Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Piercings

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 2122 woorden
  • 4 oktober 2007
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
44 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Piercings

1 Waarom piercings?

1.1 Wat is piercen?
1.1.1 Definitie uit Van Dale
Een lichaamsdeel doorboren met een ringetje, staafje, … . als versiering of om lustgevoelens op te wekken

1.2 Als versiering of lustgevoelen
Het is allemaal begonnen vroeger bij de Romeinen en de Egyptenaren. Daarna ging de trend verder bij de punkers van een tijd geleden. En dan nu tot in onze tijd. Er zijn nog veel mensen die piercings niet mooi vinden of er niets van willen weten.

1.2 Waarom een piercing zetten?
Veel mensen doen dit om op te vallen, of om stoer te doen en ook om te laten zien dat je het durft. De Romeinen, de Farao’s en stammen van vroeger deden dit omdat ze wouden opvallen om te laten zien dat ze beter waren dan de rest.


Tegenwoordig nemen de mensen een piercing omdat ze dit mooi vinden. Het wordt steeds gewoner in onze cultuur. Meer mensen raken er gewoon aan. Bijvoorbeeld de oorpiercings, daar storen de mensen zich zeker niet meer aan, dat is nu heel gewoon.

2 Soorten piercings
Je hebt tegenwoordig veel verschillende piercings, deze zijn:

§ Lippiercings
§ Navelpiercings
§ Neuspiercings
§ Oorpiercings
§ Tepelpiercings
§ Tongpiercings
§ Wenkbrauwpiercings
§ Intieme piercings
§ Extreme piercings

2.1 Een Lippiercing

2.1.1 Informatie over de lippiercing
Een lippiercing is een ringetje om de lip, een piercing onder de lip, er schuin boven, tussen het velletje van het tandvlees en er tussen. Dit wordt allemaal tot de categorie lippiercings genomen. Een lippiercing is meestal na 5 tot 8 weken genezen. Maar dat kan van persoon tot persoon afhangen. En ook van piercing. Hoe gevoeliger de huid is, hoe pijnlijker dat het piercen doet. En als je een beugel hebt kan je best geen piercing aan je lip nemen.

2.1.2 Verzorging van de lippiercing

§ Zo verzorg je een lippiercing: Maak eerst je piercing wat nat, zo worden de eventuele korstjes zacht. Haal dan de korstjes weg. Was dan je handen met desinfecterende zeep. Dan was je de wond met water goed schoon, spoel dan je mond met corsodyl.

§ De lippiercings kunnen soms wat verschuiven aan de binnenkant van de lip. Als de lip gepiercd is wordt de dunne laag membraam aan de binnenkant van de lip doorboord. En dat velletje kan dan wat over de piercing groeien maar zal een tijd later afsterven. Dan blijft alles goed
§ In het begin is de piercing nog wat aan het irriteren. Maar als het echt begint te ontsteken, kan je beter langsgaan bij de piercer of de huisarts
§ Door met je piercing te spelen komen er ook bacteriën aan je piercing. En de eerste weken kan je best nog niet gaan zwemmen

2.1.3 Hoe wordt de lippiercing geplaatst en hoeveel kost het?
Eerst bepaald de piercer samen met jou de plaats waar de piercing moet komen. Dan smeert die er een verdovende zalf op en dan prikt hij met een nieuwe naald er een gaatje in. Er blijft dan nog een kokertje achter, daar komt dan het sieraad er door en het is klaar.
De kosten van deze piercing bedragen ongeveer €30 voor het piercen zelf en voor het sieraad ligt het tussen de €15 en de €35.

2.1.4 Je piercing eruit?
Als je je piercing ooit is zat bent, dan kan je hem er zo uithalen. Er blijft meestal geen litteken achter.

2.2 Een navelpiercing

2.2.1 Informatie over de navelpiercing
Een navelpiercing is meestal na 5 tot 8 maanden genezen. Maar dat hangt weer van persoon tot persoon af. De kans op een ontsteking bij deze piercing is vrij groot. Want de navel wordt onder kleding verstikt, er komt vuil en zweet in de navel. Al dit allemaal bevatten bacteriën.

2.2.2 Verzorging van de navelpiercing

§ Zo verzorg je een navelpiercing: maak eerst je piercing wat nat. Zo worden eventuele korstjes zacht. Haal de korstjes weg dan en was je handen met desinfecterende zeep. Als je handen schoon zijn, was je de piercing met die zelfde zeep. En spoel daarna de piercing goed met water. Als je piercing goed droog gedept is doe je wat ‘wond nazorg’ op je watje en dep je dit op je piercing. Als je dit niet hebt, kan je ook betadine gebruiken.

§ Uit de piercing kan soms ook wel eens wat melkachtige vloeistof komen, dit is heel normaal. Maar als dat dikker en gelig wordt, is dat niet echt zo goed, dan kan je best naar de piercer of de dokter gaan
§ De eerste weken mag je nog niet gaan zwemmen in chloor of zeewater

2.2.3 Hoe wordt de navelpiercing geplaatst en wat kost het?
Eerst wordt de plaats samen met jou bepaald en dan wordt er een verdovende zalf op de plaats gesmeerd. Dan wordt er met een nieuwe naald een gaatje geprikt aan de navel. Er blijft dan nog een kokertje zitten, hierin wordt dan het sieraad gestoken en het is klaar.
De kosten van het piercen kost ongeveer €30 en het sieraad tussen de €15 en de €35.

2.2.4 Je piercing eruit?
Als je je piercing ooit eens moe bent, kan je hem er zo uithalen. Er kan dan misschien een heel klein litteken ontstaan, maar dit zie je maar amper. Maar mocht je ooit eens zwanger worden, dan moet de piercing vervangen worden door een plastiek staafje. Zo kan de piercing na je zwangerschap er gemakkelijk terug worden ingestoken.

2.3 Een neuspiercing

2.3.1 Informatie over de neuspiercing
Een neuspiercing is meestal al na 2 tot 5 weken genezen. De neuspiercing wordt meestal niet gepierd, maar geschoten. Men kan deze piercing in de neusvleugel laten zetten of door het tussenschot.

2.3.2 Verzorging van de neuspiercing

Een neuspiercing is niet echt piercing, dus daarom is de verzorging wat anders dan bij andere piercing. Maar 1 regel geld altijd bij een pas gestoken piercing, AFBLIJVEN.

§ De neuspiercing zal in het begin nog wat irriteren, maar als het echt gaat ontsteken moet je naar de piercer of de dokter

§ Zwemmen is de eerste weken verboden

2.3.3 Hoe wordt de piercing geplaatst en hoeveel kost het
Eerst wordt de plaats bepaald door jou en de piercer, en dan wordt de piercing er met een piercing pistool in de neus geschoten. Dit gaat zo snel dat je er amper iets van voelt
De prijs van het piercen zelf ligt tussen de €5 en de €10, de prijzen van het sieraad liggen tussen de €15 en de €35.

2.3.4 De piercing eruit?
Als je je piercing ooit zat bent kan je hem er zo uithalen. Er blijft misschien een heel klein litteken achter, maar dit zie je amper.

2.4 Een oorpiercing

2.4.1 Informatie over de oorpiercing
Een oorpiercing is meestal na 2 tot 5 weken genezen, maar dit hangt weer van persoon tot persoon af. Soms wordt de oorpiercing ook geschoten, maar niet altijd.

2.4.2 Verzorging van de oorpiercing

Een oorpiercing is ook niet echt een piercing. Maar toch moet je er de eerste weken van afblijven.

§ Je moet de piercing dagelijks spoelen met water en nadruppelen met sterilon.
§ In het begin zal het nog wat irriteren, als het ontsteekt moet je naar de piercer of de dokter

§ De eerste weken nog niet zwemmen

2.4.3 Hoe wordt de oorpiercing geplaatst en hoeveel kost het?
Eerst wordt er samen met jou en de piercer de plaats van de piercing bepaald, dan wordt de piercing gestoken of met het piercing pistool er in geschoten. Dat hangt af van welke piercing dat het is.
De kosten van het piercing liggen tussen de €5 en de €10, het sieraad kost ongeveer €15 tot €35.

2.4.4 Je piercing eruit?
Als je je piercing ooit is moe bent, kan je hem er gemakkelijk uithalen. Er kan misschien een heel klein litteken zijn, maar dit zal je maar amper zien.

2.5 Een tepelpiercing

2.5.1 Informatie over de tepelpiercing
Een tepelpiercing is meestal genezen na 4 tot 8 maanden genezen. De kans op ontstekingen is klein, maar toch moet er opgepast worden met strakke kledij.

2.5.2 Verzorging van de tepelpiercing

§ Zo verzorg je een tepelpiercing: maak eerst de piercing nat, zo worden eventuele korstjes zacht. Haal dan de korstjes eraf en was dan je handen met desinfecterende zeep. Als je handen goed schoon zijn was je de wond met diezelfde zeep, spoel het daarna goed schoon met water. Dan dep je de piercing goed droog en doe je er wat ‘wond nazorg’ op. Als je dit niet hebt, kan je ook betadine gebruiken
§ Het zal in het begin nog wat irriteren, maar als het echt gaat ontsteken moet je naar de piercer of de dokter

§ Je mag de eerste weken nog niet zwemmen

2.5.3 Hoe wordt de tepelpiercing geplaatst en hoeveel kost het?
Eerst wordt de plaats door jou en de piercer bepaald. Dan smeert de piercer een verdovende zalf op. En dan prikt hij met een nieuwe naald een gaatje door je tepel. Er blijft dan nog een kokertje achter, hier het sieraad erdoor en het is klaar.
De kosten van het piercen is ongeveer €30, de prijzen van het sieraad zijn meestal ongeveer €15 tot €35.

2.5.4 Je piercing eruit?
Een ontsteking ontstaat niet rap, maar soms kan er wel een scheurtje ontstaan en dan moet men wel dringend naar de dokter of de piercer.
Als je hem ooit is moe bent, kan je hem er gewoon uithalen.

2.6 Een tongpiercing

2.6.1 Informatie over de tongpiercing
Een tongpiercing is meestal na 4 tot 7 weken genezen. Je mag zeker niet het staafje tijdens de genezingsperiode eruit halen. Want het gaatje groeit heel snel dicht.

2.6.2 Verzorging van de tongpiercing

§ Zo verzorg je een tongpiercing: Spoel eerst je mond met corsodyl. Als de wond genezen is, kan je de mond gewoon spoelen met water. In je speeksel zitten ook enzymen die bacteriën doden
§ Na de eerste week dat je de tongpiercing hebt gezet, zal je tong gaan opzwellen. Soms kan de zwelling optreden na enkele minuten van het zetten of pas 12u erna.

§ De zwelling kan soms wel lastig zijn bij het eten, drinken of het praten. Maar dit gaat allemaal van zelf over. Haal zeker het staafje er niet uit, want dan groeit het ineens dicht. Met ijs kan je deze zwelling wegnemen
§ Zolang er een zwelling is mag je geen gebruik maken van sigaretten of alcohol. Drugs en alcohol verhevigen de zwelling van de tong.

2.6.3 Hoe wordt de tongpiercing geplaatst en hoeveel kost het?
Eerst moet men de mond spoelen met listerine. Dan zet men een speciale schaar met een platte bek op de tong geplaatst en dan steekt men de grote naald door de tong. Dan wordt direct het staafje door het gaatje gestoken. Het doet bijna geen pijn, dit komt omdat er in het midden van de tong bijna geen zenuwen zitten.
De kosten zijn ongeveer €30 en het sieraad tussen de €15 en de €35.

2.6.4 Je piercing eruit?
Als je de piercing eruit wilt gaat dit heel gemakkelijk en de tong geneest heel snel, er zal geen litteken achter blijven.

2.7 Een wenkbrauwpiercing

2.7.1 Informatie over de wenkbrauwpiercing
Een wenkbrauwpiercing is na ongeveer 6 tot 9 weken genezen. Na dat de wonde is genezen moet nog wel de huid genezen en dat kan wel een paar maanden duren.

2.7.2 Verzorging van je wenkbrauwpiercing

§ Zo verzorg je een wenkbrauwpiercing: maak eerst de piercing nat, zo worden eventuele korstjes zacht. Haal dan de korstjes er af en was je handen met desinfecterende zeep. Als je handen goed schoon zijn was je de wond met diezelfde zeep, en spoel het dan met water goed af. Dan dep je de piercing droog en doe je er wat ‘wond nazorg’ aan. Als je dit niet hebt kan je ook betadine gebruiken.
§ In het begin zal het allemaal nog wat irriteren, maar als het echt begint te ontsteken zal je naar de piercer of de dokter moeten

§ Je mag niet met je piercing spelen want dan kunnen er bacteriën in komen
§ Je de eerste weken mag je nog niet zwemmen

2.7.3 Hoe wordt de wenkbrauwpiercing geplaatst en hoeveel kost het?
Eerst wordt samen door jou en de piercer de plaats van de piercing bepaald. Dan wordt er een verdovende zalf opgesmeerd. Dan wordt er met een nieuwe naald een gaatje geprikt, er blijft dan een kokertje in zitten en dan word het sieraad er ingestoken en het is klaar.
De prijs voor het plaatsen is ongeveer €30 en voor het sieraad ongeveer €15 tot €35.

2.7.4 Je piercing eruit?
Als je ooit je piercing beu bent dan kan je hem er zo uithalen. Je zal er niets van zien tussen al die wenkbrauwharen.

2.8 Intieme piercings

Intieme piercings zijn piercings aan de geslachtsorganen. Je hebt er voor mannen en vrouwen.

2.8.1 piercings voor mannen
De meeste mannen zetten deze piercings omdat ze dan het seksueel leven bevorderen. Het zou beter doen bij de seks. Je hebt ook verschillende soorten van piercings:

§ Prins Albert: Dit is een piercing aan het topje van de eikel.
§ Ampallang: Dit is een staafje recht door de eikel.
§ Hafada: Dit is een piercing van onder aan de balzak.

§ Frenum: Dit zit onder de eikel

Verzorging van de piercing:

§ Men moet de piercing elke dag reinigen met water
§ Intieme piercings genezen heel snel, dus er kan niet veel mis gaan
§ In het begin zal het nog wat irriteren, maar als het echt gaat ontsteken gaat men best naar de piercer of een dokter.
§

REACTIES

C.

C.

Ik had nog een aanvulling op mijn vorige bericht. Je mag echt NOOIT maar dan ook nooit zeep op op je navelpiercing doen. Dit is alleen maar slecht en het irriteert ook al is het desinfecterende het mag niet.

m.v.g Chantal

14 jaar geleden

C.

C.

Er staat dat je de eerste paar weken niet in zeewater mag zwemmen maar, je mag juist wel in zeewater zwemmen. Zeewater is zout en dat is heel goed voor je piercing. Maar daarna moet je wel douchen want in de zee zit ook zand en vuil.

14 jaar geleden

L.

L.

aanvulling op de tongpiercing: je mag het staafje er de eerste week niet uit halen, omdat de wond nog erg vers is dan. Het wordt aanbevolen de komende weken, tot de piercer zelf de piercing vervangt, het staafje niet te verwijderen. Het kan echter geen kwaad wanneer het staafje er een minuutje niet in zit.

Het ijs om de zwelling te verminderen mag geen lekker ijsje zijn, daar zit overal chemisch spul en vooral: suiker in, wat zorgt voor extra bacterien in je mond, en dus niet goed is voor een nieuwe tongpiercing (net als zuivel producten!) Je kunt dus het beste koelen met ijsklontjes of ijskoud water.

Een goede piercer laat je niet spoelen met listerine, maar heeft een speciale, desinfecterende en niet irriterende mondspoeling. Roken mag, maar met de bovengenoemde speciale spoeling niet het eerste uur nadat je je mond hebt gespoeld. Daarnaast wordt je afgeraden om suikerhoudende dingen te eten of suikerhoudende frisdrank te drinken, omdat dit dus zorgt voor meer bacterien in je mond.

Het plaatsen gaat ietsje anders:
eerst wordt gekeken of het wel kan, dan hoort er met een lampje gekeken te worden waar de bloedvaten in je tong zitten. Hierna gaat de klem erop, en wordt er met een infuusnaald een plastic buisje door je tong gehaald. Het staafje gaat door dit buisje. Zonder dit buisje kan / mag niet; je tong is te dik om er met een staafje door het heel belangrijke spierweefsel te gaan prikken om aan de andere kant weer eruit te komen. Veel te gevaarlijk!

Wanneer je een tongpiercing verwijdert, hou je altijd littekenweefsel over, bij de een wat meer zichtbaar bij de ander, maar het is er altijd. Daarom doet het, wanneer mensen het gaatje dicht hebben laten groeien en weer een nieuwe tongpiercing willen, veel meer pijn -in littekenweefsel zitten vaak meer zenuwen en vooral ook meer bloedvaten-

13 jaar geleden

T.

T.

Chantal. ik heb ook piercingzeep gekregen om het schoon te maken. dus het is niet dat je nooit geen zeep mag gebruiken

11 jaar geleden

L.

L.

Even over de neuspiercing, want die info klopt niet helemaal(ik heb er zelf een):
1. Een neuspiercing is WEL een echte piercing en deze word vaker met een naald gedaan dan dat ie wordt geschoten, omdat door het schieten weefsel aangetast wordt. Piercen met een naald is beter
2. De piercing kan op veel meer plaatsen gezet worden dan op de neusvleugel en het tussenschot
3. De verzorging is niet alleen maar er niet aanzitten. Ik moet mijn piercing 2x per dag schoonmaken met Unicura balance zeep
:)

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.