nelson's column

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas aso | 312 woorden
  • 6 maart 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nelson’s column
Nelson’s zuil bevindt zich vooraan het plein, zo gezien dat the national gallery dan vanachter ligt, dus ten Noorden.
De 184 voet of 54 meter hoge zuil gedenkt admiraal lord Nelson, de bekendste Britse zeeheld, die in 1805 in het harnas stierf tijdens de zeeslag bij Trafalgar tegen Napoleon. De overwinning van Nelson en de nederlaag aan Franse zijde was vooral te danken aan de inferioriteit van de Franse admiraal. De Franse vloot kon niet tegen de Engelse op, dus was het raadzaam om steeds te wijken voor de aanstormende Engelse vloot, totdat hij Cadiz moest binnen vluchten, omdat hij niet verder kon uitwijken.
Napoleon werd zo woest over deze daad, dat hij beval om de Franse admiraal te vervangen. Dit bevel dreef hem tot de wanhoopsdaad om Nelson aan te vallen. Bovendien was hem ook bevolen Nelson aan te vallen zodra hij in de minderheid zou zijn. En aangezien Nelson net zes schepen naar Gibraltar had gestuurd, kwam het schepenaantal op 27 schepen aan Engelse zijde, tegenover 33 aan de Franse zijde te staan. Ondanks ze dus in de minderheid waren zijn ze dan toch nog gewonnen. De franse admiraal pleegde achteraf zelfmoord.

In de volksmond wordt het beeld ook wel oneerbiedig Nelson's Willy genoemd.
De zuil dateert uit 1842; 14 steenhouwers dineerden boven op de zuil voordat het standbeeld van Nelson werd geplaatst. De vier roerloze leeuwen werden 25 jaar later toegevoegd om te waken over de voet van de zuil.

Bovendien krijgt Trafalgar Square krijgt er een nieuw standbeeld bij. Op een lege sokkel naast het standbeeld van admiraal Nelson komt een marmeren standbeeld te staan van een zwangere vrouw zonder armen en met mismaakte benen.
Maar het komt er maar in de lente van 2005 en het blijft er maar een jaar staan, omdat het vervangen wordt door een ander standbeeld dat ontworpen is door de Duitse kunstenaar Thomas Schutte en een hotel voorstelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.