Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Christendom & Islam

Levensbeschouwing

Spreekbeurt

Islam, Christendom

4.9 / 10
  • Harmelon
  • Nederlands
  • 588 woorden
  • 29354 keer
    39 deze maand
  • 1 maart 2003
Inhoud:
- Inleiding
- Ontstaan van het geloof
- Kern van het geloof
- Heilig Boek
- Overeenkomsten en verschillen
- Slot

Inleiding
Harm en ik houden onze spreekbeurt over het Christendom en de Islam, vooral de gelijkenissen en de verschillen. We hebben de spreekbeurt in 4 delen ingedeeld, namelijk: Ontstaan van het geloof, Kern van het geloof, Heilig Boek en de vergelijkingen. We hopen jullie informatie te geven die jullie nog niet wisten en dat jullie met plezier zullen luisteren.

Ontstaan van het Christendom
Het Christendom is ontstaan toen de volgelingen van Jezus Christus na diens dood door gingen met het verspreiden van zijn leer en kennis. Dat was rond 33 na Chr.. Voor hij hen verliet, zei jezus tegen zijn discipelen (volgelingen), dat ze de wereld in moesten trekken en de mensen moesten vertellen over geven en vergeven. Volgens de Christenen zei Hij ook dat God zijn Heilige Geest zou sturen om hen te helpen bij hun werk. Na Pinksteren begonnen ze daarmee. Pinksteren is de dag waarop, volgens de Christenen, God zij Heilige Geest stuurde om de discipelen te helpen. Die raakten vol van inspiratie en ze konden vele talen spreken die ze nog nooit geleerd hadden. Ze begonnen met het verspreiden van zijn kennis. Het Christendom was ontstaan.

Kern van het Christendom
De kern van het Christendom is dat je gelooft in God en Jezus Christus en dat Hij op de wereld kwam, door God gestuurd, om de mensen te redden van de zonden en de weg naar God te wijzen of te leiden. Ze geloven dat als je spijt hebt van verkeerde dingen die je hebt gedaan, God je vergeeft. En dat je nieuw leven krijgt, op aarde maar ook in de hemel. Christus komt van het Griekse woord: ‘Christos’, hetzelfde als: ‘Messias’ uit het Hebreeuws, en dat betekent: ‘gezalfde’. Christenen geloven ook in de Heilige Drie-Eenheid, die bestaat uit: God de vader, de Zoon en de Heilige Geest.

Het Heilig Boek
Het Heilig Boek van de Christenen heet de Bijbel. Christenen geloven dat in de Bijbel Gods leer staat. Het begint met de Schepping van de aarde en eindigt met een voorspelling voor de toekomst. Het bestaat uit 2 delen. Het Oude en het Nieuwe Testament. Testament betekent: ‘afspraak’ of ‘belofte’. Het Oude Testament bestaat uit 39 boeken en het gaat daarin vooral over de Schepping, en de belofte van God aan Abraham en zijn nakomelingen, de Joden. Het Nieuwe Testament bestaat uit 27, en gaat vooral over het uitkomen van Gods belofte over de Messias op de aarde komt, hoe Hij leeft en wat er gebeurd na Zijn dood.

Verschillen en overeenkomsten
Nu willen wij graag enkele verschillen op een rijtje zetten:
J: De christenen geloven in een tweedeling van God: de Vader en de Heilige Geest, de Islamieten zien echter alleen Allah.
H: Christenen geloven dat Jezus de Zoon van God is, islamieten erkennen dat Hij bestaan heeft, maar dan wel als Profeet.
J: Bij Christenen heet de voorganger een dominee of een priester, bij de Islamieten heet zo’n iemand: imam.
H: De rustdag bij de Christenen is zondag, bij de Islam is dat vrijdag.
En nu ook enkele overeenkomsten.
J: Beide geloven in de God van Abraham, Isaäk en Jakob.
H: Beide geloven in een God, God en Allah.
J: Ze hebben bijna dezelfde regel/geboden, namelijk: niet doden, geen Godsdientslastering, niet stelen.
H: Allebei geloven in de hemel.

Slot
We hopen dat jullie wat hebben opgestoken van onze spreekbeurt en dat jullie het ook een leuke spreekbeurt vonden.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6375

reacties

Ik wou effe doorgeven dat wij in de ISlam geen rustdag kennen zoals jullie dat hebben omdat jullie geloven dat god de aarde in 6 dagen heeft geschapen en op de 7 ste dag ging rusten. Wij geloven hier niet in en kennen dus geen rustdag. Maar we hebben een speciale dag in de week, vrijdag waarbij vrijdagsgebed wordt verricht. En ik wou graag doorgeven dat ik je spreekbeurt niet goed vindt, omdat je onderwerp niet aanpast bij de inhoud, je hebt meer over de christendom verteld terwijl je onderwerp ``christendom & Islam`` was.
door Moslima (reageren) op 20 maart 2005 om 15:04
De christenen geloven in een tweedeling van God: de Vader en de Heilige Geest, de Islamieten zien echter alleen Allah. - de christenen geloven in een drie-eenig God, namelijk God de Vader, God de Zoon en God de Heilige God.
door Karin (reageren) op 23 mei 2006 om 13:42
de rustdag van de islam is op vrijdag in plek van op zaterdag
door rens (reageren) op 20 december 2006 om 16:47
In het werkstuk stond vermeldt dat christenen geloven in de tweedeling van God: de vader en Jezus, alleen zoals eerder vermeldt geloven christenen in de drie-eenheid, God bestaat uit drie personen: namelijk, God de vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Verder een interessant stukje informatie. Met vriendelijke groet, Inge
door Inge (reageren) op 22 september 2007 om 21:58
God wordt als Heilige drievuldigheid gezien: de vader, de zoon en de heilige geest. Dus niet als een tweedeligheid
door Hemelings Els (reageren) op 18 oktober 2007 om 21:26
je hebt bijna niks over de islam verteld en je hebt het fout over de tweedeling of zo!!!!!!!!!! hebbben jullie wel een geloof ik zou het maar even gaan bekijkn ik geef jullie hier gevoon een 1 voor a matie
door yasmina (reageren) op 2 december 2013 om 17:19
veel dingen zijn fout
door anoniem (reageren) op 17 november 2014 om 14:49
Ga de Bijbel en de Koran eens lezen in het Nederlands en maak dan een nieuwe spreekbeurt, want er staat een hoop informatie dat niet klopt. Verder is het niet zo uitgebreid. Dus weinig info. DOE EENS IETS MET JE LEVEN MENSEN. BEN JE LEVENLOOS OFZO.
door Thu Do (reageren) op 22 maart 2017 om 20:55

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer