Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Alzheimer

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 1065 woorden
  • 9 februari 2009
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
42 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mijn Opa

Mijn opa is een opgewekte rustige man, die al 51 jaar met mijn oma samen is. Hij is 78 jaar, nog heel mobiel, maar op het moment wel een beetje de weg kwijt. Een paar jaar geleden merkte mijn oma dat hij alledaagse dingen ging vergeten, dingen niet meer wist te vinden, en zelfs koffie zette met het zelfde koffiepadje. Eens reden ze op de snelweg naar huis, waarbij hij de afslag naar Tilburg pakte in plaats van Eindhoven. Hij wilde namelijk naar Rotterdam waar hij in zijn jeugd altijd heeft gewoond. Hij is daarna voor onderzoeken naar het ziekenhuis geweest, en het bleek dat hij aan alzheimer leed. Hij heeft nog wel een paar jaar thuis kunnen wonen, maar omdat het voor Oma te zwaar werd, is hij voor 3 dagen in de week naar de dagopvang gegaan. Maar al vrij snel moest hij in een verzorgingstehuis opgenomen worden. Nu loopt hij daar verward rond, steeds dezelfde vragen stellend. Hij herkent ons wel, Maar weet niet meer onze namen te noemen. O ja zegt hij dan, ik weet het best nog wel hoor. Hij wil dit liever ook niet, maar er is niets aan te doen. Hij zit hier met meerdere demente mensen op een afdeling. Als ik hier op bezoek ben praat ik wel eens met deze mensen. Je kunt er bijna niks van volgen doordat ze alle zinnen door elkaar gooien. Alles waar ze zich mee bezighouden is het verleden, ze kunnen dit ook als enige herinneren. Zo praten ze tegen poppen en knuffelbeesten, ze denken dan dat dit echte levende wezens zijn. Ook is er een man bij die af en toe heel agressief kan worden. Mijn opa is dan nog niet zo ver weg in zijn dementie, maar ik weet dat het langzamerhand ook zo met hem gaat. Het is een vervelende ziekte die langzaam verergerd, en nooit meer verbeterd.

Wat is de ziekte van Alzheimer?
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, namelijk 1 op de 3 mensen krijgt of heeft Alzheimer. Het is een aandoening waarbij delen van de hersenen verschrompelen. Een patiënt met Alzheimer heeft problemen met het onthouden van dagelijkse taken, als gevolg van verlies van het korttermijn geheugen. Met het onthouden van gebeurtenissen die zich 20 jaar geleden hebben afgespeeld heeft hij minder moeite. Ook gebeurt het dat hij personen herkent, maar niet weet wat voor soort relatie hij heeft met de persoon. Hij kent de persoon niet bij naam, maar het zit wel ergens in zijn geheugen. Dit gebeurt niet alleen bij personen maar ook bv de radio aanzetten. Ze zijn dan vergeten hoe ze dit moeten doen. Een Alzheimer patiënt kan soms in een snel tempo dementeren, de dementie bestaat uit verschillende stadia.


De Symptomen van Alzheimer.
Er zijn veel Symptomen van dementie, ze komen niet alleen bij Alzheimer voor maar bij alle vormen van dementie:
- Verwardheid.
Verwarring over alledaagse dingen.
- Verstoring in het korte termijn geheugen.
Niet weten waar je bent en hoe je er bent gekomen.
- Geheugenstoornissen.
dit betekent dat je geen nieuwe informatie kunt verwerken.
- Veranderingen in de persoonlijkheid.
- Taalproblemen.
Woorden niet goed kunnen onthouden en niet op de juiste woorden
kunnen komen. Later kan de persoon wartaal uitspreken.
- Stemmingswisselingen.
Steeds een andere stemming en gedrag, ze kunnen bv. Het ene moment heel lief en zorgzaam zijn en even later heel agressief.
- Moeilijk beslissingen nemen.
- Dingen en personen vergeten.

De ziekte van Alzheimer werkt niet op iedere patiënt op dezelfde manier. De ziekte heeft namelijk verschillende stadia.

Verschillende stadia.
De ziekte van Alzheimer is verdeeld in 3 verschillende stadia:
- 1e stadium: Geheugenverlies.
Ze gaan kleine dingen vergeten en ze leren dingen trager. Ze zijn minders spontaan, en hun reactievermogen gaat achteruit. Ze kunnen niet meer op hun woorden komen, en stoppen soms halverwege de zin. Ze kinnen nog wel voor zichzelf zorgen
- 2e stadium: geestelijke invaliditeit.
Nu is het echt duidelijk dat iemand dement is. Het kort termijngeheugen werkt niet goed, maar dingen uit het verleden, kunnen ze zich wel goed herinneren. Ze gaan zelf woorden verzinnen en herkennen familie en vrienden niet meer. De datum en de tijd van de dag weten ze ook niet meer. Professionele hulp is nodig, want de patiënt redt het niet meer alleen. Ze kunnen belangrijke dingen, zoals het gas, vergeten.
- 3e stadium: volledige afhankelijkheid.
De patiënt heeft 24 uur per dag verzorging nodig. Vaak komen er ook slaapstoornissen en slaapwandelen voor. Kauwen en slikken wordt ook moeilijk, en naderhand ook ademen. Uiteindelijk lijkt het erop dat ze wachten op de dood.
leidt dit alles tot een onvermijdelijke dood

Plaatje: Hersenen bij de ziekte van Alzheimer
Op: http://ziekenverzorgende.fol.nl/alzheimer/alzheimer.htm

Tekst bij het plaatje:

Je ziet hier een beeld van een dwarsdoorsnede van de hersenen, bekeken vanaf de voorkant. Aan de linkerkant zie je een hersens van een normaal mens, en aan de rechterkant een hersens van een persoon die lijdt aan de ziekte van Alzheimer.
Het hersenweefsel gaat inkrimpen. Eerst begint het korte termijn geheugen af te nemen, (geheugen) Als de ziekte zich over de hersenschors verspreidt, gaat het inzicht achteruit en wordt de taal aangetast. Hersencellen gaan afsterven, hierdoor ontstaan gedragsveranderingen. Ook verliezen ze de controle over de ontlasting. Uiteindelijk hebben ze constante verzorging nodig (3e Stadium).

Wat zijn de oorzaken?
De oorzaken van de ziekte van Alzheimer zijn nog steeds niet bekend. Ook kan men tijdens het leven van de patiënt niet vaststellen of de patiënt Alzheimer heeft. Je weet het pas 100% zeker als men na de dood het hersenweefsel gaat onderzoeken. In 30% van de onderzoeken blijkt het ergens anders om te gaan.
Mogelijke oorzaken van Alzheimer zijn hersenschade, virussen, afwijkingen in het natuurlijk afweersysteem en chronische vergiftiging.

Wat zijn de gevolgen?
Alzheimer is niet dodelijk, maar verlaagt wel de weerstand. Dat betekent dat je sneller een longontsteking en dergelijke kunt krijgen. Men kan met de goede verzorging nog wel 20 jaar doorleven.
Hoe langer de ziekte duurt, hoe meer geheugenverlies er optreedt. Dingen uit het verleden komen ineens weer naar boven, waardoor sommige zieken zich als kinderen gaan gedragen. Ook hun emoties worden steeds heftiger.

Hier is een deel van mijn bronnen misschien dat je er nog wat aan hebt, Bronnen:
http://www.novartis.nl/aandoeningen/alzheimer.shtml
http://ziekenverzorgende.fol.nl/alzheimer/alzheimer.htm
http://www.scholieren.com/werkstukken/28970
http://translate.google.com/translate_t#

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.