Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

de brachiosaurus

Biologie

Spreekbeurt

6.1 / 10
groep 7
  • Julie
  • Nederlands
  • 377 woorden
  • 3030 keer
    16 deze maand
  • 24 augustus 2007
De Brachiosaurus

Hoe leefde hij?

De Brachiosaurus was zo zwaar dat hij bijna niet kon lopen , dus daarom kon hij niet vluchten of zichzelf verdedigen. Hij leefde veel in het water. Hij waggelde naar het diepste deel van het water zodat hij alleen met zijn kop boven kwam. Daar is hij veilig. Om die reden waren zijn neusgaten boven op zijn kop geplaatst.
Deze armhagedis was 15 meter hoog. Als hij in het water was zaten zijn longen 12 meter onder water.

Wat at hij?

De Brachiosaurus is een plantereter. Dat is iemand die alleen planten eet en geen vlees eet. Hij at meestal waterplanten. De Brachiosaurus at altijd in het water.

Eieren en voortplanting.
De Brachiosaurus legde zijn eieren op het land. Fossiele eieren van dinosauriërs zijn op veel plaatsen op aarde gevonden. Het grootste was ongeveer 30 centimeter lang. Eieren van dinosauriërs waren veel langer en slanker dan vogeleieren en de schaal was ruw en gerimpeld.eieren werden in kringen gelegd ; de moeder draaide tijdens de leg rond in haar nest.

De opgravingen

Een van de grootste opgravingen vond plaats in Tendaguru (Tanzania) tussen 1909 en 1912. Er werden meer dan 200 botten verzameld. Onder de ontdekte dinosauriërs waren de reuzen Brachiosaurus, Barsaurus en Dicaeosaurus en de stegosaurus Kentrosaurus.
Het uitgraven van één enkel schouderblad duurde soms wel 160 uur. De arbeiders moesten meer dan 5000 reizen maken naar de dichtstbijzijnde haven, vanwaar de botten naar Duitsland werden vervoerd. Het dijbeen behoorde toe aan een Brachiosaurus. Als je naast het been van een Brachiosaurus ging staan , zou je nauwelijks tot zijn knie reiken.

Waar leefde hij?

De Brachiosaurus leefde meer dan 120 miljoen jaar geleden. Hij leefde vooral in het oosten van Afrika. Wetenschappers verdelen de 4,6 miljard jaar lange geschiedenis van de aarde in grote tijdsblokken, era’s genaamd, en kleinere, die perioden heten.
Deze era’s en perioden worden gebruikt om gesteenten en fossielen te dateren. Dinosauriërs leefden tijdens het Mesozoïcum ( 225-65 jaar geleden ). Het Mesozoïcum is in drie perioden verdeeld. De dinosauriërs stierven uit aan het eind van het Krijt.

Trias

225-193 miljoen jaar geleden

Jura

193-136 miljoen jaar geleden

Krijt
136-65 miljoen jaar geleden

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3401

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer