Wat er écht gebeurt tijdens een hoorcollege

Wat er écht gebeurt tijdens een hoorcollege

7 januari 2019 | Door Anoniem

Ik dacht altijd dat het oplet-gehalte op mijn middelbare school laag lag. Toen kwam ik op een universiteit. Anderhalf uur lang zag ik vanaf de achterste rij wat de studenten voor mij deden tijdens een hoorcollege staatsrecht in Nijmegen. Iedereen typte en klikte snel en veel, maar bijna niks daarvan ging over staatsrecht. Hierbij de meest bijzondere activiteiten die ik spotte. 

Weerbericht

Voor mij zat iemand die duidelijk niet de ambitie had om jurist te worden, maar liever de volgende Piet Paulusma is. Ze heeft tijdens het hoorcollege de weersvoorspelling van tientallen verschillende steden en plaatsen gecheckt en ongeveer dertig keer de live-radar-kaart geladen. Wellicht wil ze helemaal geen jurist of weervrouw worden, maar was ze als hacker bezig met het neerhalen van Buienrader.nl met overmatig gebruik. 

Algemene voorwaarden 

Een andere studente vond het hoorcollege klaarblijkelijk zo extreem saai, dat ze algemene voorwaarden van Zalando begon te lezen. Het feit dat ze die begint te lezen is natuurlijk al heftig. Echter, de snelheid waarmee ze het document vond, was nog velen malen angstaanjagender. Ze had het zo snel gevonden, dat ik vrees dat ze dit bestand niet voor het eerst opende. 

Mark Rutte

Een stukje verderop in de zaal was een jongen bezig met een bijzonder interessante presentatie. Hij zocht naar foto's van Mark Rutte in combinatie met ieder denkbaar aspect van de premier. Niet alleen 'VVD' en 'president' kwamen voorbij, maar ook 'homo', 'vrijgezel' en 'moeder'. Een aantal foto's plakte hij in een PowerPoint. Sinds ik dit gezien heb, vraag ik mij af waar hij deze presentatie voor gaat gebruiken. 

Memes

Ieder van ons verstuurt vast weleens een meme, maar bij sommige mensen neemt dit extreme vormen aan. Een aantal rijen voor mij zat een jongen bij wie dit het geval is. Hij heeft anderhalf uur lang memes zitten sturen naar dezelfde persoon, die gedurende het hele hoorcollege niet heeft gereageerd. Instagram op de ene helft van het laptopscherm, WhatsApp op de ander en Twitter op de iPad. Efficiënt memes versturen kan ook een talent zijn. 

Vliegtickets 

Elders in de zaal was iemand druk bezig met het boeken van vliegtickets. Op haar telefoon had ze foto's van identiteitsbewijzen van haar hele reisgezelschap en na een intense tas-graai-sessie vond ze ook een creditcard. Maar ongeveer een halfuur na het boeken bedacht ze zich pas hoe matig het plan is om in december naar Engeland te gaan. Na een hoop verdrietige smileys in de desktopversie van WhatsApp, las ze de rest van de tijd in de collegezaal allerlei bestanden over het annuleren van vliegtickets en voorwaarden van KLM. 

Minecraft

Ik dacht dat Minecraft alleen gespeeld werd door de jongetjes uit de brugklas in het computerlokaal tijdens de pauze, maar niks bleek minder waar. Een hele groep jongens zat anderhalf uur lang Minecraft te spelen alsof hun tentamen-cijfer ervan afhing. Deels hadden ze oortjes in en koptelefoons op en het feit dat ze in een collegezaal zaten bleek geen bezwaar voor hardop overleg over 'teringvuur' en 'klotezombies'. 

De verbazingwekkende bezigheden van de studenten in deze collegezaal stelden mij gerust en maakten mij bezorgd tegelijkertijd. Fijn dat de overstap van de middelbare school naar de universiteit kleiner blijkt dan gedacht. Anderzijds: zijn dit nou de toekomstige advocaten, bedrijfsjuristen en rechters van ons land?