Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Milieuvervuiling

Nederlands

Spreekbeurt

Milieuvervuiling

6.0 / 10
groep 7
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1770 woorden
  • 39263 keer
    137 deze maand
  • 1 april 2007
1. Milieuvervuiling

Wat is eigenlijk het milieu? Het nieuws heeft er vaak over maar waarom eigenlijk al die drukte:
De natuur is het milieu maar dat wist je waarschijnlijk al! Maar het milieu is niet alleen maar de natuur maar ook de lucht die je inademt en het water dat je drinkt en de grond waar je op loopt. Als de natuur de lucht, het water of de grond vervuild word heet dat milieuvervuiling!
De politieke partijen zijn bang dat dat gaat gebeuren.Daarom gaan ze maatregelen treffen en vandaar dat je ze zo vaak in het nieuws ziet.
Hoe komt er milieuvervuiling:
Nou bijvoorbeeld het water wordt vervuild door de fabrieken die afval in het water lozen ( lozen betekend dumpen) en dat heet weer watervervuiling.Uitlaatgassen van autos is dus luchtvervuiling.En als jij of ik een batterij op de grond gooit dan heet dat bodemvervuiling.Nu weten jullie dat milieuvervuiling een verzamel naam is voor water, lucht en bodemvervuiling. Maar al die vervuiling is natuurlijk voor niemand goed. Niet voor de dieren niet voor de mensen en zelfs niet goed voor planten! Dieren, planten en mensen kunnen er heel ziek van worden. Maar het ergst is nog dat mensen het zelf doen terwijl ze weten dat ze er ziek van kunnen worden!

Wat kun jij er aan doen:
1 weggegooid snoeppapiertje (snoeppapiertje laten zien) is nog geen milieuvervuiling maar als miljarden mensen dat denken dan word het van zelf wel een heel groot snoeppapiertje. Dus doe dat niet en denk niet het is MAAR een papiertje of het is maar . Het is veel het word veel dus denk dat niet!

2. Luchtvervuiling:


De lucht wordt op allerlei manieren vervuild. Industrie en verkeer zijn de grootste boosdoeners. In Nederland zijn er miljoenen auto's. Nog steeds komen er nieuwe bij.
Die auto's staan natuurlijk niet stil. Ze rijden op benzine of gas en laten uitlaatgassen achter. Luchtvervuiling dus.
Kijk maar eens naar de uitlaat van een auto als die start. Je ziet dan een wolkje naar buiten komen. Bij sommige auto's zijn die wolkjes heel erg zwart. Dat komt doordat ze diesel gebruiken en die vervuilt de lucht het meest. 2 van de autos die het meest diesel gebruiken zijn : vrachtwagens en Oldtimers.
Er zijn ook auto's die de lucht minder vervuilen. Zij rijden op loodvrije benzine.
Vliegtuigen vliegen op kerosine en veroorzaken heel veel vervuiling. Ze maken niet alleen de lucht vies, maar zorgen ook voor veel lawaai. Vooral mensen die dicht bij een vliegveld wonen, hebben daar last van. Alleen zweefvliegtuigen zijn stil.
Er zijn wel al ideen om autos op water te laten rijden. Dat is goed voor het milieu en voor het geld van de mensen! Nu een vraag voor jullie:
Willen jullie dat autos op water gaan rijden? ( Vraag stellen)
Maar dan gaat natuurlijk iedereen nieuwe autos kopen en om autos te maken komen er ook weer gassen vrij dus wat moet de regering nu doen?
De meest vervuilde stad van de wereld is Mexico-City
(aanwijzen op de kaart) toen mijn vader daarop vakantie was. Was hij van de lucht gewoon ziek geworden zo erg is het! Zo ziet de lucht er boven Mexico-City uit. (Plaatje 1 laten zien) Er is nu een soort regel in de wereld dat er minder luchtvervuiling moet zijn maar Noord-Amerika wil niet mee doen omdat daar zo veel geld word verdiend in de fabrieken.Maar dat geeft problemen over de hele wereld! Nu denken andere landen zoals China dat ze weer door mogen gaan met de lucht te vervuilen.

3. Water


Watervervuiling komt voor een groot deel door de industrie. Fabrieken die iets maken, hebben altijd afvalstoffen. Een deel gaat via verbranding de lucht in. Een ander deel wordt op rivieren geloosd. Daardoor vervuilt het water.
Dat kan gevolgen hebben voor het leven in de rivier. Vissen en planten kunnen er dood aan gaan. Als de rivier in zee verdwijnt, wordt de zee ook vervuild.
Dat heeft als gevolg dat vissen giftige stoffen binnen krijgen. Zij worden door zeehonden gegeten. Die krijgen nog meer gif binnen, omdat ze een heleboel vis eten. Op het menu van ijsberen staan zeehonden. Zo krijgen ijsberen het meeste gif binnen. De kans is daardoor groot dat babyijsberen rare afwijkingen krijgen. Er zijn al ijsberen gevonden die half mannetje, half vrouwtje zijn. ( Plaatje 2 laten zien) De oorzaak is gif.Watervervuiling komt door de 'industrie'... maar die 'industrie' doet alleen waar wj voor betalen.

4. Bodem

De bodem wordt op verschillende manieren vervuild. Bijvoorbeeld door gif dat op mas wordt gespoten. Dat gif doodt insecten die anders de mas opeten. Maar het komt ook in de bodem terecht, waar het blijft zitten. Het verstoort het leven in de bodem en vervuilt het grondwater. Gif verdwijnt meestal niet vanzelf. Vooral vroeger werden er erg giftige stoffen, zoals DDT, gebruikt om insecten te doden. Gelukkig is dat nu verboden, maar de resten zitten nog wel in het milieu.
Ook zijn er vroeger stiekem veel giftige stoffen gedumpt. Gewoon ergens neergegooid. Gelukkig zijn veel van die plekken opgespoord. Er is zelfs een keer een hele woonwijk afgebroken omdat er gif in de grond zat. Verder kan vervuiling per ongeluk ontstaan. Doordat bijvoorbeeld een olievat lekt.Maar jij kan van dat gif ook ziek worden als je bijvoorbeeld je appel niet wast! (Appel laten zien)

5. Krantenstukje:


MOERDIJK bij Afval terminal Moerdijk is vrijdag een blauwe gaswolk ontsnapt uit de verbrandingsoven. Terminal betekent: Ruimte waar afval verwerkt wordt. Dat heeft de provincie Noord-Brabant vrijdagavond bekend gemaakt. Het gas kwam vrij toen een hoeveelheid aquatabs werd verbrand. Deze gingen een chemische reactie aan met restanten oplosmiddel.

Uit welke stoffen de wolk bestond, is nog niet bekend. Aquatabs worden gebruikt voor de reiniging van zwembaden.

Door het windstille weer bleef de wolk boven het terrein hangen van Noord-Brabant. De medewerkers besloten in verband met de kleur en de omvang van de gaswolk naar binnen te gegaan en de hulpdienst te waarschuwen. Voor zover bekend heeft niemand gezondheidsklachten opgelopen.

Nadat de wolk was ontsnapt, heeft Afval terminal Moerdijk de verbrandingsoven stilgelegd. Medewerkers van de provincie hebben vrijdagmiddag controles uitgevoerd op het bedrijfsterrein. De brandweer heeft metingen verricht. De milieudienst onderzoekt het vooral.

6. De week van de vooruitgang:


Van 16 t/m 22 september 2006 is er weer een nieuwe Week van de Vooruitgang, een week waarin duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd. Dit betekent dat er een week lang groen licht voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik om zo schone lucht en rust en ruimte in wijken en binnensteden te creen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Dus probeer deze week alleen te lopen en of fietsen!

7. Autovrije zondag :


Op Zondag 17 september organiseert Milieudefensie de Autovrije Dag. Het autogebruik heeft directe gevolgen voor de lokale luchtkwaliteit, wat een bedreiging is voor gezondheid van bewoners. Het autogebruik zorgt tevens voor ongeveer 10% van de broeikassen die wij in Nederland produceren. Een dagje zonder auto kan dus helemaal geen kwaad. De Autovrije dag levert echter meer op dan alleen schone lucht: de dag geeft straten weer terug aan kinderen, fietsers & voetgangers. Je mag dus gewoon op de snelweg spelen op Autovrije zondag.

8. Fiets naar je werk dag :


Het campagnebureau fiets naar je werk dag zal haar activiteiten vooral richten op maandag 18 september. We hopen dat zoveel mogen werknemers hun werkweek gezond en sportief te beginnen.

9. Op Voeten en fiets naar School actie:


3VO organiseert op donderdag 21 september deze actiedag. Zelf lopen of fietsen naar school is een belangrijke leerervaring voor kinderen. De vele autos en de verkeerschaos rondom de scholen door de aanwezigheid van de vele autos weerhoudt veel ouders om hun kinderen lopend of op de fiets naar school te gaan.

Deze 3 dingen zijn allemaal in de week van de vooruitgangen!

Vraag : Waar gaan je ouders of jij zeker aan mee doen?

10. Wat kun je zelf doen?


Milieuvervuiling is overal, ook dicht bij jou. Als jij een papiertje op de grond gooit, vervuil je het milieu. Wat maakt n zo'n papiertje nou uit, denk je misschien. Niet veel natuurlijk. Maar als iedereen een papiertje op de grond gooit, maakt het wel uit. Dan wordt het een smerige boel.
Hier wat tips die helpen om je eigen omgeving zo min mogelijk te vervuilen:
1. Wees zuinig met energie. Laat het licht niet zomaar branden.
2. Gooi je afval altijd in een prullenbak. Gooi het nooit zomaar ergens op de grond.
3. Koop of vraag zo min mogelijk speelgoed waar batterijen in zitten.
4. Batterijen zijn erg slecht voor het milieu. Gooi lege batterijen niet in de vuilnisbak, maar gooi ze in speciale batterijbakken. Elke fotozaak heeft er een en veel supermarkten. Oplaadbare batterijen zijn beter dan weggooi batterijen.
5. Als je boodschappen gaat doen, neem dan een tas mee. Dat scheelt een hoop plastic tasjes.
6. Laat de kraan niet zomaar aanstaan. Het kost veel energie om schoon drinkwater uit de kraan te laten komen.
7.Als je vader of moeder je weer eens met de auto weg wil brengen, vraag dan of het op de fiets kan.
8. Laat de Computer nooit langer dan een uur aanstaan als je er niet op zit en doe de computer niet te vaak uit en aan.
9. Je moet je mobiel natuurlijk opladen maar als je mobiel is opgeladen laadt dan de stekker niet in het stopcontact zitten want dat kost dan ook weer allemaal stroom.
Als iedereen dit zal doen zou de wereld een stuk minder milieuvervuiling hebben! Daarom vraag ik jullie of je dit wilt doen. Als we een gezond leven willen hebben voor ons zelf en voor onze kinderen , moeten we ervoor zorgen dat het milieu zo min mogelijk word vervuilt. We moeten hier samen iets aan doen voor het te laat is!

11. Waarom heb ik dit onderwerp gekozen ??


De meeste kinderen zeggen in het begin waarom ze het onderwerp hebben gekozen. Ik doe dat als laatste want dan snappen jullie waar ik het over heb.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat
ik er dus veel op het nieuws gehoord heb. En ja, het is wel goed als je probeert het milieu niet te vervuilen. En jullie weten nu wat jullie wel en niet moeten doen en dus heb ik dit onderwerp gekozen!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7185

reacties

Ik vind het een leuke spreekbeurt ik heb er veel informatie gekregen groetjes
door niamh (reageren) op 24 februari 2011 om 9:50
goeie spreekbeurt er zit veel informatie in
door perfect (reageren) op 14 januari 2013 om 20:47
Leuke spreekbeurt en bedankt voor de informatie want ik wou het er zelf ook over doen
door Nina Romano (reageren) op 24 februari 2013 om 10:46
goeiie spreekbeurt veel infoo gevonden en mooi uigelegd en bedankt
door meisaa (reageren) op 12 april 2013 om 20:55
Wauw ik Zocht overal naar goede informatie Maar nergens tot ik hier kwam!
door Han (reageren) op 30 november 2013 om 11:21
hoi is echt super handig
door hans (reageren) op 1 november 2014 om 16:18
echt een super leuke en handige spreekbeurt! groetjes van Max
door Max (reageren) op 29 maart 2015 om 9:32
dit is echt handig als info. voor je werkstuk
door timo (reageren) op 8 april 2015 om 18:36
Waar ligt die vieze grote soep?
door lol (reageren) op 1 juli 2015 om 11:52
Hey en bedankt! ik hou mijn spreekbeurt ook over milieuvervuiling en dit is precies wat ik nodig heb! ik ben al een paar weken bezig en ben nu met actie's bezig.
door Maartje (reageren) op 11 september 2016 om 14:36
Het was een intressante spreekbeurt. veel info gekregen groetjes
door me (reageren) op 8 januari 2017 om 11:59
ik niets aan deze spreekbeurt pure kak dit
door p.orno (reageren) op 17 januari 2017 om 12:41
goeie presentatie maar veelste lang
door piem (reageren) op 8 februari 2017 om 10:07
bedankt super spreekbeurt <3
door anoniem (reageren) op 18 januari 2018 om 18:24
Goede informatie maar een beetje te weinig leestekens en ook een beetje lang, maar verder heel goed
door Hannah (reageren) op 21 mei 2018 om 15:07
En let op je Nederlands
door Hannah (reageren) op 21 mei 2018 om 17:55

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer