Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Berlijn

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 1745 woorden
  • 26 april 2012
  • 182 keer beoordeeld
Cijfer 6
182 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik naar Berlijn ben geweest. De geschiedenis van Berlijn is heel boeiend. Het is een mooie stad, waarover veel te vertellen, zowel over de geschiedenis als over de gebouwen die er zijn.


De geschiedenis van Berlijn
Rond 1230 werden er twee plaatsen gesticht, Berlijn en Cöln. In 1251 werd Cöln voor het eerst is brieven geschreven, en Berlijn werd voor het eerst in 1261 geschreven. En in 1307 gingen de twee plaatsen samen en werd het Berlijn-cöln.

Berlijn-Cöln lag in het gebied Brandenburg, vanaf 1500 was de familie Hohen-zollern de Baas. Ze zetten er een paleis neer en het werd de hoofdstad. De 30 jaar durende oorlog vanaf 1616-1648, kwam door de protestanten en de Rooms-katholieken. Ook in grote andere delen in Europa kwam er, in Berlijn-Cöln werd er ruw gevochten. Er kwamen ook ziektes en daardoor gingen er 6000 mensen dood.

In 1640 kwam in Brandenburg een nieuwe baas, Friedrich Wilhelm heette hij. Hij zorgde ervoor dat in Berlijn-Cöln kanalen en huizen bouwen, maar ook zorgde hij ervoor dat er 6000 nieuwe franse protestanten kwamen voor de 6000 overledenen die tijdens de oorlog waren gestorven. Toen hij overleed in 1688 kwam zijn zoon als opvolger Frederik aan de macht, in 1701 werd hij benoemt tot Frederik I. hij was de baas over een volk de Pruisen. In 1709 maakte Shij van Berlijn-Cöln en drie andere steden één stad Berlijn.

In 1806 viel Napoleon Berlijn binnen en verbleef er tot 1808. Toen Napoleon weg was kwamen er na een aantal jaren steeds meer Bedrijven in Berlijn, maar de arbeiders wilden hogere lonen en gunstigere regels voor de arbeiders. Het volk wilde een grondwet en een parlement. Rond 1848 kwam er een opstand waarbij 250 mensen omkwamen, in 1849 kregen ze een Parlement.


Oorlog in Berlijn
Later ging het slecht met Duitsland en Hitler werd er de baas. Op 1 augustus 1936 was de Olympisch zomerspelen er, Hitler stopte de even met de joden te onderdrukken. Om bij het buitenland te laten lijken dat hij een goede man was. Er was een donkere Amerikaan Jesse Owens die won drie keer een gouden medaille, op de 100, 200 en de vier keer 100 meter, daar was Hitler niet blij mee. Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen, vervolgens verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Duitsland had het Molotov-Von Ribbentroppact ondertekent met de Sovjet-Unie. (dat is een soort contract dat Duitsland en de Sovjet-Unie samen Polen gingen aanvallen en elkaar niet en Polen vervolgens onder elkaar te verdelen.) De Sovjet-Unie viel Finland binnen en de Sovjet-Unie besloot zonder anderen dat de Baltische landen van hun waren. (de Baltische staten zijn Estland, Letland en Litouwen.) Een jaar na de het begin van de oorlog valt Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk aan. De overmacht heersten in een aantal landen, de regering trad af.(de overmacht betekent een situatie waar je niets meer aan kon doen). Er kwam een censuur in de landen, (een censuur is bijvoorbeeld voordat je een krant uitbrengt dat er eerst gecontroleerd moet woorden of er geen beledigende dingen instaan over iets of iemand die de baas is.) In Nederland kwam er een Oostenrijker aan de macht, hij heette Seyss Inquart dat was toen één van de machtigste mannen van Oostenrijk. Hij bedacht ook de NSB de Nationaal-Socialistische Beweging en hij zei dat dat de enige politieke partij mocht zijn. De Nederlanders verzette zich niet hevig, wat ze wel deden was verboden kranten drukken en luisteren naar Radio Oranje. Dat was Wilhelmina die in Londen de Nederlanders moed in sprak. Ze gingen ook in Duitsland verzetten, alleen in 1944 mislukte de aanslag op Hitler.
Op 1941 brak Duitsland het Molotov-Von Ribbentroppact met de Sovjet-Unie. Ondanks dat er niet De Sovjet-Unie op had gerekend kwam er in de winter van 1942-1943 een grote nederlaag voor Duitsland. De Engelse leiders besloten dat ze ook in de oorlog meegingen vechten tegen Duitsland omdat ook de V.S. oorlog had met Duitsland. Japan verklaarde de oorlog aan de V.S., want Japan was bevriend met Duitsland. Japan viel een groep schepen van de V.S. aan met vliegtuigen, de geallieerde vielen in opdracht van Stalin de kust van Frankrijk aan. (Geallieerde waren de V.S., Engeland en de Sovjet-Unie) (Stalin was de baas van de Sovjet-Unie). Vele gevechten werden door de Geallieerde gewonnen, maar niet alles zoals het gevecht om Arnhem.

Berlijn had het zwaar in de Tweede Wereldoorlog, Berlijn werd in 1940 voor het eerst gebombardeerd door de V.S. en de Engelse vliegtuigen, Later werd Berlijn elke dag gebombardeerd. Berlijn was goed te herkennen aan de rivier de Spree. Ze legden later grote camouflagenetten over Berlijn heen alleen dat had niet veel nut. Berlijn had in het Begin 4,3 miljoen inwoners en na de oorlog waren het er maar 2,8 miljoen. Heel Berlijn was plat gebombardeerd door de Geallieerden, maar ook omdat de Gestapo en de SS er zat. Dat waren kantoren waar ze alle plannen bedachten om de Joden te vermoorden en hoe ze de oorlog verder gingen voeren. Ook van de joden waren er niet veel meer in Duitsland, van de 160.000 waren er nog maar 5.000 over. 10.000 gevlucht en de rest in concentratiekampen vermoord.

Op 2 mei pleegde Hitler en zijn vrouw zelfmoord, maar de oorlog was niet voorbij.


De Berlijnse muur
Na de dood van Hitler werd Duitsland verdeeld onder Frankrijk, Engeland, Amerika en de Sovjet-Unie. Frankrijk, Engeland en Amerika lieten hun delen samen tot een rijk het Bondsrepubliek Duitsland, de Sovjet-Unie noemden zijn deel s. Het nadeel van Berlijn was dat het 128km in het gebied van de Sovjet-Unie lag. Ook Berlijn werd in tweeën gedeeld.
Het westen van Berlijn werd daarna een democratie en het oosten van Berlijn werd een dictatuur.

De Sovjet-Unie vond het een probleem dat West-Berlijn een democratie en een velvarend was. Vanaf 25 juni 1948 werd het westen door de Sovjet-Unie afgesloten, de westerse landen maakten een denkbeeldige luchtbrug. Dat hield in dat de zogenaamde Rozijnenwerpers met vliegtuigen West-Berlijn eten gaven, de Rozijnenwerpers zijn de mensen die met het vliegtuig het eten brachten. In 1952 kwam er een scheidingslijn, maar er gingen elk jaar toch duizenden mensen van Oost- naar West-Berlijn. Ze werden geregistreerd als West-Duitser en ze waren weg uit Oost-Berlijn. In de nacht van 13 augustus 1962 gingen ze beginnen met het bouwen van de muur in opdracht van het dictatuur. Eerst was de muur van prikkeldraad, maar later werd het een betonnen muur. De muur moest jaren West- en Oost-Berlijn scheiden.

Veertig jaar later waren honderden Oost-Berlijners dood gegaan, omdat ze naar West-Berlijn wilden. Het maakten voor ze niet uit hoe ze er kwamen al was onder, er over of er doorheen. Als het werd opgemerkt door de bewaking dan werden ze neergeschoten. Het was niet meer duidelijk hoe lang de muur nog stond, door de ontevredenheid van Oost- en West-Berlijn. Later kregen Amerika en de Sovjet-Unie meer contact, maar Oost-Berlijn zat zo in de schulden dat ze in ruil voor meer geld eerst de mensen meer rechten moesten geven.


De val van de Berlijnse muur
Op 9 november 1989 besloot de regering van Oost-Berlijn dat je naar Westen mag reizen. Dus de Berlijnse muur was officieel ten einde, er kwamen duizenden mensen naar Berlijn om de muur te slopen. Als later die middag de Brandenburger poort open gaat, gaan er Oost- en West-Berlijners naar hun familie. Er werd tot laat in de avond op straat feest gevierd.

De poort wordt een symbool van nationale eenheid en ze gingen met gereedschap de muur slopen. Op november 1990 is er niet veel van de muur over en besluit de gemeente een paar stukken te bewaren zoals op de Potsdamer Platz. Het andere word wel gesloopt.


Gebouwen en Monumenten in Berlijn
Er zijn heel veel gebouwen en monumenten in Berlijn.

Brandenburger Tor:
De Brandenburger Tor is een bouwwerk is een symbool voor het vallen van de Berlijnse muur en dat Duitsland een geheel werd. Ook werd hier omheen feest gevierd na het vallen van de Berlijnse muur.

Rijksdag:
Dit is het regeringsgebouw van de Duitse regering, en er komen veel toeristen op af. De glazen koepol kun je inlopen en foto’s maken.

Televisie toren op het Alexanderplatz:
De 368 meter hoge toren op het Alexanderplatz is het hoogste gebouw. Sinds 1969 is het de skyline van Berlijn en je hebt er heel goed uitzicht over de stad.

Hackesche Höfe:
Het is het grootste wooncomplex in Berlijn.

Holocaust Monument:
De Holocaust Monument is een gedenkplaats voor de joden vervolging in de tweede wereld oorlog en het is gemaakt van 2711 betonblokken in verschillende hoogtes. Onder het Monument is er een informatiecentrum.

Potsdamer platz:
Dit plein was het drukste verkeersplein van de wereld, tot de muur er werd neergezet. Toen de muur weg was was het er erg druk met bouwen van gebouwen. Het staat nu heel vol met hotels, restaurants, een filmmuseum, bedrijven en Sony center.

Dat zijn de vijf meest belangrijke musea’s van Berlijn, het is een eiland dat is de Spree ligt. Het bekendste museum is het Pergamon museum, dat is een architectuur museum.

Nikolaiviertel:
Is een gerestaureerd deel van Berlijn en het oudste deel van Berlijn. Het is gebouwd in 1987, maar alleen de muren waren blijven staan.

Gedaechtniskirche:
Dit is een ruïne die gebombardeerd is in de tweede wereldoorlog, het was een kerk van keizer Wilhelm. In 1961 is het helemaal hersteld en nu is er een kerk, koepel en een zeshoekige toren. Er zitten een heleboel ramen in de toren van allemaal verschillede kleuren blauw.

Slot Charlottenburg:
Is een van de belangrijkste gebouwen in Berlijn, het is een paleis

Checkpoint Charlie:
Dat was een zwaarbewapende controlepost in de koude oorlog, van Oost- naar West-Berlijn. Er staat nu een kopie van, omdat de echte in 1960 is afgebroken.

east side gallery:
Dat is een groot stuk Berlijnse muur dat in 1989 door 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen is geschilderd.

Tiergarten:
Dat is het politieke hart van Berlijn, het ligt niet ver van de Brandenburger Tor en het grootste dierentuin in Berlijn. Naast de Tiergarten ligt het Tiergartenpark dat is het grootste park in Berlijn. Het rijksdag ligt er ook in de buurt.

Weetjes over Berlijn
Dat er 50 MC Donalds
Dat berlijn vanaf utrecht 6 uur reiden is
Dat er een hele lekkere chocolade winkel is en je ook zelf mag weten wat je er in wilt. De rittersport
dat de eerste bom die de geallieerde lieten vallen een dode hat een olifant uit berlin zoo
Meer dan 60 kerstmarkten tussen 22 nov en 02 jan

REACTIES

M.

M.

ik vind dit echt een hele goede spreekbeurt, want het is echt hele goede info.

11 jaar geleden

V.

V.

ik vind het een goede spreekbeurt alleen best veel kromme zinnen en fouten

10 jaar geleden

R.

R.

Ik zit nu in de 2e en ik heb hem nog een keer doorgenomen. Ik zag tijdens het lezen ook veel fouten zitten. Hopelijk heb je er wel wat aan gehad.

10 jaar geleden

R.

R.

Goed maar veel fouten niet erg voor groep 8

10 jaar geleden

M.

M.

er staan teveel fouten in. doe er iets aan! hoe diep was je onvoldoende?

7 jaar geleden

U.

U.

Ik heb het helemaal door gelezen en er zitten zinnen in die niet kloppen maar de info is goed weergeven

6 jaar geleden

H.

H.

Inleiding
Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik naar Berlijn ben geweest. De geschiedenis van Berlijn is heel boeiend. Het is een mooie stad, waarover veel te vertellen, zowel over de geschiedenis als over de gebouwen die er zijn.


De geschiedenis van Berlijn
Rond 1230 werden er twee plaatsen gesticht, Berlijn en Cöln. In 1251 werd Cöln voor het eerst is brieven geschreven, en Berlijn werd voor het eerst in 1261 geschreven. En in 1307 gingen de twee plaatsen samen en werd het Berlijn-cöln.

Berlijn-Cöln lag in het gebied Brandenburg, vanaf 1500 was de familie Hohen-zollern de Baas. Ze zetten er een paleis neer en het werd de hoofdstad. De 30 jaar durende oorlog vanaf 1616-1648, kwam door de protestanten en de Rooms-katholieken. Ook in grote andere delen in Europa kwam er, in Berlijn-Cöln werd er ruw gevochten. Er kwamen ook ziektes en daardoor gingen er 6000 mensen dood.

In 1640 kwam in Brandenburg een nieuwe baas, Friedrich Wilhelm heette hij. Hij zorgde ervoor dat in Berlijn-Cöln kanalen en huizen bouwen, maar ook zorgde hij ervoor dat er 6000 nieuwe franse protestanten kwamen voor de 6000 overledenen die tijdens de oorlog waren gestorven. Toen hij overleed in 1688 kwam zijn zoon als opvolger Frederik aan de macht, in 1701 werd hij benoemt tot Frederik I. hij was de baas over een volk de Pruisen. In 1709 maakte Shij van Berlijn-Cöln en drie andere steden één stad Berlijn.

In 1806 viel Napoleon Berlijn binnen en verbleef er tot 1808. Toen Napoleon weg was kwamen er na een aantal jaren steeds meer Bedrijven in Berlijn, maar de arbeiders wilden hogere lonen en gunstigere regels voor de arbeiders. Het volk wilde een grondwet en een parlement. Rond 1848 kwam er een opstand waarbij 250 mensen omkwamen, in 1849 kregen ze een Parlement.


Oorlog in Berlijn
Later ging het slecht met Duitsland en Hitler werd er de baas. Op 1 augustus 1936 was de Olympisch zomerspelen er, Hitler stopte de even met de joden te onderdrukken. Om bij het buitenland te laten lijken dat hij een goede man was. Er was een donkere Amerikaan Jesse Owens die won drie keer een gouden medaille, op de 100, 200 en de vier keer 100 meter, daar was Hitler niet blij mee. Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen, vervolgens verklaarden Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog. Duitsland had het Molotov-Von Ribbentroppact ondertekent met de Sovjet-Unie. (dat is een soort contract dat Duitsland en de Sovjet-Unie samen Polen gingen aanvallen en elkaar niet en Polen vervolgens onder elkaar te verdelen.) De Sovjet-Unie viel Finland binnen en de Sovjet-Unie besloot zonder anderen dat de Baltische landen van hun waren. (de Baltische staten zijn Estland, Letland en Litouwen.) Een jaar na de het begin van de oorlog valt Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk aan. De overmacht heersten in een aantal landen, de regering trad af.(de overmacht betekent een situatie waar je niets meer aan kon doen). Er kwam een censuur in de landen, (een censuur is bijvoorbeeld voordat je een krant uitbrengt dat er eerst gecontroleerd moet woorden of er geen beledigende dingen instaan over iets of iemand die de baas is.) In Nederland kwam er een Oostenrijker aan de macht, hij heette Seyss Inquart dat was toen één van de machtigste mannen van Oostenrijk. Hij bedacht ook de NSB de Nationaal-Socialistische Beweging en hij zei dat dat de enige politieke partij mocht zijn. De Nederlanders verzette zich niet hevig, wat ze wel deden was verboden kranten drukken en luisteren naar Radio Oranje. Dat was Wilhelmina die in Londen de Nederlanders moed in sprak. Ze gingen ook in Duitsland verzetten, alleen in 1944 mislukte de aanslag op Hitler.
Op 1941 brak Duitsland het Molotov-Von Ribbentroppact met de Sovjet-Unie. Ondanks dat er niet De Sovjet-Unie op had gerekend kwam er in de winter van 1942-1943 een grote nederlaag voor Duitsland. De Engelse leiders besloten dat ze ook in de oorlog meegingen vechten tegen Duitsland omdat ook de V.S. oorlog had met Duitsland. Japan verklaarde de oorlog aan de V.S., want Japan was bevriend met Duitsland. Japan viel een groep schepen van de V.S. aan met vliegtuigen, de geallieerde vielen in opdracht van Stalin de kust van Frankrijk aan. (Geallieerde waren de V.S., Engeland en de Sovjet-Unie) (Stalin was de baas van de Sovjet-Unie). Vele gevechten werden door de Geallieerde gewonnen, maar niet alles zoals het gevecht om Arnhem.

Berlijn had het zwaar in de Tweede Wereldoorlog, Berlijn werd in 1940 voor het eerst gebombardeerd door de V.S. en de Engelse vliegtuigen, Later werd Berlijn elke dag gebombardeerd. Berlijn was goed te herkennen aan de rivier de Spree. Ze legden later grote camouflagenetten over Berlijn heen alleen dat had niet veel nut. Berlijn had in het Begin 4,3 miljoen inwoners en na de oorlog waren het er maar 2,8 miljoen. Heel Berlijn was plat gebombardeerd door de Geallieerden, maar ook omdat de Gestapo en de SS er zat. Dat waren kantoren waar ze alle plannen bedachten om de Joden te vermoorden en hoe ze de oorlog verder gingen voeren. Ook van de joden waren er niet veel meer in Duitsland, van de 160.000 waren er nog maar 5.000 over. 10.000 gevlucht en de rest in concentratiekampen vermoord.

Op 2 mei pleegde Hitler en zijn vrouw zelfmoord, maar de oorlog was niet voorbij.
?

De Berlijnse muur
Na de dood van Hitler werd Duitsland verdeeld onder Frankrijk, Engeland, Amerika en de Sovjet-Unie. Frankrijk, Engeland en Amerika lieten hun delen samen tot een rijk het Bondsrepubliek Duitsland, de Sovjet-Unie noemden zijn deel s. Het nadeel van Berlijn was dat het 128km in het gebied van de Sovjet-Unie lag. Ook Berlijn werd in tweeën gedeeld.
Het westen van Berlijn werd daarna een democratie en het oosten van Berlijn werd een dictatuur.

De Sovjet-Unie vond het een probleem dat West-Berlijn een democratie en een velvarend was. Vanaf 25 juni 1948 werd het westen door de Sovjet-Unie afgesloten, de westerse landen maakten een denkbeeldige luchtbrug. Dat hield in dat de zogenaamde Rozijnenwerpers met vliegtuigen West-Berlijn eten gaven, de Rozijnenwerpers zijn de mensen die met het vliegtuig het eten brachten. In 1952 kwam er een scheidingslijn, maar er gingen elk jaar toch duizenden mensen van Oost- naar West-Berlijn. Ze werden geregistreerd als West-Duitser en ze waren weg uit Oost-Berlijn. In de nacht van 13 augustus 1962 gingen ze beginnen met het bouwen van de muur in opdracht van het dictatuur. Eerst was de muur van prikkeldraad, maar later werd het een betonnen muur. De muur moest jaren West- en Oost-Berlijn scheiden.

Veertig jaar later waren honderden Oost-Berlijners dood gegaan, omdat ze naar West-Berlijn wilden. Het maakten voor ze niet uit hoe ze er kwamen al was onder, er over of er doorheen. Als het werd opgemerkt door de bewaking dan werden ze neergeschoten. Het was niet meer duidelijk hoe lang de muur nog stond, door de ontevredenheid van Oost- en West-Berlijn. Later kregen Amerika en de Sovjet-Unie meer contact, maar Oost-Berlijn zat zo in de schulden dat ze in ruil voor meer geld eerst de mensen meer rechten moesten geven.
?

De val van de Berlijnse muur
Op 9 november 1989 besloot de regering van Oost-Berlijn dat je naar Westen mag reizen. Dus de Berlijnse muur was officieel ten einde, er kwamen duizenden mensen naar Berlijn om de muur te slopen. Als later die middag de Brandenburger poort open gaat, gaan er Oost- en West-Berlijners naar hun familie. Er werd tot laat in de avond op straat feest gevierd.

De poort wordt een symbool van nationale eenheid en ze gingen met gereedschap de muur slopen. Op november 1990 is er niet veel van de muur over en besluit de gemeente een paar stukken te bewaren zoals op de Potsdamer Platz. Het andere word wel gesloopt.


Gebouwen en Monumenten in Berlijn
Er zijn heel veel gebouwen en monumenten in Berlijn.

Brandenburger Tor:
De Brandenburger Tor is een bouwwerk is een symbool voor het vallen van de Berlijnse muur en dat Duitsland een geheel werd. Ook werd hier omheen feest gevierd na het vallen van de Berlijnse muur.

Rijksdag:
Dit is het regeringsgebouw van de Duitse regering, en er komen veel toeristen op af. De glazen koepol kun je inlopen en foto’s maken.

Televisie toren op het Alexanderplatz:
De 368 meter hoge toren op het Alexanderplatz is het hoogste gebouw. Sinds 1969 is het de skyline van Berlijn en je hebt er heel goed uitzicht over de stad.

Hackesche Höfe:
Het is het grootste wooncomplex in Berlijn.

Holocaust Monument:
De Holocaust Monument is een gedenkplaats voor de joden vervolging in de tweede wereld oorlog en het is gemaakt van 2711 betonblokken in verschillende hoogtes. Onder het Monument is er een informatiecentrum.

Potsdamer platz:
Dit plein was het drukste verkeersplein van de wereld, tot de muur er werd neergezet. Toen de muur weg was was het er erg druk met bouwen van gebouwen. Het staat nu heel vol met hotels, restaurants, een filmmuseum, bedrijven en Sony center.

Dat zijn de vijf meest belangrijke musea’s van Berlijn, het is een eiland dat is de Spree ligt. Het bekendste museum is het Pergamon museum, dat is een architectuur museum.

Nikolaiviertel:
Is een gerestaureerd deel van Berlijn en het oudste deel van Berlijn. Het is gebouwd in 1987, maar alleen de muren waren blijven staan.

Gedaechtniskirche:
Dit is een ruïne die gebombardeerd is in de tweede wereldoorlog, het was een kerk van keizer Wilhelm. In 1961 is het helemaal hersteld en nu is er een kerk, koepel en een zeshoekige toren. Er zitten een heleboel ramen in de toren van allemaal verschillede kleuren blauw.

Slot Charlottenburg:
Is een van de belangrijkste gebouwen in Berlijn, het is een paleis

Checkpoint Charlie:
Dat was een zwaarbewapende controlepost in de koude oorlog, van Oost- naar West-Berlijn. Er staat nu een kopie van, omdat de echte in 1960 is afgebroken.

east side gallery:
Dat is een groot stuk Berlijnse muur dat in 1989 door 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen is geschilderd.

Tiergarten:
Dat is het politieke hart van Berlijn, het ligt niet ver van de Brandenburger Tor en het grootste dierentuin in Berlijn. Naast de Tiergarten ligt het Tiergartenpark dat is het grootste park in Berlijn. Het rijksdag ligt er ook in de buurt.


Weetjes over Berlijn
Dat er 50 MC Donalds
Dat berlijn vanaf utrecht 6 uur reiden is
Dat er een hele lekkere chocolade winkel is en je ook zelf mag weten wat je er in wilt. De rittersport
dat de eerste bom die de geallieerde lieten vallen een dode hat een olifant uit berlin zoo
Meer dan 60 kerstmarkten tussen 22 nov en 02 jan

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.