Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eksters

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 667 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
40 keer beoordeeld

Inleiding

Waarom heb je deze vogel gekozen?

We vinden het een mooie en interessante vogel. We wisten er nog niet zoveel over en we wilden er daarom wat meer over te weten komen.

Uiterlijke kenmerken


Hoe kan je de vogel herkennen?

Door het zwart-witte verenkleed is de ekster makkelijk te herkennen. Als hij vliegt is hij herkenbaar aan de lange ruitvormige staart en de fladderende vlucht. Wanneer hij landt trekt hij meteen zijn lange staart omhoog.

Beschrijving verenkleed.

• Het bonte verenkleed van de ekster is bijna helemaal zwart met een aantal witte plekken

• Het verenkleed heeft een blauwe of groene glans
• De kop is geheel zwart
• De staart is lang en getrapt

Illustratie:

<afbeelding ontbreekt>

Zang


Het geluid van de ekster is heel veelzijdig. Een gewone luisteraar kent alleen hun gekras en geschetter dat klinkt als kékkerèkèk. Hij gebruikt deze roep om vrouwtjes te lokken en om andere vreemde vogels uit zijn territorium te houden. Als hij dat roept lijkt het net alsof hij je uitscheldt. Hun soortgenoten kennen ook de geluidjes, piepjes en liedjes waarmee de ekster communiceert.

Het verschil tussen de ekster en andere kraaisoorten!


Op de grond springt hij om zich voort te bewegen, andere soorten kraaien stappen gewoon rond. Eksters zijn goed in het roven van eieren en jonge vogels, eksters roven vooral overdag terwijl andere kraaien dat ’s nachts doen!

Leefgebied


In welke gebieden leeft de vogel?
De ekster leeft in: Europa, Centraal-Azië, westelijk Noord-Amerika, Noordwest-Afrika. Je vindt hem vooral in gebieden waar veel bomen zijn. (bijv. in bossen)

In welke aantallen?

De ekster overnacht vaak gezamenlijk. Broedparen van eksters blijven hun hele leven lang met z’n 2 in hun territorium. De alleen- staande eksters zwerven in groepjes rond.


Eten


Eksters eten in de zomer vooral: insecten en wormen, vruchten en zaden maar vooral rooft hij jonge vogels uit andere nesten of eieren.

Hoe verzamelt de ekster het voedsel?

Hij vliegt stiekem naar bijv. een merelnest wanneer de ouders weg zijn om voedsel voor hun te halen… dan zuigt hij de kleintjes uit de eieren of eet ze gewoon op als ze niet meer in een ei zitten. Bij zaden en vruchten plukt hij ze gewoon van de struik als hij ze gevonden heeft. En bij insecten en wormen pikt hij zoekend in de grond tot dat hij ze gevonden heeft.

Nestbouw


Waar maakt de vogel het nest?

Het nest wordt in de vork van een tak van een hoge boom gebouwd. Het is groot en is van boven bedekt, met een verborgen ingang. Het is verstevigd met aarde, klei en met dunne wortels. Als de bladeren vallen worden de grote nesten goed zichtbaar. Als eksters geen geschikte boom kunnen vinden, wordt het nest in bosjes of heggen gebouwd.

In welke maand legt de vogel eieren?

De ekster legt in april ongeveer 5 tot 10 eieren.
De eieren zien er als volgt uit:
• Zijn klein vergeleken bij de vogel zelf
• Ze wisselen van kleur
• Ze zijn meestal blauwgroen met dichte bruine en grijze vlekjes
De ekster legt maar 1 keer per jaar eieren, behalve als zijn 1e nest al vroegtijdig verwoest wordt.

De eieren van de (schol)ekster zien er zo uit:
<afbeelding ontbreekt>

En de jonkies van de ekster zien er zo uit:

<afbeelding ontbreekt>

Vogelbescherming

Hoe kun je deze vogel beschermen of is dat niet nodig?
Bij eksters is bescherming niet nodig, omdat ze met heel veel zijn en elke keer in april weer genoeg eieren leggen zo dat ze met genoeg blijven. Veel jagers en vogelbeschermers hebben wel geprobeerd op hun te schieten maar leidde niet tot veel succes doordat die eksters dus met zo veel waren. De jagers en de vogelbeschermers hebben zo’n hekel aan eksters omdat het nestplunderaars en vogelmoordenaars zijn.

Waar kan je het beste een nestkastje plaatsen?
Eksters maken geen gebruik van nestkastjes, ze vinden het veel fijner om in een goede boom of struikbegroeiing hun eigen nest te bouwen. Dit geldt ook voor een aantal andere vogelsoorten bijvoorbeeld: Vinken, merels, lijsters, tortelduiven en bosduiven.

REACTIES

D.

D.

Hay
Vol bewondering je verslag zitten lezen
Maar nu het volgende
Ik heb een nest op mijn vensterbank, met jawel al 1 ei erin
Ook kan ik nergens vinden wat de broedtijd is
Maar toch heel erg leuk dit gelezen te hebben

12 jaar geleden

M.

M.

waarom staat er niet hoe een ekster vliegt?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.