Randstedelijke studentes volgens 'de haarclip van Marie-Claire'

Randstedelijke studentes volgens 'de haarclip van Marie-Claire'

18 juni 2020 | Door David

Na meme-accounts als Garnalo en Riarookworst kon studente Marie-Claire (19) niet achterblijven. Ze wijdde een heel Instagramaccount aan uitspraken van studentes uit de grote stad. Niet om ze belachelijk te maken, maar omdat het gewoon zo lekker herkenbaar is.

Het gaat om de nieuwe generatie meiden die op Dr. Martens door de stad wandelt, bij de ‘de Ap’ het avondeten haalt en zo nu en dan haar grote pupillen bedekt met Ray-Ban spiegelglazen. Samen met de studente Creative Business aan de HvA, nemen wij de beste uitspraken door om een beter beeld te krijgen van deze types. 

‘Kut, ik kan mijn clip niet vinden. An, heb jij er nog een?’

Onder de studentenelite is het een bekend fenomeen: de Corpsclip (spreek uit als koorclip). Het haarklemmetje wordt gebruikt om het kapsel van echte corpsmeisjes in een quasinonchalant doch sexy model te brengen. Marie-Claire, wat niet haar echte naam is, post aan de lopende band foto’s van corpsclips met uitspraken die de meeste studentes uit grote steden wel eens in de mond hebben genomen. Zelf heeft ze het klemmetje niet in haar haar. Een corpsmeisje is ze ook niet. "Ik heb me wel aangemeld bij een corporale vereniging, mijn broers zijn namelijk wel lid, maar na twee dagen ontgroening ben ik naar huis gegaan. Tot de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad."

Lees ook
Samen met student Vic Cle van het nummer Hospiteeravond nemen wij de typische hospiteren door

‘Ik vind het dus zo kut dat mentholpeuken uit het assortiment zijn’ 

De mentholpeuk is geliefd onder de studentes en ook Marie-Claire stak graag zo’n sigaret op. "Maar dat is dus nu niet meer het geval", voegt ze daaraantoe. "Toen ik hoorde dat ze uit het assortiment werden gehaald, moest dat gewoon gedeeld worden op het account. Ik bedoel, dat is wereldnieuws in ‘onze’ wereld." De Stichting tegen Kanker noemt de sigaretten ‘aantrekkelijk voor jonge vrouwen die langer studeren en eerder bij gelegenheid roken’. Maar aan dit tijdperk is nu definitief een einde gekomen. "Gewoon kut!"

‘Omg Anne-Fleur doe je bril op, je doppen kunnen echt niet.’

Echt even lekker viben doen de Marie-Clairtjes natuurlijk op een festivalletje. ‘Ga jij zondag Thuishaven? X.’, klinkt het al snel in de groepschats. "Witte wijn wordt daar niet gedronken, als je begrijpt wat ik bedoel", hint Marie-Claire. Maar gelukkig bedekken de Ray-Ban’s met spiegelglazen de ogen. Het flesje water hangt in de katoenen Dille & Kamille tas om de schouder. "De canvastas zie je gewoon overal. Je kan beter vragen wie er geen heeft." 

Dit bericht bekijken op Instagram

25 GRADEN VANDAAG lets fucking roll girls😍😚✨🦋🚀🚀

Een bericht gedeeld door 🦋✨M A R I E C L A I R E ✨🦋 (@dehaarclipvanmarieclaire) op


‘Heee parel, wil jij mee op onze vriendinnetjesdag?’

Naast de vriendinnetjesdag is ook Sinterkerstennieuw een event om naar uit te kijken voor de meiden. Het studentenleven is tenslotte druk, druk, druk, dus daarom worden Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw samengevoegd. "Iedereen die ik ken doet dat wel met een vriendengroep, ikzelf ook", legt Marie-Claire uit. De dames worden op avonden als deze graag aangesproken met parel, mop, schat of, nog erger, amis.  "Als je een bepaald taalgebruik hebt, neemt je directe omgeving dat gewoon over." En zeg nou zelf, dat klinkt toch ook best ‘gezelli’. 

‘Kunnen ook met bloemkoolbodem doen?’

Ontbijten met een boterham met pindakaas is anno 2020 geen optie meer. Studentes ontbijten namelijk met een bakje yoghurt, een bananenpannenkoekje of halen snel wat hips bij ‘de Ap’. Het schap van de supermarkt ligt vol met healthy producten voor de student. Zo ook de pizza met bloemkoolbodem, want gluten zijn goor. "Ik vind het zelf helemaal niet lekker, zo’n bloemkoolbodem, maar de post met de uitspraak is wel enorm veel doorgestuurd", vertelt Marie-Claire. Via de analytics van haar Instagramaccount kan ze precies zien wie haar memes bekijken. "De meeste volgers komen uit Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen en, hoe kon het ook anders, 90 procent is vrouw." Precies de doelgroep waar we het hier over hebben. 

Marie-Claire hoort veel van bovenstaande uitspraken in haar omgeving. "Ik heb nog een hele lijst, het is echt eindeloos. En volgers sturen inmiddels ook uitspraken in." Waar de volgers ook benieuwd naar zijn, is wie Marie-Claire echt is. "Maar ik heb niet echt de behoefte om te zeggen wie ik ben", legt de Amsterdamse studente uit, "en het is ook wel lekker mysterieus."

Ben jij zelf een echte Marie-Claire of wil je meer van dit soort uitspraken lezen? Check dan @dehaarclipvanmarieclaire op Instagram of luister Studententijd de podcast over verenigingen.