Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Alcohol

Nederlands

Spreekbeurt

Alcohol

7.3 / 10
4e klas vmbo
  • iemand007
  • Nederlands
  • 2044 woorden
  • 44753 keer
    14 deze maand
  • 11 februari 2002
ALCOHOL

Wij doen een spreekbeurt over alcohol omdat we er nu al mee te maken hebben en omdat je later ook veel mee te maken krijgt.

De volgende punten behandelen.

· Hoeveel kan je op.
· Wanneer ben je een alcoholist.
· Hoe wordt alcohol gemaakt
· Is alcohol altijd ongezond
· Alcohol en de wet
· Verkeer en alcohol
· Alcohol en jongeren

1. Hoeveel kan je op.

Wat is te veel drinken? Er is onderzoek geweest hoeveel drank mensen opkunnen. Iedereen kan een bepaalde hoeveelheid alcohol verdragen en de een kan dat meer dan de ander, maar dat heeft te maken of je man/vrouw bent, gewicht en ervaring. Een man kan 3 tot 5 glazen per dag drinken zonder dit te veel te noemen.Je kunt beter geen alcohol drinken als je gaat werken studeren sporten of als je deelneemt aan het verkeer. Het is verstandig zwanger is of wil worden of bij borstvoeding geen alcohol te drinken. Medicijnen en drugs past niet bij alcohol. Als je vermoeid bent of je hebt spanningen of andere persoonlijke problemen. Dit alles gaat op voor volwassenen. Jongere mensen die alcohol drinken is extra schadelijk omdat ze nog in de groei zijn. Jongeren tot 16 jaar kunnen een klein beetje drinken en tot 12 jaar kun je beter geen alcohol drinken. Als je jarenlang te veel drinkt is hersenletsel mogelijk. Mannen mogen niet meer dan 21 glazen per week drinken. Vrouwen mogen niet meer niet meer dan 14 glazen drinken, meer is ongezond. Je kunt een glas jenever drinken uit een bierglas, maar een glas whisky is toch meestal kleiner dan een glas wijn. In elk glas bier wijn enz. zit evenveel alcohol in. Als je teveel drinkt voel je dat in ons hoofd aan onze maag. We zijn soms misselijk, we hebben een slechte smaak in onze mond we merken het als onze handen gaan beven. Moeilijk kunnen concerteren. Overdag een kater. Vergeten en werken minder goed. Natuurlijk kennen we dit allemaal. Iedereen drinkt wel eens te veel op een feestje of op een avondje uit. Als je dit niet te vaak doet kan het geen probleem zijn, het moet niet zo zijn dat je dit elke week doet.

2. Wanneer ben je een alcoholist.

Een alcoholist ben je als:
1. Ze drinken meer dan goed is voor hun gezondheid
2. Ze brengen hun zelf en hun lichaam schade toe, en meestal ook anderen
3. Een drankgebruik neemt geleidelijk toe en de aangerichte schade wordt groter.
4. Er is voor hen allemaal een oplossing: ze kunnen kiezen om veranderingen te brengen in de gewoonte in de omstandigheden die hen doet drinken
5. er bestaan middelen om die keuze te ver makkelijken.
Je hebt 2 soorten alcohollisten. Een brave en een agressieve.
De brave alcoholist doet niemand iets kwaad maar hij drinkt dagelijks te veel. Toch is hij nooit agressief hij werkt voldoende en zijn bazen zijn niet echt tevreden. Maar ook niet ontevreden met hem, zijn gezin lijdt er niet onder. Hij veroorzaakt geen moeilijk heden.
Maar hij drinkt. Zijn lever zijn nieren zijn zenuwenstelsel worden aan getast. Hij doet zich zelf wel kwaad. Hij veroorzaakt schade aan zich zelf en gaat lichamelijk ten onder. Hij denkt dat hij geen problemen heeft. Hij doet toch niemand kwaad? We vinden deze mensen juist in het zuidelijke landen. Met een warm klimaat.
De agressieve alcoholist is een man of vrouw met de kwade dronk. Na drie of vier glazen wordt hij agressief dit is dus een agressieve drinker. In de bar voert hij op een luide manier gesprekken over voetbal en politiek. Hij weet alles beter en wil geen tegenspraak. Soms is hij alleen en zit hij tegen zichzelf te mopperen. Thuis kan hij gewelddadig zijn. Zijn vuist beukt hij regelmatig op de tafel, en smijt overal mee. Sommige kunnen niet tegen bepaalde alcohol. Bier kunnen ze dan goed verdragen maar jenever maakt hen woest. Anderen worden heel kwaad als ze teveel hebben gehad. Dan hebben ze een bepaalde grens overschreden. Hun stemming slaat opeens om. De aardige man die slaat ineens om in een agressieve man. Deze mensen krijgen altijd grote problemen. Hij zet het geluk op het gokken hun werk en gezin wordt bedreigd. De vele ruzies en de vele scheldpartijen maken hun relatie kapot.Meestal weten het zelf maar al te goed. Ze weten dat ze naar een paar glazen agressief worden. Ook hier maken deze mensen een keuze. In deze situatie moeten ze dus veranderen en iets anders kiezen.

3. Hoe wordt alcohol gemaakt.

Vruchtensuikers en zetmeel van granen kunnen door gisting worden omgezet in alcohol. Bier wordt gemaakt door gekiemde brouwgerst te pletten, die vervolgens te mengen met water en dan te koken. Tijdens het koken wordt er hop aan toegevoegd om extra smaak te geven en om bederf van het bier tegen te gaan. Na te zijn afgekoeld, wordt het mengsel bij een bepaalde temperatuur vergist. Afhankelijk van de gebruikte gistingstemperatuur krijg je een onderverdeling in laaggegiste bieren zoals pils en hooggegiste bieren zoals trappist.
Wijn ontstaan door de natuurlijke gisting van vruchtenmoes. Dat gaat vanzelf door de gistcellen, die van nature al door de lucht zweven. Sherry en Port zijn eigenlijk ook wijnen, er is alleen extra alcohol aan toegevoegd.
Gedistilleerde dranken worden gemaakt door de gegiste dranken zodanig te verhitten dat de alcohol verdampt. Dit gebeurt al bij 70o C. Die alcohol word dan weer opgevangen en gecondenseerd. Door dit proces een aantal keer te herhalen, kun je zeer hoge concentraties van alcohol bereiken. Met gisting alleen is geen hoger percentage dan 15% alcohol te halen, de gist kan niet tegen een hoger percentage en sterft.
Nog maar een klein gedeelte van de alcohol houden de dranken word langs de ambachtelijke weg gemaakt. Het groeien van de markten heeft een grote productie gekregen. Alcohol is in Nederland een grote industrie geworden. 97 alcoholbedrijven met daarin 9507 werknemers in dienst. Zo blijkt dat Nederland een grote productie in alcohol heeft.

4. Alcohol altijd ongezond

Nee, want het is zeker waar dat een zwaar bier of een glas sterke drank geen slecht inslaapmiddel is. Vele mensen drinken regelmatig kort voor zij na bed gaan. Een goed glas en slapen daardoor wat gemakkelijker in. Maar het is ook waar dat alcohol vooral als het om meer glazen gaat een slecht doorslaapmiddel is. Na een uur of 4/5 word je weer wakker. De alcohol werkt dan eerder positief. Je krijgt soms hartkloppingen. Of een droge mond. Als je teveel drinkt is de kwaliteit van je slaap niet goed. De dromen die stoppen dan. Bij veel drinken kun je in een diepe slaap vallen. Laat hem maar liggen, laat hem rusten. Hij slaapt zijn kater uit. Het lijkt op coma. Alcohol voorkomt hartziekten, vooral rode wijn. 2/3 glazen per dag. Dat is bewezen in Frankrijk omdat ze daar veel rode wijn hebben. Ook helpt het tegen klonteren van het bloed. Als je bent gevallen en je hebt een openwondje dan smeer je er alcohol overeen en dan kan de infectie weg zijn.
Allereerst is teveel alcohol drinken schadelijk voor een aantal organen. Bij een flinke dronkenschap bijvoorbeeld, worden hersencellen afgebroken. Gelukkig is een dronkenschap niet gevaarlijk. Maar bij langdurig overmatig gebruik gaan de hersenen wel minder goed functioneren. Vooral de functie van het korte termijn geheugen raakt beschadigd. Dit komt onder andere doordat de opname van vitamine B verminderd wordt. Deze ziekte heet het Korsakoff Syndroom, Ook jonge mensen die veel drinken kunnen deze ziekte krijgen

Het orgaan dat het eerste last krijgt van teveel alcohol, is de maag. Alcohol is een ontvettende stof en kan dus het beschermlaagje van je maag, het maagslijmvlies, aantasten. Je kunt last krijgen van brandend maagzuur. Het komt doordat de maagwand het zo zwaar het verduren heeft dat er kleine bloedinkjes optreden.
Ook je lever heeft last van teveel alcohol. Als de lever te vaak ingeschakeld wordt, vergroten de levercellen op den duur. Er kunnen ontstekingen ontstaan en de bloedvaten van de lever komen in de knel. De lever is dan te vet en gaat opzetten, waardoor hij minder goed werkt. Als je dan niet met drinken stopt, kunnen er gedeeltes in de lever afsterven. Dit heet levercirrose of leververharding. De lever doet zijn werk niet meer en giftige stoffen blijven in je bloed zitten en beschadigen andere organen. Voor kinderen is alcohol drinken extra risicovol. De lever is namelijk pas volgroeid als iemand 23 is. Kinderen hebben dus een kleinere lever dan volwassenen en zullen daarom eerder de effecten van alcohol merken. Maar de lever loopt ook een grotere kans op beschadiging.

5. Alcohol en de wet.

Het gebruik van alcohol had nogal wat gevolgen voor de maatschappij. Dat hadden wetgevers vroeger al begrepen. In de Middeleeuwen bestonden al overheidsmaatregelen tegen drankmisbruik. Vanaf de 18e eeuw werd alcohol bereikbaar voor grote groepen van de samenleving. Dat zorgde ook voor drankmisbruik op grote schaal. Langzamerhand werd duidelijk dat de overheid een speciale verantwoordelijkheid had. De Nederlandse Overheid heeft besloten tot een matigingsbeleid. Dus niet een totaal verbod, zoals heroïne. Alleen die vormen van drankmisbruik die rechtstreeks gevaar voor de omgeving of voor de gebruiker opleveren, zijn strafbaar gesteld.
Toch zijn er nog heel wat wetten die zich bezighouden met alcoholgebruik en misbruik. Zo staan in het Wetboek van Strafrecht artikelen over openbare dronkenschap, ordeverstoring en het bedreigen van andermans veiligheid onder invloed van alcohol. Ook in de Wegenverkeerswet zijn artikelen over alcohol te vinden. Deze wet stelt dat het rijden onder invloed strafbaar is en gelijk staat met misdrijf. Van rijden onder invloed is sprake als de bestuurder van een voertuig een ademalcoholgehalte heeft van 220 microgram of een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille of hoger. Overigens is een fietser en zelfs ruiter te paard onder invloed strafbaar. Als je iets teveel glaasjes op hebt, mag je trouwens ook geen schip of vliegtuig meer besturen.
Daarnaast heeft de wetgever in de Drank- en Horecawet regels opgesteld voor mensen die beroepsmatig alcohol tappen en gedistilleerd slijten. Om dat te mogen doen, moet je aan een aantal eisen voldoen die in deze wet zijn vastgelegd. Ook staan in deze wet veel internationale en internationale verboden. Het is bijvoorbeeld verboden om gelijktijdig te tappen en te slijten en om alcohol via automaten te verkopen. Als iemand alcohol buiten het café wil verkopen, heeft hij daar een speciale drankvergunning voor nodig.
De Drank- en Horecawet wil drankmisbruik helpen voorkomen. Daarom zijn er ook leeftijdsgrenzen gesteld. Aan personen onder de 16 jaar mag geen alcohol verkocht worden en sterke drank mag alleen verkocht worden aan mensen boven de 18. Het is verboden om dronken mensen toe te laten in een café of slijterij. Ook mag een barman geen drank meer schenken als iemand al dronken is. Hij moet dus zelf voorkomen dat iemand in zijn zaak dronken kan worden.

6. Alcohol in het verkeer

In 1996/97 waren er 97 verkeersdoden rijden onder invloed. Er 1200 ernstige gewonden en 2062 licht gewonden. Het is natuurlijk beter als je helemaal geen alcohol op hebt ander mag je toch 0,5 promille op hebben. Meer mag niet want dat is strafbaar in het verkeer. Als je nu met een fiets, brommer, auto, vrachtauto of zelfs een tractor door het verkeer gaat. Er is voorgesteld om dit naar 0.2 promille terug te brengen voor de mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald. Er staat een erge boete op het kan zelfs een gevangenis straf worden. Je kunt je rijbewijs tijdelijk of helemaal kwijt raken. JE mag 2 glazen alcohol drinken en nar die twee glazen ga je al minder goed rijden. JE neemt de bochten ruimer en je reactie vermogen nemen af. Je ziet niet meer wat recht en links gebeurd. Zelf denk je dat je alles flink onder controle hebt. Na 4 /5 glazen is de kans op een verkeersongeval 50% meer dan als je nuchter bent. Na 8/9 glazen is die kans 75% groter.De resultaten zijn er dan ook jaarlijks vinden ongeveer 250 mensen de dood door alcohol in het verkeer en er raken meer dan 2000 mensen ernstig gewond.

7. Alcohol en jongeren

Alcohol is het genotmiddel dat door jongeren het meest gebruikt wordt. Het alcohol gebruik stijgt sterk vanaf het dertiende jaar. Ruim 60% van de jongeren van 15 jaar en ouder drinkt regelmatig. Meisjes zijn de laatste jaren steeds meer gaan drinken. Er bestaat nu nog slechts weinig verschil tussen jongens en meisjes. Ook voor alcohol geldt dat jongeren hier eerder mee beginnen en dat degenen die drinken hun consumptie hebben verhoogd.
Alcohol mag pas geschonken worden aan mensen van 16 jaar en ouder. Deze regel wordt vaak overschreden.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7213

reacties

slecht erg slecht slechter kan niet
door maxime (reageren) op 11 maart 2002 om 14:15
k vond het een mooie spreekbeurt alleen een beetje te lang....
door sanne (reageren) op 29 maart 2002 om 14:11
deze spreekbeurt is heel erg bruikbaar en ik wil je bedanken dat ik het mocht uitprinten groetjes richard
door richard (reageren) op 23 april 2002 om 14:15
het is een mooie spreekbeurt. ik heb hem helemaal gelezen
door evert (reageren) op 23 oktober 2002 om 16:17
ik vind dat je een goede spreekbeurt op de site heb gezet. hier kan ik erg veel mee doen, ik ben blij dat je dat hebt gedaan anders had ik iets zelf helemaal in elkaar moeten zetten. xxxxxxxxxjes bekka
door bekka (reageren) op 14 december 2002 om 11:42
Goeie spreekbeurt ik ga het overkopieren later!
door Anoniem (reageren) op 12 januari 2007 om 14:20
das cool
door Anoniem (reageren) op 9 februari 2011 om 9:53
dankje wel ik heb hier veel infomatie vandaan nogmaals bedankt
door sophie (reageren) op 17 april 2011 om 20:28
dit vind ik fijn!
door merel (reageren) op 12 maart 2012 om 16:45
echt een goede werkstuk ik heb echt veel informatie eruit gehaald thanks xx
door merjem (reageren) op 13 februari 2013 om 11:10
het was wel oke maar te lang en heeeeeeeel veel spelfouten, ook was het niet echt een makkelijk leesbare tekst.
door liesa (reageren) op 3 januari 2014 om 15:38

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer