Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Kyokushin karate

Nederlands

Spreekbeurt

Karate

7.1 / 10
Voorwoord

Mijn presentatie gaat over kyokushinkai karate ik heb het onderwerp gekozen, omdat ik het zelf ook doe waardoor het informatie opzoeken makkelijker is.

Ik ga jullie iets vertellen over;

Wat betekent kyokushinkai karate?
Wat is kyokushinkai karate?
Hoe is kyokushinkai karate ontstaan?
De dojo
Kleding

Wat betekent kyokushinkai karate?

Letterlijk vertaald betekent kyokushinkai: organisatie door de ultieme waarheid en samenwerking.
Karate betekent 'lege hand'. Vrij vertaald betreft het de 'kunst van het vechten zonder wapens', je gebruikt dus je eigen lichaam als wapen, zoals bv. de vuist, elleboog, knie enz.

Het embleem van kyokushin wordt op de linkerkant van het karatepak gedragen. Vaak wordt op de gordel ook nog een ander symbool gedragen; het KANKU symbool. Dit symbool geeft de oneindigheid van het karate aan.

Wat is kyokushinkai karate?

Het is de hardste vorm van karate, waarbij full-contact gevochten wordt. De trainingen vergen zowel op fysiek als mentaal vlak. Een training begint met een algemene opwarming, om daarna over te gaan in een uitputtende conditietraining. Vervolgens gaat de aandacht uit naar de KIHON of basistechnieken. De leerling leert stoten, ontwijken, schoppen en blokkeren. Deze oefeningen worden een ontelbaar aantal keer ingeoefend om vervolgens te worden toegepast in KATA. Na de basis wordt het echte vechten geoefend in vast of vrij sparren of oefeningen op de zandzak. Wanneer er vrij gespard wordt mag er op volle kracht gestoten en geschopt worden, maar, om blessures te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van hand been -en kruisbeschermers.

Hoe is kyokushinkai karate ontstaan?

Mas. Oyama werd in 1923 geboren in Korea. Op 16 jarige leeftijd beoefende hij boksen en Grieks-Romeins worstelen in Japan. Daarnaast beoefende hij ook hudo. Op een dag zag hij een demonstratie van Guchin Funagoshi een grootmeester uit Okinawa.
Oyama werd één van de beste studenten van Funagoshi.
Na de dood van Funagoshi viel de organisatie uiteen in verschillende groeperingen, die een eigen stijl ontwikkelden.
Oyama ontwikkelde ook een eigen stijl en noemde dat Kyokushinkai.

De dojo

De plaats waar karate beoefend wordt noem je de DOJO. Dojo betekent letterlijk: zaal van de weg.
In de Dojo is het tijdens de les stil. Er wordt alleen gepraat door de leraar of sensei. De leerlingen of karateka's moeten op tijd aanwezig zijn, de sensei trouwens ook. Een laatkomer gaat met zijn gezicht naar de muur in een hoek van de dojo zitten. Pas als de sensei het zegt, mag je mee gaan doen.
Als je de Dojo binnenkomt of verlaat moet je altijd groeten. Je mag de de dojo alleen verlaten met toestemming van de sensei. Als de sensei binnenkomt, moet iedereen in de dojo met het gezicht naar hem gericht groeten. Deze regels verschillen per school.

Kleding

Een karate pak noem je een karate-gi of gi. De gi bestaat uit een witte vest en broek, vies is niet wit genoeg. Na de gi vastgeknoopt te hebben, doe je als laatste je gordel om.

Goede karateka's hebben tijdens de les:
nette haren (in een staart),
kortgeknipte nagels,
geen sieraden (oorringen) aan,
een schone gi aan,
geen schoenen of sokken aan,
een shirt onder hun gi (meisjes) aan

Slot en vragen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8636

reacties

hallo, ik vind dit een erg goede presentatie omdat ik er zo een verslagje van heb kunnen maken ! erg goed gedaan !
door sorry vergeten (reageren) op 15 juni 2012 om 20:23
Top verslag alles overzichteijk en alle belangrijke details naar voren gehaald. bedankt voor het delen
door Selin (reageren) op 10 augustus 2012 om 15:16

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer