeft steeds aan of bepaalde werkzaamheden je leuk lijken. Binnen zo’n vijftien minuten vindt de test uit welke beroepssectoren goed bij jou passen (bijvoorbeeld sport, of medisch welzijn). Ook krijg je te zien welke beroepsactiviteiten erbij passen (zoals ‘organiseren’ of ‘bedenken’).

Deze test is een stuk uitgebreider en kost daarom wel een zakcentje: voor een kleine €4,60 kun je de test doen. Staat dan wel tegenover dat de test wetenschappelijk onderbouwd is.

3. Studiekeuzetests van universiteiten
Onder meer de universiteit in Utrecht, Nijmegen en Leiden bieden eigen studiekeuzetests aan. Mocht je dus al weten naar welke plaats of universiteit je wilt gaan, dan is het handig om een van deze tests te doen. Daaruit komt dan naar voren welke studie van de desbetreffende universiteit het beste bij jou past.

Het enige wat je voor deze tests hoeft te doen is een profiel aanmaken, de tests kosten geen geld (hoera!).

4. Studiekeuzetest
Deze uitgebreide studiekeuzetest gaat in op verschillende dingen: activiteiten die je leuk lijken, je persoonlijke gedrag en je voorkeur voor verschillende werkzaamheden. De vragenlijst bestaat uit 120 open vragen en 15 keuzevragen, en het kost je zo’n kwartier om ‘m te maken. Als je een uitgebreid rapport met de resultaten toegestuurd wilt krijgen, dan kost dat je wel €12,50.

5. Tests via je school
Hier kun je verschillende soorten tests doen om tot je studiekeuze te komen. Zo is er een interessetest die zich (hoe raad je het!) op je interesses focust, een competentietest om erachter te komen wat je sterke punten zijn, een beroepentest om te zien welk beroep het beste bij je past en een studiekeuzetest om een uiteindelijke studie te kiezen.

Als het goed is kun je via je mentor, leraar of decaan een code krijgen voor toegang tot Qompas. Met de code kun je een account aanmaken en de tests doen.

Let op: er zijn een hoop instanties en websites die een studiekeuzetest aanbieden, maar niet elke test is even betrouwbaar en uitgebreid. We raden aan test van instanties zoals universiteiten of je eigen school te doen, of anders een va de bovenstaande te kiezen. Deze zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek, dus wél betrouwbaar.

Gepubliceerd op 8 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.