Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

De piramides van Gizeh

Geschiedenis

Spreekbeurt

Piramides

6.3 / 10
1e klas havo/vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1254 woorden
  • 58828 keer
    42 deze maand
  • 9 januari 2002
Wat zijn Piramides?

Elke piramide is een graftombe, gebouwd door een farao, een koning uit die tijd. Het diende voor als laatste rustplaats voor zijn lichaam. De piramide moest de dode farao helpen met eeuwige leven na de dood. Je moet niet denken dat de mensen die stenen naar boven trokken slaven waren. Ze waren boeren die geloofden dat als zij hun koning hielpen in de hemel te komen, hij in de volgende wereld voor hen zou zorgen.

De piramides van Gizeh

Hoewel er in ruim 1000 jaar tijd ongeveer 80 piramiden in Egypte zijn gemaakt, zijn de drie piramiden bij Gizeh het beste bewaard gebleven. Van de piramide is alleen de bovenste laag, van witte kalkstenen, verdwenen. Deze piramiden werden gebouwd door de drie koningen: Cheops, Chefren en Mykerinos. Cheops had het grootste bouwwerk laten bouwen en dat bleef zelfs vierduizend jaar lang het grootste bouwwerk.


Het was niet zomaar een bouwwerk. Onder de piramiden is namelijk de grafkamer van de farao. De piramiden dienden als bescherming voor het lichaam van de farao. Maar dat was niet de enige reden. Waarschijnlijk moest de piramide helpen bij de reis van de farao van het leven naar de dood. De schuine helling kon worden aangezien voor een trap naar de hemel. De vorm kan op de oerberg lijken die, in de bijbel, in het scheppingsverhaal uit het water oprees. Hoewel het nog niet duidelijk was waarvoor die vorm zo gemaakt was, zijn de Egyptenaren in ieder geval wel geslaagd in het bouwen van een gigantisch graf.

De piramide werd niet als enige gebouw gebruikt voor rituelen van de faraoís. Rondom de piramiden is een compleet complex dat de dood van de farao moest regelen. Aan de oostzijde van de piramide was een dodentempel die verbonden was met een andere tempel die aan de rivier lag. Dit was de beste weg voor het lichaam van de overleden farao als deze naar zijn laatste rustplaats gedragen moest worden.

De bouw van de piramide

De plaats waar de piramiden moesten komen was op de westoever van de Nijl. Op de westoever ging elke dag de zon onder en dat werd verbonden met de dood. Op de plaats waar de piramiden nu staan ligt een kalkstenen plateau dat een prima ondergrond verzorgde voor het grote bouwwerk dat er moest komen. Hoewel de bodem niet vlak was heeft men gewoon met de omtrek van de bodem mee gebouwd. Alleen rond de piramiden heeft men de bodem vlak proberen te maken.

Omdat de piramiden al ruim voor de geboorte van Christus werden gebouwd zou je verwachten dat de technische middelen niet voor handen zouden zijn om een bouwwerk te maken dat bijna geen afwijkingen vertoont. De piramiden zijn angstvallig precies. Men heeft in die tijd geprobeerd de muren evenwijdig te laten lopen aan de windrichtingen.

De stenen van de piramiden werden even ten zuiden van de bouwput gewonnen. Om de bekleding van de piramide te verzorgen vonden de Egyptenaren deze stenen niet goed genoeg. Uit Tarag, aan de andere kant van de rivier, werden daarvoor speciaal blokken kalksteen van een kleine 2,5 ton overgevaren om voor dit doeleinde te gebruiken. De grafkamer was echt een verhaal apart en daarvoor werden granieten stenen gebruikt. Maar deze moesten zelfs helemaal uit Aswan komen. En dat ligt ongeveer een kleine 1000 km verder naar het zuiden. Dat was overigens niet het enige graniet dat men nodig had. Voor het afsluiten van de piramiden had men een constructie van stenen van dit materiaal in gedachte vanwege de sterkte van dit gesteente.

De piramide van Cheops heeft drie vertrekken waarvan 1 uitgehouwen is in de bodem van piramide. De koningskamer bestaan helemaal uit het rode graniet uit Aswan en bevat een doodskist van hetzelfde materiaal. Boven deze kamers zijn vijf andere kamers ontworpen met enorme granieten balken die de druk op de koningskamers moeten verdelen. Dit principe is ook de toepassing in de grote galerij, het verschil is alleen dat je hier dus ziet dat het 1 geheel is van stenen die naar elkaar toe lopen. Daarnaast hebben de bouwers van de piramide gangen van ongeveer 20cm2 gemaakt die wijzen op het sterrenbeeld Orion en de poolster zodat de ziel van de koning naar deze sterren kon reizen.

Dit alles werd in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken niet door slaven gemaakt. Alle arbeidskrachten waren betaalde krachten. Een aantal van hen werkten alleen aan deze gebouwen als het Nijlwater hoog stond en zij niets op hun akkers konden doen. Naast deze seizoenarbeiders waren er ook mensen die wel de hele tijd aanwezig waren. Rondom de arbeiders die aan de piramiden werkten was er een netwerk aan mensen die voor hun eten zorgden. Schattingen lopen uiteen over het aantal dat werkten aan deze enorme bouwwerken. Maar liefst 20.000 ŗ 30.000 moeten er toch wel nodig zijn geweest. Maar tijdens de jaarlijkse overstroming van de Nijl werden duizenden mensen, die nog belasting moesten betalen, geŽist om mee te helpen aan de piramide. Wanneer de piramide af was werden sommige vermoord omdat ze de geheime gangen precies kenden.
Dat waren meestal mensen die aan de geheime gangen werkten en de architect.

Binnen in de Piramide

Ergens binnen in of onder de steenmassa bevond zich een grafkamer waar de dode farao ter rustte was gelegd. Sinds de vroegste tijden zijn er fantastische verhalen geweest over de schitterende rijkdommen die samen met de dode farao zouden zijn begraven. Om rovers tegen te houden verborgen de piramide bouwers de ingangen en sloten ze de gangen binnenin af met enorme steenblokken. Er waren ook nog extra gangen gemaakt om ze niet bij de farao te laten komen. Bijna alle piramides zijn leeggeroofd behalve die van Toetanchamon. Hij was begraven in een van de rotsen, uitgehouwen graftombe, in het Dal der Koningen. Hij was in drie doodkisten gelegd waarvan er 1 massief goud, omgeven door kostbaarheden van onschatbare waarde.

Koning Mykerinos bouwde 3 kleinere piramiden net ten zuiden van zijn eigen piramide. Geen daarvan werd afgemaakt, maar 1 is gedeeltelijk bekleed met graniet. Dit is de grootste van de 3 kleintjes en waarschijnlijk werd daar zijn koningin begraven.

De Grote Sfinx

De grote Sfinx kijkt in oostelijke richting naar de opkomende zon. Uitgehouwen uit een enorm kalksteenblok. Hij heeft het lichaam van een leeuw die ligt en een hoofd van de farao. Waarschijnlijk had de Sfinx bij de 3 piramides van Gizeh het hoofd van Chefren. De bouwers van de Sfinx bouwden dit uit eerbied aan hun farao. De Sfinx is een soort bewaker van de piramide van Chefren in Gizeh. Door de eeuwen heen heeft het stuifzand de Sfinx tot het hoofd bedekt met zand. In 1818 probeerde de Italiaanse kapitein Giovanni Caviglia, een weg naar de Sfinx te vinden. Het verwijderde het van de borst en ontdekte een kapel. Dit was een van de zo vele pogingen om het zand de verwijderen. Hij werd uiteindelijk in 1925 uitgegraven.

Het duurde natuurlijk een lange tijd om die piramides te maken. De tijd die ze nodig hadden voor de piramide van Cheops was 23 jaar.
De lengte bedraagt 230meter en 33centimeter.
De hoogte van het gebouw is 146meter en 59centimeter.
De inhoud in vierkante meters is 2.600.000m2.
Het aantal stenen dat ze nodig hadden was 2.300.000. En het gewicht per steen is 2,5 ton.
Ze hadden ook een steensoort, het graniet dat voor de grafkamer werd gebruikt, die ongeveer 50 tot 80 ton woog.
Ze hadden voor het hele bouwwerk 20.000 ŗ 30.000 werklieden nodig.

De bronvermelding

Ik heb deze op deze site tekst gevonden:

http://members.brabant.cello.nl/~e.huggers/tempels-graven/index.html

Deze boeken heb ik gebruikt:

Auteur: Anne Millard Titel van het boek: Piramiden toen en nu.
Auteur: James Putnam Titel van het boek: Piramiden

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9805

reacties

Op het eerst staat in plaats van gebouwd voor een farao door een farao.Dit wou ik even melden GRAAG GEDAAN!!!
door Sabrine (reageren) op 24 november 2006 om 20:33
ik vind het heel goed gedaan
door sara (reageren) op 17 oktober 2010 om 13:52
hartstikke toppie helmaal in orde
door Dirk (reageren) op 9 december 2010 om 9:25
dit is echt gaaf en je kan er veel uit leren.dus ...ja je weet maar nooit waneer je ht nodig kan hebben.
door samantha (reageren) op 10 december 2010 om 15:29
geniale spreekbeurt! kon er veel van leren
door anoniempje (reageren) op 21 november 2011 om 14:05
ik had hellemaal plagiaat geen probleem gehad 10 jeaaaaa
door je moedr (reageren) op 3 december 2015 om 11:56
had ik ook egt fk awsome
door jevadr (reageren) op 3 december 2015 om 11:57
Heel goed gedaan heb er veel mee gedaan en ook veel van geleerd
door Robin (reageren) op 6 januari 2012 om 15:25
ik vind het heel goed gedaan wadt voor school ik heb gedaan ik ben er super trots op gr Devon
door Devon (reageren) op 17 januari 2012 om 17:30
leuk werkstuk
door anomiepje (reageren) op 4 maart 2012 om 12:52
hallo ik wou dit altijd al wete ik snap het helemaal' gr fr
door fr (reageren) op 12 september 2012 om 14:32
heel erg bedankt want nu heb ik weer een stukje info er bij
door betelihem (reageren) op 7 mei 2013 om 16:55
sorry wat een stom werkstuk ik heb hier meer 5 zinnen uit gehaald.
door dfkjbvid (reageren) op 19 mei 2013 om 15:05
heel erg bedankt
door herjan (reageren) op 30 december 2013 om 16:06
herjan is cool
door jannieke (reageren) op 30 december 2013 om 16:28
helaas vond ik dit werkstuk niet zo goed dus heb hem niet uitgekozen er waren wel wat beteren te vinden op internet.
door Veli (reageren) op 2 april 2014 om 11:05

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer