Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Stonehenge

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 4 | 289 woorden
  • 2 januari 2012
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
117 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hallo, allemaal

Ik ga mijn spreekbeurt houden over Stonehenge

Stonehenge is een kring van stenen in Zuid-Engeland. Niemand weet wie Stonehenge heeft gebouwd. De één zegt de druïden de ander alians weer een ander zegt Grieken en nog een ander Feniciërs. Maar ik denk zelf dat het door de Kelten is gemaakt. Want, die gebruikte het ook.

Stonehenge werd door de Kelten gebruikt om de positie van de zon en de maan ten opzichte van de aarde te bepalen. Zo konden ze hun kalender en seizoenen bepalen. Stonehenge is namelijk zo gebouwd dat de zon op de langste dag (21 juni) en op de kortste dag (21 december) precies tussen de twee grootste stenen doorschijnt.

De tijd wanneer Stonehenge gebouwd is wordt in verschillende bronnen verschillend vermeld, maar de meeste vermelde dat het rond 3000-3500 is begonnen. Eerst was het een ronde greppel en een aardhoop er om heen. Ook waren er 56 gaten in de grond waar de stenen in zouden komen. De eerste steen die is geplaatst is de "Heel Stone". Deze heeft een aparte plek omdat, hij niet staat in de cirkel waar de andere stenen wel staan men weet niet waarvoor hij dient.


200 jaar later waren er 80 stenen vanuit een steenhoeve naar de plek waar Stonehenge staat vervoerd. Dit werd vooral gedaan daar de stenen op vloten langs de kust van Welsh en op locale rivieren te vervoeren. Het laatste stuk werden ze waarschijnlijk over het land gesleept.

De kleine steentjes aan de binnenkant van de kring heten: Aubrey Holes, deze stenen zijn vernoemd naar John Aubrey: een beroemde Engelse schrijver die heeft geholpen bij het onderzoek naar Stonehenge. De ring iets naar buiten heet: de bank.

En een steen aan de buiten kant heet een: de Ditch

REACTIES

A.

A.

leuk en bedankt voor alle antworden xd

11 jaar geleden

O.

O.

is dit echt serieus alles? ik had een spreekbeurt van 15 min. hierover!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

L.

L.

Alians?

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.