Nadelen van pesten

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 2117 woorden
  • 10 februari 2013
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Mijn spreekbeurt gaat over pesten, het is een moeilijk onderwerp omdat sommigen denken bij pesten dat het plagen is of andersom. Daar ga ik jullie dadelijk ook iets over vertellen. Ik heb gekozen voor het onderwerp pesten omdat daar  eigenlijk alle kinderen wel mee te maken hebben, want op bijna elke school  worden kinderen gepest. Misschien ben jij wel iemand die gepest wordt. Of je bent zelf een “pester”. En anders zie je het

Pesten is anders dan plagen. De ene keer plaag jij je vriend of vriendin en de andere  keer plaagt hij of zij jou. Jullie kunnen elkaar aan en dan kan het geen kwaad. Wat wel erg is, is pesten. Want dan is het ene kind sterker en het andere kind zwakker. Het sterkere kind heeft een grotere mond en anderen kijken tegen hem of haar op. En het pesten gebeurt niet 1 keer, maar heel vaak. Zo is het gepeste kind steeds weer het slachtoffer. Dat klinkt al erg; slachtoffer. Maar zo erg is het ook echt.     

Aan de hand van een tweetal toneelstukjes  wil ik jullie laten zien hoe erg het is om gepest te worden. Daar heb ik      allereerst 2 meisjes voor nodig, dit toneelstukje heet: “Ik wil nooit zo’n stomme muts als      Anne”………………………………………………………………     

Dankjewel…………………… en      ……………………………….     

Voor het volgende toneelstukje heb ik 2   jongens nodig dit heet: “Bart had hem mooi te pakken”. Dankjewel      ……………… en ……………     

Zoals jullie in deze toneelstukjes hebben      kunnen zien zijn er verschillende manieren van pesten. Een paar kinderen kunnen   misschien wat manieren verzinnen, dan schrijf ik ze in het      rooster………………… Oké, goed gedaan ik ga er nu een paar opzeggen je      kunt bijvoorbeeld pesten met:                

Met woorden     

  • Vernederen:      “Hou jij onze handschoenen maar even vast, dat is toch het enige dat jij      kunt.”     
  • Schelden:      “Viezerik, vuurtoren, schele en je weet er zelf ook nog wel een paar.     
  • Dreigen:      “Je vertelt het niet aan de juf, want anders pakken we je straks.”     
  • Belachelijk      maken: Uitlachen.     
  • Kinderen      altijd bij hun scheldnaam of nare bijnaam noemen.     
  • Gemene      briefjes schrijven

Lichamelijk     

  • Trekken      aan kleding, duwen of sjorren.     
  • Schoppen      en slaan.     
  • Krabben,      bijten en aan haren trekken.     
  • Met      wapens: messen en stokken.     

      

Door      achtervolgingen enzovoort     

  • Achterna      lopen, opjagen.     
  • In      de val laten lopen, klem zetten.     
  • Opsluiten.     

      

Door stelen of      vernielen van bezittingen     

  • Afpakken      van kledingstukken en andere spullen.     
  • Beschadigen      van spullen: kliederen op boeken, schoppen en gooien met een schooltas, banden      lek steken.     

      

Door afpersing     

  • Dwingen      om geld of spullen af te geven.     
  • Dwingen      om iets voor de pesters te doen; geld of snoep meenemen, een klus opknappen.     

      

Hoe voelt het als je gepest wordt?     

Een      kind dat gepest wordt heeft pijn. Dat kan aan  de buitenkant zijn, bijvoorbeeld een blauwe plek van het duwen of een      schram van het vallen. Maar de ergste pijn zie je niet, die zit binnen in je      lichaam. Je bent verdrietig en hebt vaak buikpijn. Elke keer ben je weer bang en      dat voelt als een soort knoop in je buik. Daarom voelt een kind dat gepest wordt      zich heel ongelukkig en eenzaam. Het lijkt wel of het pesten steeds erger wordt      en je weet niet wat je er aan kunt doen. Er niet bij horen is al heel erg. En      dat is niet voor eventjes, maar voor heel lang. Als je wordt gepest denk je al      snel dat het je eigen schuld is. Maar jij mag gewoon zijn wie je bent: met bril,      dik of dun, slim of wat minder slim, met pukkels of zonder pukkels of beugel.      Niemand heeft het recht je daarom te pesten. En het is NOOIT jouw schuld.      Onthoudt dat altijd!

Wie zijn de pestkoppen?     

Vaak      zijn pestkoppen hele gewone kinderen. En waarom ze pesten  weten ze zelf vaak nog niet eens. Ze zijn er ooit mee begonnen en dat      leek hun wel stoer. En nu gaan ze er steeds mee door. Pestkoppen zijn er heel      bang voor om er zelf niet bij te horen. Daarom gaan ze de baas spelen. Dan kan      iemand anders dat niet bij hen doen. Sommige pesters hebben het niet gemakkelijk      bij hun thuis. Ze worden heel streng opgevoed, gepest door hun grotere broer of      zus of zelfs geslagen, maar ook kinderen met een gewone achtergrond kunnen      pesters worden. Toch zijn pestkoppen niet alleen maar gemeen. Soms pesten ze op      school, maar zijn ze op hun club net erg aardig. Of andersom. Ze zijn dan op de      ene plek gaan pesten om aandacht te krijgen. En daarna konden ze niet meer      stoppen, het werd steeds erger, een soort verslaving dus. 

Wat voelt een pestkop?     

Het lijkt wel vet: de sterkste en      stoerste te zijn. Maar andere kinderen willen niet langer omgaan met iemand die      gemeen is en ruzie maakt. Het lijkt wel of een pester veel vrienden heeft, maar      dat is niet zo. Zo snel ze durven,  vluchten      ze weg en proberen ze een echte vriend of vriendin te vinden, niet eentje die      steeds maar weer de baas speelt. Daarom kunnen pestkoppen zich ook heel alleen      voelen. Ze weten wel dat ze niet goed bezig zijn, maar ze weten niet hoe ze het      moeten stoppen; ze zijn dan bang om er zelf niet meer bij te horen. 

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het lijkt wel vet: de sterkste en      stoerste te zijn. Maar andere kinderen willen niet langer omgaan met iemand die      gemeen is en ruzie maakt. Het lijkt wel of een pester veel vrienden heeft, maar      dat is niet zo. Zo snel ze durven,  vluchten      ze weg en proberen ze een echte vriend of vriendin te vinden, niet eentje die      steeds maar weer de baas speelt. Daarom kunnen pestkoppen zich ook heel alleen      voelen. Ze weten wel dat ze niet goed bezig zijn, maar ze weten niet hoe ze het      moeten stoppen; ze zijn dan bang om er zelf niet meer bij te horen. 

      

Als je er zó uitziet (collage), word je      natuurlijk wél gepest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!     

Welke tips heb ik voor jullie als je iets      tegen pesten wil doen?

  • Als      je zelf iets aan het pesten wil doen is de beste oplossing om van je af te      bijten. Dan laat je merken dat je niet bang bent. En dan is de lol van het      pesten zo weer over. Maar zo stoer doen valt niet mee, want het liefst wil je      huilen als je zo gepest wordt. Daarom moet je oefenen. Dit kun je het beste doen      met een volwassene of een vriend, die moet je dan wel vertellen wat er aan de      hand is.     
  • Misschien      merk je wel dat er gepest wordt, maar weet je juf of meester dat niet. Soms      gebeurt het een lange tijd stiekem. De sfeer kan dan echt “verpest” worden.      Het is echt geen klikken als je het tegen je leerkracht zegt. Als er iets tegen      het pesten gedaan wordt, wordt het weer veel gezelliger op school  en daar heeft iedereen iets aan. Als je het liever niet alleen wil      vertellen vraag je een vriend of vriendin mee. 
  • Samen      durf je er eerder iets van te zeggen als de pestkoppen weer bezig zijn. Stap      erop af, roep dat het gemeen is en dat ze moeten stoppen.     
  • Ook      je vader en moeder willen graag weten als ergepest wordt op jouw school of      club. Zij kunnen dan meehelpen om het te laten stoppen.

      

 

 

 

Tot      slot wil ik eindigen met een aantal wetenswaardigheden over pesten.     

  • Kinderen      die gepest worden, halen gemiddeld lagere cijfers dan andere kinderen. En dat      komt echt niet omdat ze slecht kunnen leren. Ze zijn echt niet dom! Maar omdat      ze zich zo rot voelen op school, kunnen ze zich niet goed concentreren op de      les.     

  • Vaak      ligt het aan de slechte sfeer in de groep als er gepest wordt. Je kunt zo’n      sfeer krijgen als de juf of meester de groep niet aankan. Of als de verkeerde      dingen belangrijk worden gevonden, zoals; hoge cijfers, dure kleren en mooi      cadeaus.     

  • Op      school wordt twee keer zoveel gepest als daarbuiten.     

  • Bij      de kindertelefoon staan vragen over pesten op nummer 5 in de top 10.     

    • Of      je in de stad of in een dorp woont maakt niet uit, overal wordt gepest.     

    • Ook      maakt het niet uit of je op een grote of kleine school zit.     

    • Niet      alleen kinderen worden gepest, maar ook zelfs volwassenen tijdens bijvoorbeeld      hun werk of op de sportclub.     

          

    Dit      is het einde van mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie het interessant vonden. Ik      ben al heel tevreden als jullie door deze spreekbeurt eens stil gaan staan bij      de heel vervelende gevolgen die pesten met zichmeebrengt!!!!!!!!!!!!!!!     

    Dankjewel      voor jullie aandacht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.