Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

❤️❤️ NU BEZIG van 16:00-17:00 uur: chatten met Sense.info. Heb jij een vraag over seks, liefde of relaties? Stel nu je vragen. ❤️❤️

Bordercollies

Nederlands

Spreekbeurt

7.1 / 10
  • Lisette
  • Nederlands
  • 709 woorden
  • 10520 keer
    13 deze maand
  • 16 november 2002
De oorsprong
De bordercollie komt oorspronkelijk uit groot brittannie.
Daar worden op veel plaatsen grote kuddes schapen gehouden, het ras is ongeveer 100 jaar geleden ontstaan rond de border, de grens, de mensen gebruikte het ras vooral omdat het een snelle, wendbare, scherpreagerende en handzame hond is die elke dag in staat is om met schapen en voor de herder te werken.

De naam

De naam bordercollie is ontstaan door de plek waar het ras vandaan komt, de border, en het tweede gedeelde van de naam weten ze niet precies hoe die ontstaan is ze denken dat het woord collie afgeleid is door het woord Coal dat zwart betekent.

Het zou ook kunnen dat collie afgeleid is van een keltisch woord dat nuttig zou betekenen, maar niemand weet het echt zeker waar het nou van afgeleid is.

Het uiterlijk

Het uiterlijk van de border collies verschilt heel erg omdat er door de eeuwen heen de border collies niet voor het uiterlijk is gefokt maar vooral voor het werk wat ze doen.
De meest voorkomende kenmerken zijn ze zijn meestal zwart, hebben een brede witte kraag, een witte bles, witte sokken achter, witte poten voor en een witte punt aan de staart. Alleen is er volgens de rassenstandaard elke kleur toegestaan maar het wit mag niet overheersen.
De laatste jaren is het uiterlijk steeds iets belangrijker geworden doordat er ook vele shows gehouden worden, die moet dus wel aan de rassenstandaard voldoen, de staande oren word op een show niet gewaardeerd, ook kortharige bordercollies krijgen bijna nooit een hoge waardering. De meeste border collies worden rond de 14.

Het karakter

Het karakter van een bordercollie heeft veel verschillende punten.
Hij heeft een hele grote werklust, daardoor geeft het meestal ook problemen als ze als huishond gehouden worden, ze hebben vaak teveel energie en omdat veel mensen werken krijgen ze niet de nodige beweging.
Natuurlijk is het drijfvermogen ook heel opvallend, voor de meeste border collies is het drijven van schapen hun lieveling’s bezigheid.
Als de border collies niet schapen kunnen drijven is het soms zo dat ze dan hun drijflust op andere dingen gaan richten zoals konijnen, insecten enzovoort.
De bordercollie heeft vaak twee karakters, buitenhuis is hij de baas voor elk schaap en heel stoer terwijl als hij binnen’s huis is wordt de border een knuffelbeest en is dan heel aanhankelijk.
Border collies hoeven natuurlijk niet altijd schapen te drijven ze vinden het bijvoorbeeld ook best als ze behendigheids oefeningen doen, flyball of gewoon een flinke wandeling.

Het schapendrijven

De bordercollie is vooral erg bekend doordat hij een kudde nauwkeurig kan sturen.
In tegenstelling tot de andere rassen uit de herdershondgroep die hoeden word de bordercollie het meest gebruikt voor het drijven van schapen zoals de schapen ophalen uit de heuvels het brengen naar de stal of markt enzovoort.
Voor de verzorging van de schapen is het belangrijk dat de schapen afgezonderd kunnen worden, zoals in de lammer tijd.
De bordercollie doet het werk waar normaal zeven tot acht man bij nodig zijn, hiervoor heeft de hond een set commando’s geleerd die ze met de stem of een fluitje worden gegeven.
Het leuke van de sport is dat er in het parcours alle elementen van het werk van de bordercollie is gestopt.
Nu worden ze niet alleen gebruikt omdat het nodig is maar ook voor de sport.

De kleuren

Omdat de bordercollies niet voor het uiterlijk is gefokt heeft het ras veel verschillende uiterlijke kenmerken.
Je hebt verschillende kleuren zoals:
Black/ white = de meest voorkomende kleur.
Tricolour = zwart wit en bruin
Chocolate/ white = bruin met wit.
Chocolate/tricolour = combinatie van tricolour met bruin
Red/ white= is een zeldzame rood witte kleur
Sable/ white= lijkt wat op het rood witte maar dan wat lichter
Lemon/ white= een blond achtige kleur
Blue/ white = wit met blauw grijze kleur. Laat zien in boek
Blue merle = grijs met wit Laat in boek zien
Red merle = bruin met rood en wit Laat zien in boek
Je hebt natuurlijk ook aftekeningen die anders zijn dan de bekendere tekeningen zoals:

White face = meer wit op het hoofd

Extreem wit = een border collie die bijna helemaal wit is maar dat met een paar plekke zwart. Laat in het boek zien

Mottled = allemaal stippels rond de neus lijkt een beetje op sproeten

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3812

reacties

bedankt nouw heb ik ook een spreekbeurt voor moge:P
door anoniem (reageren) op 7 april 2005 om 15:57
ik kan het goed gebruiken met mijn spreekbeurt en ik schrijf niet de hele tekst over maar punten en ik hoop dat ik een 10+ krijg!
door beautje (reageren) op 28 februari 2014 om 15:51
kunnen jullie er ook iets over de oog kleuren van een Border Collie
door anoniempje (reageren) op 27 maart 2018 om 15:52

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer