Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Orka's

Biologie

Spreekbeurt

Orka's

5.3 / 10
1e klas havo/vwo
  • dolphinlover
  • Nederlands
  • 583 woorden
  • 13695 keer
    18 deze maand
  • 25 februari 2003
Orka's

walvissen, dolfijnen en bruinvissen zijn allemaal zeezoogdieren. zeezoogdieren zijn warmbloedig, zuurstof ademend en levendbarend. In tegenstelling tot gewone vissen hebben zij een staartvin die in plaats van heen en weer, op en neer beweegt, waardoor zij hogere snelheden kunnen bereiken. Hun wetenschappelijke naam is orcinus orca.
Orka's zijn de grootste leden van de dolfijnen familie. Mannetjes orka's kunnen een lengte hebben van wel 10 meter en hun grote rugvinnen kunnen wel 2 meter lang worden. een groot en volwassen mannetje kan tot 9 ton wegen. vrouwtjes leven 70-80 jaar en mannetjes worden maar 50 jaar. Orka's kunnen wel 30 km per uur zwemmen maar hun normale zwemtempo is 9 km per uur. orka's kunnen heel goed zien, zowel boven als onder water. Als orka's naar de oppervlakte komen om te ademen, zie je een regen bui van waterdruppels en luchtbellen. Dit noem je spuiten.

Drie groepen

Er zijn drie verschillende groepen die je tegen kan komen langs de westkust van noord amerika. Zij onderscheiden zich door het gebied waar zij leven, hun voeding, hun communicatie, hun familie-structuur en hun gedrag. deze drie groepen reageren niet sociaal het is zelfs zo, dat orka's liever geen contact met elkaar hebben.
De drie groepen hebben de volgende namen van de onderzoekers gekregen:
- thuis
- rondtrekkend
- ver van de kust

Verschillende gebieden

De thuiszijnde groep bestaat uit groepen die familie van elkaar zijn. deze groepen hebben zich gevestigd in vast gebied en redelijke voorspelbare patronen van reizen binnen dat gebied. Ze reizen in scholen, meestal in groepen van 20 of meer walvissen verdeeld over een groot gebied.
De noordelijke groep berblijft tussen zuid alaska tot het noorden en het midden van vancouver island, de zuidelijke groep tussen de rivier de campbell tot puget sound. De rondtrekkende groep in tegenstelling tot de andere twee groepen heeft geen vaste plaats en het is ook niet te voorspellen waarheen ze gaan. Ze zwemmen in kleine groepen van 2 tot 5 of 6 orka's die een vriendschap hebben gesloten. onderzoekers hebben pas geleen enkele ontmoetingen gehad met de derde bekende westkustgroep ofwel genaamd de ver van de kust groep. Deze orkas zijn tegengekomen in open zee in groep van 30 tot wel 60 orkas.

Verschillend voedsel

Orka vangen hun prooi met behulp van echo. Het geluid dat zij maken ketst af op de omgeving en daardoor weten zij waar de prooi zich bevindt. orkas maken daarom veel geluid als ze aan het jagen zijn op voedsel. Een van de redenen dat thuiszijnde rondtrekkende, en verweg van de kust orkas zich verschillend gedragen is de hun voedsel veel verschilt. Thuiszijnde orka's hebben een sterke voorkeur voor zalm en inktvis. Op dit moment denken onderzoekers dat ver weg van de kust orkas ook veel vis eten, maar gezien de weinige ontmoetingen met de orkas kunnen ze daar niet zeker van zijn. rondtrekkende orkas eten vooral zeezoogdieren. Rontrekkende orkas die geobserveerd zijn in de wateren van Brits Columbia (Canada) en in de wateren van de staat Washington zijn al jagende op zeehonden, zeeleeuwen, dolfijnen en ook andere soorten walvissen gezien. Hun voedsel is echter niet alleen gebaseerd op zeezoogdieren. Rontrekkende orkas zijn ook geobserveerd terwijl zij vogels en zelfs rendieren en elanden zwemmend tussen elandjes tussen Brits Colombia en Alaska aanvielen.

Dit was mijn spreekbeurt ik heb nog 5 moeilijke vragen:
1. Hoe lang kan een orka worden?
2. Wat eten ze het meeste?
3. Hoe zwaar kan een mannetjes orka wegen?
4. Hoe oud kan een vrouwtjes orka worden?
5. Hoe lang kan de rugvin van een mannetje worden?

Antwoorden:
1. 10 meter
2. kleine zeezoogdieren
3. 9 ton
4. 70-80 jaar
5. 2 meter

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5070

reacties

Haay, ik vind het een heel mooi werkstukje. maar heb je er mischien ook foto's bij?! Wil je die naar me toe sturen?! Heel erg bedankt
door Chloe (reageren) op 27 februari 2004 om 17:03
Ik vind het KADER/VMBO Niveau ik zeg bniet dat het slecht is. maar vergeleken met de info is het weinig
door Ryan (reageren) op 17 maart 2011 om 22:14
cool werk stuk ik heb een spreek beurt en het helpt me goed
door aeryn (reageren) op 22 september 2014 om 13:55

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer