Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Waterpolo

Nederlands

Spreekbeurt

Waterpolo

4.9 / 10
2e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 468 woorden
  • 3412 keer
    13 deze maand
  • 10 maart 2006
Mijn spreekbeurt gaat over waterpolo.

Ik ga het over 4 onderwerpen hebben
Mijn 1ste Onderwerp gaat over het algemeen van het spel
Mijn 2de Onderwerp gaat over de geschiedenis van waterpolo
Mijn 3de Onderwerp gaat over de spelregels

Het algemeen
Polo betekent balspel, waterpolo is dus een balsport in het water. Waterpolo kan je het beste vergelijken met handbal maar dan in het water. Je hebt 2 doelen en dan moet je proberen samen met je eigen team in het doel van de tegenstander te gooien. Wie dan de meeste doelpunten in een bepaalde tijd heeft gemaakt is de winnaar. Wanneer je een thuiswedstrijd speelt heb je een wit capje op, als je uit speelt een blauwe. De keepers hebben een rood capje op. Op elk capje staat een nummer en zitten er twee oorbeschermers en soms een stootrand aan. Waterpolo is voor alle leeftijden, van jong tot oud, het is voor jongens en evengoed voor meiden, je moet dan wel tegen een stootje kunnen.

De Geschiedenis
In 1840 is de naam waterpolo ontstaan. Waterpolo is ontstaan door mensen die op vaten zaten en met peddels de bal in het goal probeerde te krijgen. In 1870 werden er een aantal regels geschreven. In 1880 en in 1888 heeft waterpolo de vorm van tegenwoordig gekregen.

Over de oorsprong van het waterpolo lopen de berichten nogal uiteen. De Engelse sportjournalist en oud-waterpolospeler Kelvin Juba noemt een zekere William Wilson, in 1844 uit Schotse ouders geboren, als de uitvinder van het 'handbal in water'. Hem zou in 1876 door zijn zwemvereniging Aberdeen zijn gevraagd regels voor een balspel te water te ontwerpen. In 1877 zou de eerste officiŽle waterpolowedstrijd zijn gespeeld tijdens het Bon Accord Smimming Festival in de rivier de Dee. Het is niet bekend of Wilson het spel verder heeft ontwikkeld.

In 1885 werd waterpolo officieel erkend door de Engelse Amateur Swimming Association en werden waterpolcaps ter onderscheiding van de spelers ingevoerd. In 1887 werden voor de eerste maal echte doelen gebruikt. In 1888 werd in Engeland een waterpolo-commisie opgericht en het eerste nationale kampioenschap verspeeld. Ook in dit jaar werden officiŽle regels vastgelegd en werd het spel vanuit Engeland naar de Verenigde Staten(Boston) geŽxporteerd. Het waterpolo won snel aan populariteit; in 1894 begon men er in Duitsland en Oostenrijk mee, in 1895 in Frankrijk, in 1897 in Hongarije en 1900 in ItaliŽ.

In Nederland zijn de eerste gegevens over waterpolowedstrijden opgetekend in het jaar 1889, toen in Leiden een balspel te water werd gespeeld.

Aan het einde van de 19de eeuw domineerden Engeland en de Verenigde Staten nog maar BelgiŽ, Zweden en Nederland namen het spel over en verbeterden het spelpeil geleidelijk. Het eerste Olympische waterpolo werd in 1900 op de Olympische spelen te Parijs gespeeld. Engeland werd kampioen, BelgiŽ behaalde zilver en Frankrijk het brons.
Waterpolo is ook de langst bestaande teamsport.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7750

reacties

goed werkstuk
door josje (reageren) op 10 februari 2011 om 16:08

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer