Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Orkanen en Tornado´s

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 1470 woorden
  • 10 juni 2008
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
125 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tornado's en Orkanen.
Ik heb mijn spreekbeurt verdeeld in deze hoofdstukken
1: Inleiding
2: Tornado’s
3: Tornado’s opsporen
4: Waar komen tornado’s voor
5: Orkanen

1: Inleiding:
Ik houdt deze spreekbeurt omdat ik het een leuk onderwerp vond, en er meer over wou weten.
Veel mensen denken dat tornado’s en orkanen hetzelfde zijn..
Maar dat is niet zo, en zijn vele grote verschillen..
Bijvoorbeeld: Hoelang het duurt, de snelheden en de grootte zijn heel erg verschillend.

2: Tornado’s
Een tornado is een wervelwind met een breedte van een paar meter tot iets minder als een kilometer, Een tornado is goed zichtbaar doordat hij veel waterdamp bevat.

Een tornado kan een snelheid bereiken tot 450 kilometer per uur, Dit is een F5 op de schaal van fujita.
Een tornado komt het meest voor in de tornado alley, dat gebied ligt rond Texas.
Een tornadobaan heeft een lengte van meestal ongeveer 100 kilometer.
Tornado’s draaien rond met een hoge snelheid, dit gebeurt omdat er wind in twee verschillende richtingen komt aangestroomd. Je kunt dit beter begrijpen als je een pen of potlood tussen je handen houd en dan met beide handen heen en weer gaat.
Ontstaan: Er is steeds meer warme lucht in een wolk gezogen, daardoor kan zich een zware onweersbui (een supercel) van langzaam ronddraaiende onweerswolken (Cumulonimbus) vormen. In de supercel ontwikkelt zich een een ronddraaiende zuil van lucht; Dat is een werveling.
Als de zuil de grond raakt is de tornado geboren.
Uiterlijk: Tornado’s hebben een platte bovenkant en de slang is een beetje grijs/zwartachtig, Sommige mensen denken ook dat ze een tornado hebben zien springen maar tornado’s kunnen niet springen. Een tornado die boven de grond hangt is gewoon een supercel
Waterhozen: Waterhozen zijn tornado’s op zee.
Een gebied waar veel waterhozen voorkomen is de bermuda driehoek, dat is een gebied dat tussen Bermuda, Florida en Puerto Rico ligt. In de bermuda driehoek zijn al vele schepen en vliegtuigen verdwenen: In 1945 verdween een squadron van 5 Amerikaanse vliegtuigen op een oefenmissie tegelijkertijd, een vliegtuig dat erop uit trok om ze te zoeken raakte ook spoorloos verdwenen.
Ze zullen door stormen, met name waterhozen, in het gebied verloren zijn gegaan.


3: Tornado’s opsporen
Tornado’s kun je opsporen met zijn speciale instrumenten om de diameter van de trechter van de tornado, hoe snel hij zich verplaatst, hoe snel hij ronddraait en hoe gevaarlijk hij is te meten.
Het belangrijkste om te weten is hoe snel hij ronddraait, dat geeft de hoeveelheid schade aan.
Tornado’s zijn moeilijk te bestuderen omdat ze vaak de meetinstrumenten vernielen.
Met Doppler-radarsystemen kunnen wetenschappers in de stormwolken kijken om een beginnende wervelwind te ontdekken.
De meetinstrumenten worden meestal extra zwaar gemaakt anders worden ze voordat ze in de tornado zijn al meteen weggeblazen.
Een meetinstrument is de TOTO. De TOTO weegt 180 kilo en wordt vervoerd op een speciaal gemaakte auto.
Hij kan de luchtdruk, windsnelheid en richting meten.
Er zit een nadeel aan de TOTO, hij kan geen grotere snelheden meten dan 320 kilometer per uur, dus hij kan geen F5’s meten.
Stormjagers: Stormjagers zijn wetenschappers die enorme risico’s nemen om tornado’s van dichtbij te bestuderen. Dankzij hun onderzoek kunnen weervoorspellers waarschuwen wanneer een tornado een bewoond gebied nadert. Het jagen op tornado’s kan een verslavende en uitdagende hobby zijn. Fanatiekelingen riskeren niet alleen door een tornado te worden opgezogen, ze riskeren ook te worden bekogeld met hagelstenen met een grootte van een grapefruit!
Schaal van Fujita:

De schaal loopt van 0 tot 5.
Tornado’s uit de categorie F-5 veroorzaken een enorme schade.
De laatste F5 was in 2002 in de VS, daar zijn 36 doden gevallen.

4: Waar komen tornado’s voor:
Tornado Alley: De tornado alley betekend eigenlijk letterlijk: De tornado steeg.
De tornado alley is een groot gebied in de Verenigde Staten waar veel tornado’s voorkomen.
Het ligt aan de oostkant van de Rocky Mountains, en bezet het gebied van Texas tot North Dakota.
Er is natuurlijk een reden waarom er zoveel tornado's in dit gebied voorkomen: de omstandigheden zijn heel goed. Het terrein is vlak. Hierdoor kan de warme vochtige lucht die vanuit de golf van Mexico naar het noorden gaat heel makkelijk botsen met de koudere droge lucht die naar het zuiden gaat vanuit Canada. Doordat deze luchtstromen zo gemakkelijk bij elkaar kunnen komen, is het de ideale plek om grote supercellen te laten ontstaan.
De tornado’s komen het meest voor in de lente en de vroege zomer.

De staat die in Amerika het meest wordt getroffen van alle is Texas, gemiddeld razen er 110 tornado’s per jaar over Texas.
De mensen daar weten dus welke risico’s ze lopen om in dat gebied te wonen.
Ergste tornado dag in de tornado alley:
Drie en vier april 1974 zal iedereen in Amerika zich blijven herinneren. In 16 uur werden er 148 tornado's gemeten in 3 verschillende staten. De tornado’s waren tussen de F0 tot F5.
Sommige tornado's legden een afstand van maar liefst 60 kilometer af. Dit was de grootste uitbraak ooit. In die 2 dagen kwamen er 330 mensen om en raakten er 5500 gewond. Zo hard slaat de natuur bijna nooit toe.
Een ding is in ieder geval zeker: als het weer gebeurt zullen er dankzij een beter waarschuwingssysteem niet zoveel mensen omkomen of gewond raken.
De twee dagen in april 1974 worden ook wel de ‘Super Outbreak’ genoemd.

5: Orkanen
Orkanen zijn de meest verwoestende stormen die op de wereld voorkomen, ze ontstaan in de wateren van de tropen.
Orkanen kunnen ook cyclonen of tyfonen genoemd worden, dat ligt aan de plaats waar ze zijn.
Een orkaan komt ten zuiden en ten noorden van de evenaar in ontwikkeling, niet precies ernaast maar rond de keerkringen.
De sterktes van de orkanen wordt getoond op de intensiteitschaal. Deze schaal heet de schaal van Saffir-Simpson.
De schaal staat op het bord.

Vloedgolf:Als een orkaan ontstaan is en in de zee zit veroorzaakt het een vloedgolf dat gaat zo: Het oog trekt het water tot wel 8 meter omhoog en neemt het mee, dit gebeurd tijdens dat de hele wervelende storm zich naar het land toe beweegt.
De vloedgolf veroorzaakt overstromingen aan land, in laaggelegen kustgebieden veroorzaakt de overstroming zelfs meer schade dan de orkaan zelf!
Orkaanzones: De orkaanzones op aarde bevinden zich op de denkbeeldige lijnen, dit worden keerkringen genoemd. De keerkringen liggen ten zuiden en ten noorden van de evenaar, Ten noorden van de evenaar ligt de kreeftskeerkring, ten zuiden de steenbokskeerkring.
Rond de keerkringen ontstaan de orkanen.
Benaming: Orkanen die ontstaan krijgen allemaal een naam. Hier wordt jaarlijks een lijst voor opgesteld van A tot en met Z. Bijv. Andrew, Katrina en Mitch. Als er meer orkanen zijn dan letters begint men weer bij de A.
Na een aantal jaar begint de lijst opnieuw en worden de meest dodelijke orkaannamen geschrapt en daarvoor komen andere namen in de plaats voor.
Grootte: Een orkaan heeft een grootte van 500-1500 km, alleen de harde winden komen alleen voor in de kern van de orkaan.
Het oog is boven zee wel 30-50 kilometer groot, maar boven het land krimpt het. Als je in het oog zit lijkt het net of de orkaan weg is, maar als hij zich dan verplaatst en het oog verdwijnt komt de wind weer en is het weer heel gevaarlijk.
Dodelijkste punt: Het dodelijkste punt bevind zich om het oog heen, de winden draaien daar zo hard dat veel de lucht in wordt gezogen.
Het dodelijkste punt lijkt op een ronde muur van wolken.
In die muur van wolken kan de wind zich wel tot 240 kilometer per uur verplaatsen!


Schaal van Beaufort:
De schaal van Beaufort wordt gebruikt om de snelheid van de wind te tonen. De schaal loopt van 0 – 12, hij staat op de beamer.
Orkaanseizoen: Het orkaanseizoen is in augustus, september en oktober.
Dat betekend niet dat er in bijvoorbeeld november geen orkanen kunnen zijn..
Een orkaan kan normaal gesproken ook alleen ontstaan in zeewater van minimaal 26 graden Celsius. Maar ook hier bestaan uitzonderingen op, bijvoorbeeld in 2005: Toen had het zeewater een temperatuur tussen de 21 en 23 graden, en toch ontwikkelden er zich er 2 orkanen in.
Verschil met tornado:
Een tornado en een orkaan zijn allebei een wervelstorm, maar het precieze verschil is nog steeds niet duidelijk.
De verschillen zijn:
- Grootte, een orkaan honderden kilometers breed zijn, terwijl een tornado nooit veel groter word als 800 meter doorsnee.
- Plek van ontstaan: orkanen ontstaan boven de oceanen die minstens 26 graden warm zijn. Tornado’s ontstaan meestal boven land waar 2 luchtstromen met elkaar botsen.
- Duringstijd: een orkaan kan maximaal een week duren, terwijl een tornado meestal maar een kwartier duurt.
- Gevolgen: orkanen zijn vaak veel groter en kunnen langer duren als een tornado, daarom richten ze veel meer schade aan.

-Snelheid: Een tornado heeft een veel grotere snelheid dan een orkaan.
- Verwachtingstijd: Een orkaan kun je van te voren zien aankomen, een tornado komt volkomen onverwachts.

REACTIES

K.

K.

je zegt alles dubbel. dikke min!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14 jaar geleden

N.

N.

Ik HOUD is niet met dt !!!

13 jaar geleden

G.

G.

Hey,

Ik vind het goeie werkstuk maar er staat niet bij hoe ze een benaming krijgen en dat mistte ik!!

10 jaar geleden

P.

P.

Ik hoop dat ik er een 9+ Voor haal <3

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.