Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Verborgen camera’s moeten verboden worden

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas havo | 608 woorden
  • 28 april 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling
“Verborgen camera’s moeten verboden worden”

Een verborgen camera moet worden onderscheiden van een bewakingscamera, die als regel openlijk wordt toegepast!

VOOR
• Om privé redenen, want niemand zou het leuk vinden om onbewust gefilmd te worden, voor wat voor doeleinden dan ook.
• Je wordt tegenwoordig overal bekeken, paparazzi
• Men gebruikt een verborgen camera ook om er schunnige video’s mee te maken en het later op internet te zetten, er wordt tegenwoordig veel schunnige video’s gemaakt en vooral met minderjarigen. Heel triest als die mensen het zelf niet weten.
• Wat ook best gênant is zijn komische televisieprogramma’s. Je wordt in komische situaties gezet en zet onbewust jezelf voor alle kijkers thuis grandioos voor schut.

• Bedrijven gebruiken het ook om hun werknemers te controleren om te kijken of ze niet al te lang pauzeren en of ze niet iets stelen, best wel gênant als je iets doet of zegt waarbij je eigenlijk niet door hebt dat anderen ook meeluisteren en meekijken. Je zit (onbewust) voor schut.
• Het wordt ook gebruikt door privé detectives die eigenlijk de privacy wet overtreden/schenden, want een privédetective gebruikt ook een verborgen camera, maar dan om meer informatie te verzamelen van iemand, daarbij worden diverse regels overtreden, o.a. Artikel 441b verbiedt het heimelijk filmen of fotograferen van een persoon die zich op een voor het publiek toegankelijke plaats bevindt, indien dat gebeurt met een daartoe aangebracht technisch hulpmiddel, zoals een verstopte bewakingscamera. Op openbare plaatsen mag men dus wel heimelijk filmen met een losse camera, maar in woningen en privéruimtes mag ook dat niet.
• Ik vind zogenaamde informatieve tv programma’s zoals “blik op weg” waarin het verkeersgedrag van mensen wordt getoond, overbodig en overdreven. Ook worden deze mensen in het geheim gefilmd, terwijl dat eigenlijk niet mag: want iemand heimelijk filmen terwijl diegene zich in zijn privéruimte bevindt, mag niet tenzij je het filmt met toestemming, maar dat hebben ze bij: “Blik op weg” niet. Het is gewoon onacceptabel dat zoiets nog getoond wordt op de tv, om de mensen te vermaken (sensatielust).

TEGEN
• Een verborgen camera wordt gebruikt voor:
1. het maken van televisieprogramma's
2 . het doen van opsporingsonderzoek
3 . het doen van wetenschappelijk psychologisch onderzoek op het gebied van het gedrag
4 . spionage
5 . het stiekem maken van foto's van beroemdheden
• Het is geen misdaad om gebruik te maken van een verborgen camera voor een televisieprogramma, het kan komisch bedoeld zijn (waarbij de betrokkenen vooraf hun toestemming geven om het op tv te zetten) of informatief (over bijv. het gedrag van kinderen) maar het wordt ook gebruikt om misstanden en geheimen (zoals corruptie en oplichtingspraktijken, etc.) te onthullen om zo de politie een handje te helpen.
• Ook de politie heeft het recht gebruikt te maken van een verborgen camera maar daarvoor is wel een speciale toestemming voor nodig. Het wordt dus alleen gebruikt wanneer alle andere methoden hebben gefaald.

• Kortom het gebruik van een verborgen camera moet legaal blijven, want het gebruik ervan heeft tot nu toe geen problemen opgeleverd, alles wordt met toestemming gedaan anders is het strafbaar. Het kan informatief bedoeld zijn voor de kijkers maar ook bedoeld om misstanden en geheimen te onthullen om zo de politie een stapje voor te zij of ze een handje te helpen. Het gaat nu goed, en dat zal zo blijven waarom het verbieden
• Een schunnige video is al strafbaar en door verborgen camera’s te verbieden zal het er niks op uitmaken, want zulke video’s blijven alsnog strafbaar
• Bedrijven hebben het recht

BRONNEN
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verborgen_camera = verborgen camera
http://nl.wikipedia.org/wiki/Privacy = privacywetgeving
http://nl.wikipedia.org/wiki/Candid_camera = komische tv programma

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.