Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Mekka

Levensbeschouwing

Spreekbeurt

7.0 / 10
4e klas havo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 580 woorden
 • 37513 keer
  100 deze maand
 • 23 januari 2002
Mekka

We doen onze presentatie over Mekka. In de presentatie komen de volgende onderwerpen aan bod:
 Kort iets over Mekka
 Ka’ba
 Pelgrimstocht naar de Ka’ba
 Geschiedenis van Mekka
 Het Mekka van nu

Kort iets over Mekka
Mekka is een stad in Saoedi-Arabië. Het ligt op 277 meter hoogte in het gebergte de Hedzjaz. Er wonen ongeveer 700.000 mensen. Mekka wordt, als voornaamste bedevaartplaats en religieus centrum van de islam, jaarlijks door bijna 1 miljoen bedevaartgangers bezocht. Middelpunt van de pelgrimage is de Ka‘ba.

Ka’ba
De Ka‘ba is het centrale heiligdom van de islam, een ongeveer kubusvormig, 15 meter hoog bouwwerk, in een open ruimte binnen de grote moskee van Mekka. Aan de oostelijke muur bevindt zich op 1, 5 meter hoogte de beroemde zwarte steen, die door de pelgrims wordt gekust. Van buiten is de Ka’ba geheel bedekt met een kleed van zwart brokaat. Tijdens de hadj is het gebouw in een wit kleed gehuld. De Hadj is de bedevaart naar Mekka, die door iedere moslim eenmaal in zijn leven moet worden ondernomen. De hadj is een van de vijf ‘zuilen’ van de islamitische plichtenleer. Degene die de hadj heeft verricht, mag zich hadji noemen.

Pelgrimstocht naar de Ka’ba

Voor moslims is de Ka’ba een kleine heilige plek in Mekka. Het is de heiligste plaats op aarde. Volgens moslimlegendes werd de tombe door de aartsvaders Abraham en Isma'il gebouwd op fundamenten die Adam ooit heeft gelegd. Moslims over de hele wereld richten zich naar de Ka’ba wanneer ze gaan bidden en iedere moslim wordt geacht eens in zijn / haar leven een pelgrimstocht naar de Ka’ba te maken. Alleen als je niet in staat bent om er naar toe te kunnen komen hoef je er niet naar toe te gaan. Er vinden ceremoniën plaats rond een pelgrimstocht. Zo'n tocht bestaat uit enkele dagen van rituelen en feesten tijdens de islamitische maand van pelgrimstochten, de Dhu al-Hijja.
De Ka’ba is dus een oud herinneringsteken voor het geloof in 1 God, Allah. Het is een plaats voor de vereniging van alle naties, waar ze bij elkaar komen en gedenken dat alleen dit geloof hen één kan maken. Honderdduizenden mensen volbrengen er het grootste offer door zich op 1 plaats te verzamelen, alleen maar om Hem te aanbidden. Daarom wordt de Ka’ba ook wel “Huis van God” genoemd.

Geschiedenis van Mekka

Mekka dankt zijn ontstaan aan de bloeiende karavaanhandel tussen Zuid-Arabië en Syrië. Verder ontleende de stad in pre-islamitische tijden haar belang aan het heiligdom de Ka‘ba. Mohammed veroverde Mekka in 630. Mekka is nooit de politieke hoofdstad van de islam geweest, want de eerste kaliefen woonden en werkten in Medina en daarna de Omajjaden in Damascus.
De stad is tot het begin van de 20ste eeuw continue belegerd en veroverd door sultans en kaliefen. Deze alleenheersers plunderden dan de stad voor lange of korte tijd om de macht over het heilige gebied om de Ka’ba te bemachtigen.

Het Mekka van nu
De Ka'ba is dus in de binnenhof van de Grote Moskee. De Bron van Semsen en het graf van Mohammeds eerste vrouw Chadidja worden er vereerd. De economie is volledig gebaseerd op de pelgrimsindustrie en de daaruit voortvloeiende handel. Handelsroutes gaan vanuit Mekka in alle richtingen. De belangrijkste is de verbinding met de havenstad Jedda, waar ook de luchthaven voor Mekka ligt. Er zijn o.a. een universiteit, een aantal islamitische scholen en bibliotheken. Ook is er het World Centre for Islamic Education. Een groot gedeelte van de stad is voor niet-islamieten verboden.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1127

reacties

Dat ene over Semem het schrijf je eigenlijk zo Zemzem
door mohammed (reageren) op 1 februari 2007 om 15:03
Mekka is niet door mohammed verovert hoor
door miroglu (reageren) op 7 maart 2007 om 19:40
het is geen mekka maar mekka el moekarama dus
door adil (reageren) op 1 oktober 2007 om 16:16
er staat:die door iedere moslim eenmaal in zijn leven moet worden ondernomen. Maar dat is niet zo,in de koraan staat als je geld voor heb dan moet je 1x in je leven naar de mekka(kahbah)
door mariam (reageren) op 26 september 2008 om 13:01
Graag wil ik nader uitleg over de volgende zin: (De Ka'ba is dus in de binnenhof van de Grote Moskee. De Bron van Semsen en het graf van Mohammeds eerste vrouw Chadidja worden er vereerd) Teneerste is er geen graf in moskee, ten tweede de bron semsem eigenlijk zazam is water, wordt niet vereerd, het verhaaal erachter wordt gelezen en bestudeert. Wees eerlijk als het gaat over het overnemen van informatie. En ik zal je laten zien wat er in de ka aba binnen zit, te zien als je deze link opent ofkopieert naar de browser http://hamzajennings.com/wp-content/uploads/2007/08/inside-the-kaaba.jpg en bedankt
door abdoullah (reageren) op 17 september 2009 om 12:27
Je hebt egt nog een paar nee VEEEELL foutjes hooor als ik de juf/meester zou zijn een 6- hoor!
door Nour (reageren) op 29 februari 2012 om 13:06
@Nour: Zegt de gene die 'echt' schrijft als 'egt'.
door Sarah (reageren) op 25 november 2015 om 22:58
Hoi,Ik vond het een goede spreekbeurt alleen je moet nog een paar foutjes verbeteren Gr.Mr-Anoniem
door Anoniemsrry (reageren) op 7 september 2012 om 14:28
doe het wat beterhet is een bijzonder iets je bent een goeie jongen want je hebt het hier over gedaaan
door ouaik (reageren) op 23 november 2012 om 17:22
Mohammed (vrede zij met hem) is verdreven uit Mekka en later teruggekeerd. Zonder bloedvergieten is Mekka later weer door hem bevrijdt. Het graf van Khadija (moge God tevreden met haar zijn) ligt niet in de moskee. Mocht je trouwens wat meer willen weten (voor schoolverslagen) over de Hadj kun je handige informatie vinden op http://www.hadjinformatie.nl/ Voor de rest een leuk verslag!
door Morad (reageren) op 17 juni 2013 om 10:34
Egt heel mooi en duidelijk
door yasmina (reageren) op 26 mei 2014 om 14:20

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Nederlands

Onze Taal vroeg dit aan leraren: 'Wat zou volgens jou meer aandacht moeten krijgen binnen het vak Nederlands?' Maar wat vind jij?
 • Literatuur
 • Eigen verhalen kunnen schrijven!
 • Uitdrukkingen/spreekwoorden
 • Het nieuws

 • Goede uitspraak
 • Leren denken over bepaalde problemen/dingen
 • Werkwoordspelling
 • Spelling
 • Grammatica
 • Woordenschat
 • Het lezen en begrijpen van teksten
 • Het schrijven van zakelijke teksten
 • Het schrijven van fictie
 • Mondeling taalgebruik
 • Creatief taalgebruik
 • Taalwetenschap
 • Digitale geletterdheid en mediawijsheid
 • Om je eigen optie toe te voegen heb je een profiel nodig. Klik hier om een profiel te maken.