Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Karate

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 581 woorden
  • 9 september 2008
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
141 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is karate?
Karate betekent letterlijk lege hand. Dat betekent dat je nooit alleen vecht . Je mag karate alleen gebruiken tijdens noodgevallen. Net als bij judo. Veel mensen denken dat karate alleen gaat over het doorbreken van blokken hout. Maar dat is het zeker niet alleen. De meeste technieken die je tijdens een les doet zijn schoppen en stoten.

Geschiedenis

Volgens de legende is karate ongeveer 2000 jaar geleden in China ontstaan. Hij is ontwikkeld door de Indische monnik Daruma Taichi. Hij onderwees in een klooster de Boeddhistische leer.

Kata’s

Een kata is een schijngevecht. Je beeld je in dat er een tegenstander tegenover je staat. Een kata lijkt eerder op een soort dans dan op een gevecht. Een kata houdt in dat je in een groepsopstelling staat en dat je dan alle technieken doorneemt. Belangrijk in de kata zijn snelheid, kracht, flexibiliteit en ritme. Er zijn 15 verschillende kata's.


Les

Je begint een les met het begroeten van de Sensai. Dat is de karateleraar. Na het groeten doe je een warming-up. Die bestaat voornamelijk uit buikspieroefeningen omdat je op je buik de meeste stoten en schoppen krijgt. Na de warming-up kun je verschillende dingen gaan doen. Dat verschilt per les. Je kunt bijvoorbeeld de kihon gaan doen. Dat betekent: beginoefeningen. Hierbij leer je de basistechnieken. Je kunt ook kata’s gaan doen. Je kunt ook kumite gaan doen. Dat is een vrij gevecht tussen twee mensen. Het gaat bij dit onderdeel niet om het hard raken van je tegenstander maar om jezelf te leren beheersen zodat je je tegenstander niet in elkaar slaat. Als je kumite doet dan mogen er verschillende niveaus tegen elkaar vechten. Zo kunnen de lage banders iets leren van de hoge banders en de hoge banders leren daarbij om zich te beheersen en rustig aan te doen zodat de lage bander ook de kans heeft om te verdedigen. Aan het einde van de les groet je af met dezelfde begroeting die je aan het begin van de les hebt gedaan.

Kleding

Bij karate heb je een pak aan. Dat pak bestaat uit een broek en een jas. De broek heet een Gi en het jasje heet een Kimono. Om je pak draag je een band. Aan die band kun je zien welk niveau je hebt.
Als je begint met karate begin je met wit. Daarna krijg je geel, oranje, groen, blauw, bruin eerste tot en met de derde kyu en als laatste zwart eerste tot en met de tiende dan.

Wat heb je aan karate?

Karate is bijzonder geschikt als lichaamscultuur, omdat het alle spieren van het lichaam leert beheersen, zowel van de linker - als van de rechterzijde, dat is niet bij elke sport zo. Het is werkelijk een zeer goede manier om zowel geestelijk als lichamelijk in conditie te blijven.
Op het eerste gezicht ziet karate er als sport gevaarlijk uit, maar aangezien het hoofdprincipe is de aanvallen te controleren, kan dit gevaar tot een minimum herleid worden. Wedstrijdgevechten eisen van de deelnemers dan ook kundig gebruik van handen en voeten, afweertechnieken, verplaatsingen, timing, afstandhouden, tactiek.

Sparren

Sparren is vrij vechten. Kinderen mogen niet alles bij elkaar doen. Bij sparren gelden ook regels. Ze mogen niet op alles mikken.

Bijvoorbeeld op:

- Schenen
- Kruis
- Knieën
- Ogen en
- De neus.
Sommige kinderen mogen niet meedoen met sparren. Dan komt het omdat ze bijvoorbeeld nog niet lang genoeg op karate zitten.

Bij karate gaat het niet om winnen of verliezen, maar om het verbeteren van het karakter van de beoefenaar."

REACTIES

C.

C.

meer hoofdstukken

11 jaar geleden

J.

J.

Vertel meer over elk Onderwerp, en meer hoofdstukken Karate is een veelzijdige sport dus nog meer had makkelijk gekund. En eigenlijk ook gemoete!

11 jaar geleden

R.

R.

heey je werkstuk is heel goed alleen dat je ook wat meer hoofdstukken mocht doen maar het is echt heel goed ik maak ook een werkstuk over karate omdat ik het zelf doe ik ga het stukje gebruiken van de kledij om in mijn werkstuk te stoppen

xxx robbie :)

10 jaar geleden

D.

D.

dit is echt een slecht website

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.