Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Jean-Paul Sartre

Filosofie

Spreekbeurt

5.7 / 10
 • ZAZA
 • Nederlands
 • 553 woorden
 • 16496 keer
  22 deze maand
 • 14 januari 2002
Spreekbeurt Filosofie Jean-Paul Sartre

Leven:
Jean-Paul sartre werd op 21 juni 1905 geboren in Parijs. Sartre groeide op bij zijn grootouders, de familie Schweitzer.
āIn 1924 werd hij toegelaten tot de Ecole Normale Superieure, daar studeerde hij filosofie en was hij een aantal jaar leraar.
āVan 1932 tot 1934 verbleef hij in Duitsland, daar maakte hij kennis met de existentie-filosofie, dit zou van grote invloed zijn op zijn latere werk. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog nam hij na een jaar krijgsgevangenschap deel aan het verzet. Ook schreef hij zijn hoofdwerk L’ętre et le néant.

āSartre had een kameraadschappelijke verhoudingen met filosofe Simone Bouvoir.
āIn 1964 weigerde Jean-Paul Sartre de Nobelprijs die hem werd toegekend voor zijn hele werk.
Uiteindelijk stierf Sartre op 15 april 1980.

Existentialisme:
Sartre was een aanhanger van het existentialisme.
āEen andere filosoof uit het existentialisme is de Deen Kierkegaard. Het existentialisme gaat uit van het bestaan van de mens, de hele wereld wordt verklaard vanuit het bestaan van de mens.
āHet existentialisme bekijkt de mens alleen met betrekking tot zijn handelen. Het zegt dat er geen hoop is buiten zijn handelen en dat het handelen het enige is dat de mens doet in zijn leven.
āDe existentie gaat vooraf aan de essentie, dat betekend dat de mens eerst bestaat en pas daarna zichzelf bepaald. De mens is verantwoordelijk voor wat hij is.

Ideeën:
In zijn werk L’ętre et le néant maakt Sartre onderscheid tussen twee gebieden: het op-zich-zijn; EN SOI en het voor-zich-zijn POUR SOI. Het op-zich-zijn is het zijn van stoffelijke dingen, het voor-zich-zijn is het bewustzijn van de mens.
āHet zijn van de mens is de existentie. Het zijn van de dingen is de essentie.
āDe basis van het menselijk bestaan is volgens Sartre vrijheid. Want hoewel de mens niets kan wijzigen in het op-zich-zijn kan hij wel zijn betrekkingen tot het zijn van de dingen wijzigen. De mens is vrij in de keuze van deze betrekkingen. Omdat die keuze steeds weer gemaakt moet worden, is de vrijheid niet zomaar een eigenschap van de mens; zij is de mens, gaat aan zijn existentie vooraf.
āAls de mens zich volledig bewust is van het altijd vrij zijn om te kiezen ervaart hij angst, deze angst wordt bijna nooit beleefd omdat de mens altijd wil vluchten voor het besef van de vrijheid, Sartre noemt de mens dan ook gedoemd om vrij te zijn.
āSartre wees het bestaan van God af. In God zouden het op-zich-zijn en het voor-zich-zijn samen vallen, wat volgens Sartre niet mogelijk is.
āDe dood doet de mens door hem zijn vrijheid te ontnemen samenvallen met zijn verleden. Als iemand voor zijn dood altijd gelogen heeft, is hij na zijn dood een leugenaar in de ogen van anderen. De dood geeft geen extra dimensie aan het menselijk bestaan, hij onderstreept alleen de zinloosheid daarvan.
ā De mens wordt buiten zijn wil geboren en is daarna toch verantwoordelijk voor zijn daden.
āJean Paul Sartre was erg politiek bewust. De vrijheid van mensen betekende voor hem ook een strijd tegen onderdrukking, uitbuiting en schending van de mensenrechten. Hij was onder andere actief in het verzet tegen de oorlog van de VS in Vietnam,

āAndere boeken die Jean Paul Sartre heeft geschreven zijn:
-L’imanginaire psychologie phenomenologique de l’imagination
-Critique de la raison dialectique
Maar hij schreef ook talloze romans en toneelstukken waarmee hij zijn filosofische ideeën illustreerde.

Jean-Paul Sartre heeft het denken van grote groepen mensen sterk beīnvloed.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3713

reacties

mOoi gedaan.. knap hOor.. ik mOes Ookw een verSlaG maken Over hem.. maar ik kOn niKzs vinDe.. tOtdat ik dit zaG.. thanXx..(K)
door lotte (reageren) op 15 november 2004 om 17:13
Hallo mensen, Dit is een superverslag HahHahahahaha grapje
door John (reageren) op 25 september 2012 om 9:37

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?