Student Vic maakte een nummer over alle hospiteerclichés

Student Vic maakte een nummer over alle hospiteerclichés

9 juli 2020 | Door David

Als er iemand is die alle hospiteercliche's kent, dan is het de 25-jarige Vic Cle. Eerder maakte de student al nummers over AMFI-meisjes, zelfscankassa's en diepvriespizza's en ook in zijn nieuwe nummer Hospiteeravond laat hij weer horen dat hij het studentenleven begrijpt. Aan de hand van de lines in dit nummer, nemen we samen met Vic de typische hospiteeravond door.

Vic is net klaar met zijn studie International business and languages. Genoeg tijd om een beetje “te ouwehoeren” en “fatoe nummers” te maken dus. Zo ontstond ook het nummer Hospiteeravond. “Ik heb geprobeerd alle clichés en alles wat kut is aan een hospiteeravond te verwerken in het nummer. Want laten we eerlijk zijn, hospiteren is gewoon verschrikkelijk.” Samen met een vriend maakte hij bij de muziek een clip waarin een hospiteeravond langzaam escaleert.

Iedereen heeft een piecie stress in de voorstelronde

Op je gemak ben je sowieso niet als je gaat hospiteren. Je komt binnen in een huiskamer waar al een handje vol mensen staat. Wie de bewoners zijn, is totaal onduidelijk en als de voorstelronde begint, wordt het alleen nog maar erger. ‘Een leuke vraag om mee te beginnen: welke fruitsoort beschrijft jouw seksleven?’ Vic vindt het lastig te bepalen wat hij vindt van dit soort ‘ludieke’ openingsvragen. “Maar op basis van vier hospiteeravonden weet ik wel dat dit heel ver buiten mijn comfortzone ligt. Het is gewoon kut.”

Er is zelfs een sukkel die een cadeautje heeft meegenomen

“Dat heb ik zelf gelukkig nog nooit gedaan. Ik hou niet zo van dat geslijm en er kan ook misbruik van gemaakt worden. Een jongen die ik ken organiseerde hospiteeravonden zonder dat er een kamer beschikbaar was. In het berichtje op Facebook zette hij dan ‘neem een kratje bier mee’ om vervolgens iedereen aan het eind van de avond weer naar huis te sturen zonder kamer. De biervoorraad werd op die manier aangevuld”

Iedereen is nep

De meeste studenten laten een perfecte neppe versie van zichzelf zien op een hospiteeravond. Er zijn zelfs mensen die thuis al hebben bedacht wat ze gaan zeggen. De grapjes zijn al geoefend en de interessantste hobby’s al voorbereid. “Best wel fake”, vindt Vic. Zelf ging hij minder voorbereid naar zijn hospiteeravonden. “Ik zei volgens mij dat ik veel sportte maar dat je dat niet kon zien omdat ik niet gespierd ben. Vaker ging ik gewoon mee in de geforceerde grappenvibe. Iedereen doet overdreven grappig namelijk.”

Lees ook
Randstedelijke studentes volgens 'de haarclip van Marie-Claire'

Ze vechten om de aandacht en doen te erg hun best

Jezelf aanprijzen is awkward. Vic noemt het een boer-zoekt-vrouw-situatie. “Heel veel mensen hebben hetzelfde doel voor ogen. In dit geval het fixen van een kamer in plaats van een boer. Je moet een middenweg vinden tussen heel erg overdreven jezelf laten zien en gewoon je bek houden.”

Ik vind het leuk om samen wijntjes te doen, maar ik heb ook mijn eigen dingetje

Dit is de zin die wordt gezegd op elke hospiteeravond. “Het is zo nietszeggend”, benadrukt Vic. “Alle mensen die ik in mijn leven heb ontmoet, vinden het chill om af en toe rustig aan te doen en om soms iets gezelligs te doen.” Op de bank hangen maar ook een festivalletje pakken. Goede gesprekken voeren en ook je eigen leventje hebben. Het zijn veelgehoorde uitspraken die ook in hospiteermails veel voorkomen. “Het is gewoon niet echt relevant om te noemen, want het is bij iedereen zo.”

Ze beweren stuk voor stuk dat ze vet lekker kunnen koken

Vic heeft bij het organiseren van een hospiteeravond ook een keer aan de andere kant gestaan. Hoe de studenten de bewoners proberen in te palmen met kookkunsten wordt dan echt duidelijk. “Ik dacht het organiseren van een hospi is dan wel leuk ofzo, maar dat was eigenlijk nog veel kutter.”

Een kechie zegt ‘ik heb dus echt een schoonmaaktalent’.

Normaal gesproken wordt er een selectie gemaakt uit de mailtjes. Bij Vic ging dat mis. “De huisgenoot die die taak had, had gewoon de eerste twintig mensen uitgenodigd. Zaten wij die avond dus met een of andere gothic en een volwassen gast die zijn vriendin en twee pitbulls had meegenomen. Als je naar een hospiteeravond gaat, kan je het nog wel soepel uitspelen. Als je het organiseert zit iedereen vol in de attack op jou en willen ze indruk op je maken met hun schoonmaaktalent. Dat vond ik ook echt om te janken.”

Iemand haal me weg en zet de fik in deze tent

“Wat ik ook stom vind, is dat er wordt gedaan alsof alleen het huis kan kiezen, terwijl jij ook een keuze hebt. Negen van de tien keer kom je binnen op een hospiteeravond, zie je de mensen en denk je ‘eigenlijk wil ik hier helemaal niet wonen’. Maar je moet dan toch die hele rit uitzitten, omdat het ook raar is om gelijk weer weg te lopen. Ik heb ook een keer op een avond gezeten waar live mensen werden weggestemd, dan wíl je ook gewoon zo snel mogelijk weg.”

Inmiddels heeft Vic een rustig huis gevonden waar hij met één huisgenoot samenwoont. Niet liever met vrienden? “Ik weet niet of samenwonen met beste vrienden handig is. Dat ik thuiskom en dat er dan drie blowende gasten op de bank FIFA zitten te spelen. Nee, het is nu gewoon relaxed.” Dat het vakantie is, is ook handig. Er is genoeg tijd om nieuwe nummertjes te maken. “Ik ben nog bezig met een nummer over chlamydia. Er liggen ook nog wat dingetjes over de buckethead (het hippe festivalpetje, red.), over meisjes met een Tupperwarecollectie en mijn nummer over kringloopwinkels is vanaf vorige week ook online.” Kortom, als iemand het studentenleven kent, dan is het Vic wel.

Wil je de nummertjes van Vic luisteren? Check hem dan hier op Spotify en luister dan ook gelijk Studententijd de podcast over hospiteren.