Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Gitaar

Muziek

Spreekbeurt

Gitaar

6.1 / 10
1e klas havo/vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 965 woorden
  • 20743 keer
    64 deze maand
  • 15 april 2007
Spreekbeurt: de gitaar

Ik houd mijn spreekbeurt over gitaren, omdat ik zelf op gitaarles zit en ik het leuk vind. Ik zit op de muziekschool in de Munt daar krijg ik les van Maja Stolk.

De gitaar

Een gitaar is een snaarinstrument. Een gitaar bespeel je met je vingers of een plectrum. Gitaren hebben 6 snaren. De snaren hebben allemaal een eigen naam van laag naar hoog heten ze e-a-d-g-b-e.

Je hebt rare zinnetjes waarmee je de namen van de snaren kan onthouden. Zoals het zinnetje: een aap die geen bananen eet.

Soorten

Je hebt verschillende soorten gitaren. Ik heb een Spaanse gitaar en dit is een oude Spaanse gitaar, hier heeft mijn oma op gespeeld, deze heeft nog stalen snaren. Ik zal er nog een paar opnoemen. De klassieke gitaar die je ook wel een Spaanse gitaar kan noemen. Een Flamencogitaar is iets lichter gebouwd dan de klassieke gitaar en heeft een dunner bovenblad waardoor ze een harder en wat scherper geluid heeft, maar het klinkt wel korter. Steelstringgitaar, deze gitaar heeft stalen gitaren een smalle hals en een grote klankkast. Een resonatorgitaar heeft ook stalen snaren en een smalle hals. We hebben ook nog een elektrische gitaar een elektrische gitaar is niet hol en geeft bijna geen geluid zonder versterker.

Hoe duur zijn gitaren

Het ligt aan het merk hoe duurder de gitaar hoe beter die klinkt. Die van mij was rond de 85 euro. Maar er zijn nog veel duurdere ik heb ze tot de 400 euro gezien. Je hebt ook twee verschillende maten ¾ en 4/4 ¾ is net iets kleiner dan 4/4 ¾ is voor kinderen die wat kleiner zijn ik zelf heb een 4/4 dat is wel makkelijker want als je eerst een ¾ koopt ben je er misschien na 2 of 3 jaar uitgegroeid.

Akkoorden en noten

Noten gebruik je om liedjes te spelen. Als je geen noten kan lezen word het moeilijk om liedjes te gaan spelen. Ik heb er al een paar geleerd. Die zal ik laten horen.
Je hebt ook akkoorden die gebruik je als een soort achtergrond bij een liedje. Die laat ik ook even horen
De ene speler speelt het liedje en de andere speler speelt de akkoorden. De akkoorden staan boven de notenbalk.
Onder en notenbalk met liedje staan ook nog de letten p, mf en f. F betekent forte dat is hard spelen. P betekent piano en dat is zacht spelen. Mf betekent mezzo forte en dat is middelmatig spelen.

Stemmen

Een gitaar moet ook gestemd worden anders klinkt het niet. Je hebt drie manieren.
De stemvork: een stemvork ziet er zo uit (op het bord getekend). Je slaat de c aan en dan houd je de stemvork tegen de klankkast aan dan hoor je een geluid en zo hoort de c te klinken en dan heb je een speciale manier om de andere snaren te stemmen hoe weet ik niet precies.
Stemfluitje: hier heb ik een stemfluitje er zitten 6 fluitjes op en als je goed kijkt zie je de namen van de snaren erop staan dan moet je alleen nog weten in welke volgorde hier moet het dus ook gewoon hetzelfde klinken.
Stemapparaatje: een stemapparaatje vind ik het makkelijkst je hebt drie lichtjes je slaat je snaar aan en dan gaan er lichtjes knipperen als die rood zijn is de snaar vals. Dan sla je de snaar nog eens aan terwijl aan de stemknoppen draait tot de lichtjes groen worden

Waar zijn de snaren van gemaakt

Wij spelen op een gitaar met nylon snaren. De bassnaren lijken wel van ijzer maar binnenin loopt de nylon draad. En omdat de bassnaren laag klinken en daarom dik moeten zijn is er om de nylon draad metaal gewikkeld. Gelukkig wordt dat in een fabriek op een machine gedaan die meters snaar tegelijk maakt. Daarna wordt alles keurig op maat geknipt, in zakjes gestopt en komt het in de winkel. Vroeger toen er nog geen nylon was gebruikte men darmen van dieren snaren te maken. Dat hoeft nu gelukkig niet meer.

Van welke soorten hout is de gitaar gemaakt

Het bovenblad is meestal gemaakt van het hout van de sparrenboom. Een andere soort, dat gebruikt wordt is cederhout. Voor het achterblad en de zijkanten kunnen verschillende soorten hout gebruikt worden. Mahonie palissander en esdoornhout. Palissander wordt meestal alleen bij dure gitaren gebruikt. Dit hout komt uit Zuid-Amerika. De hals en de toets zijn vaak van ceder of mahonie gemaakt. Bij heel dure concertgitaren is de toets van ebbenhout. Ebbenhout is een van de hardste houtsoorten van de wereld.

Wat heb je nodig

Wat heb je allemaal voor de gitaar nodig? Ten eerste natuurlijk een gitaar en een hoes. Anders kunnen de snaren krimpen. Voor de rest is het voor thuis makkelijk een voetenbankje te hebben. Een stem fluitje, apparaatje of een stemvork is ook handig maar als je op les zit doet de juf of meester het waarschijnlijk ook. Een standaard is ook makkelijk, die heb ik niet, maar ik heb wel een standaard voor mijn gitaar. Nou dit is natuurlijk de gitaar, dit is een voetenbankje, dit is een stemfluitje en dit is die gitaarstandaard.

Waar komt de gitaar vandaan

Bijna iedereen denkt dat de gitaar uit Spanje komt want je hoort heel vaak de naam Spaanse gitaar. Eigenlijk zeggen we liever klassieke gitaar. De allereerste gitaren werden in Arabië gebruikt. Deze volkeren, ook wel moren genoemd, overvielen Spanje in 711 en bleven er meer dan 700 jaar tot 1492. De gitaren die de moren mee brachten zagen er nog wel wat anders uit dan onze moderne gitaar. Maar langzamerhand begon de gitaar toch steeds meer een achtvorm te krijgen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9177

reacties

de gitaar is niet alleen een snaarinstrument maar ook een tokkelinstrument
door Sophie (reageren) op 1 oktober 2008 om 15:38
arabie bestaat niet
door anoniem (reageren) op 3 maart 2010 om 16:22
ik vind het een leuke spreekbeurt
door eva (reageren) op 8 december 2010 om 14:18
Hum , hum ... ik zou een paar dingetjes willen correcteren : 1) De snaren in de juiste volgorde : E-B-G-D-A-E , en het rare zinnetje is dan : Een Boer Geeft De Aap Eten 2) Niet alle gitaren hebben 6 snaren 3) De stemvork maakt dan niet de C maar de A klank , dus de LA 4)Hoe je de andere snaren moet stemmen ... De onderste snaar klinkt hetzelfde , als je de snaar erboven tussen de 4-e en de 5-e fret vasthoudt , e.z.v. Voor de rest : EEN PRACHTIGE SPREEKBEURT!!!!!
door Viktoria Gorbunova (reageren) op 15 februari 2011 om 18:32
@Viktoria Gorbunova: het is gewoon E-A-D-G-B-E
door twan (reageren) op 31 maart 2015 om 14:54
de zin een aap die geen bananen eet is goed
door roy (reageren) op 9 maart 2011 om 19:39
super spreek beurt!! maar ik heb een paar dingen gekopieerd voor in mijn werkstuk maar dat is toch niet erug?
door Nynke (reageren) op 26 december 2012 om 11:49
Ik vind het een leuk onderwerp, omdat ik zelf ook op gitaarles zit. Ik heb alleen nog een vraag? Waarvan zijn elektrische gitaren van gemaakt. Groetjes uit Utrecht
door Nick van Kempen (reageren) op 23 april 2013 om 15:54
Viktoria, je hoeft het niet te verbeteren want EBGDAE en EADGBE kunnen allebei ! Ik denk dat het verschilt per gitaar . Echt bedankt, dit is een goede tekst !
door Daphne (reageren) op 9 juni 2013 om 12:02
wat en saaie spreekbeurt ik ken er alles al over
door pietje-kut-mogool (reageren) op 25 december 2013 om 13:54
hey, wat ik mis is waar de gitaren vandaan komen, ik keek hier nl op voor een vraag voor muziek XD. want een western gitaar komt ergens anders vandaan dan een elektrische, je zegt wel dat het uit Arabie komt, maar aub nog meer info
door lekkerdingjetje (reageren) op 9 september 2014 om 16:22
Het klopt wel met e,a,d,g,b,e en het ezelsbruggetje klopt ook een aap die geen bananen eet maar je hebt ook nog andersom e,b,g,d,a,e en het ezelsbruggetje daarvoor is een beer geeft de aap eten. +nie alle gitaren hebben zes snaren want je hebt ook nog de 7 snarige gitaaf en de 12 snarige gitaar
door Die ene van het internet (reageren) op 6 oktober 2015 om 19:37
gast ? wtf is er mis met je je e a d g b e is hoe de gitaar standard is gestemt en gitaren tot 400 je bedoeld zeker 40000 euro kneus
door joodje (reageren) op 1 december 2015 om 16:25
BIEM
door anna (reageren) op 24 april 2017 om 14:14

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer