Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Kindsoldaten

Nederlands

Spreekbeurt

Kindsoldaten

6.7 / 10
4e klas aso
  • Charlotte
  • Nederlands
  • 993 woorden
  • 29389 keer
    21 deze maand
  • 7 september 2005
KINDSOLDATEN

INLEIDING

Wereldwijd worden meer dan 300 000 kinderen in 35 landen gebruikt als soldaat bij gewapende conflicten. Deze kindsoldaten worden ingezet aan het front of op een andere manier tewerk gesteld in de buitenlandse strijdkrachten of rebellenlegers. Alleen in Afrika zijn er al 120 000 kindsoldaten. Vooral in landen waar er een burgeroorlog heerst, vormen kinderen een waardevolle aanvulling op nationalistische legers of guerrillatroepen.

WAT ZIJN KINDSOLDATEN?

Een kindsoldaat is iemand, jonger dan achttien, die deel uitmaakt van gewapende strijdkrachten of gewapende troepen. Ze worden ingezet in verschillende legers zoals regeringslegers, maar ook in de gewapende troepen die tegen het nationale leger vechten tijdens een burgeroorlog. Kindsoldaten werken als soldaat maar ze kunnen ook als kok, drager, boodschapper ingezet worden.

Meisjes die dienen als sexslavin en die gedwongen worden om met soldaten te trouwen, worden ook als kindsoldaat beschouwd.
Het gaat dus niet alleen om de kinderen die gewapend zijn.

WAT DOEN HULPORGANISATIES ?

Het VN-kinderfonds UNICEF heeft meer dan 3500 kindsoldaten uit Zuid-Soedan weggehaald in februari 2002. Ze waren overgedragen door het Soedanese Volksbestrijdingsleger, de SPLA (het Sudan People’s Liberation Army), dat jarenlang kinderen liet meevechten tegen het regeringsleger.
De demobilisatie bij de Zuid-Soedanese stad Rumbek was een plechtige gebeurtenis. De kinderen namen deel aan een parade en zongen oorlogsliederen.
Aan het eind van de plechtigheid stonden ze op een groot veld in militaire slagorde bij elkaar waar ze hun wapens en hun toekomst achterlieten.

Amnesty International voert al jaren actie tegen de inzet van kindsoldaten.
Medewerkers gaan op bezoek bij de ambassades van landen waar kindsoldaten worden ingezet. Deze kunnen dan op hun beurt er de regeringen van overtuigen dat het geen goede zaak is om kindsoldaten in te zetten.
Ook vraagt Amesty de regeringen om de kindsoldaten vrij te laten en voor een goede opvang te zorgen.
Ook Sint-Bavo werkt mee aan één van de vele projecten van Amnesty.

KINDSOLDATEN VROEGER…

Het verschijnsel is niet nieuw. Kinderen zijn altijd in oorlogen gebruikt, als verspieders of boodschappers. Eeuwen geleden liepen ze mee als trommelaars. Denk aan het woord ‘infanterie’ (voetsoldaten), waarin het Franse woord ‘enfant’ verstopt zit, dat kind betekend. De kinderen droegen geen wapens en ze vochten ook niet mee, maar ze liepen wel voorop e vingen vaak de eerste klappen op.

EN NU…

Toch is er nu een groot verschil met vroeger: de wapens. Die zijn nu zo licht en eenvoudig te bedienen, dat kinderen ze gemakkelijk kunnen hanteren. Kinderen worden zo volwaardige soldaten en krijgen ook te maken met het harde leven dat daarbij hoort.
Het ergste is dat kinderen in de oorlogen meestal niet gespaard blijven.
Integendeel, vaak worden ze met harde hand ‘ingewijd’ om ze aan het soldatenleven te laten wennen.
Vaak worden kinderen gebruikt om een terrein te zuiveren van landmijnen. De kinderen gaan op pad met stokken en bezems, als er niets ontploft volgen de andere soldaten.
De kinderen zijn vaak misbruikt of gehersenspoeld en krijgen ook vaak drugs te slikken zodat ze zich niet meer bewust zijn van hun daden.

HOE RAKEN KINDEREN HIERIN VERZEILD?

Het onderzoek van UNICEF heeft laten zien dat kinderen zich niet zelden vrijwillig aansluiten bij het leger. Vaak hebben ze de haat tegen ‘de vijand’ met de pap in de mond gekregen. In landen die al lang oorlog voeren is dikwijls aan van alles gebrek Als je bijna dood gaat van de honger en het leger belooft je elke dag een maaltijd is de keuze niet zo moeilijk. En als je je hele familie hebt zien uitmoorden, kan het een veilig gevoel geven om een kalajnikov (een soort geweer) in handen te krijgen.
Maar vaak worden kinderen met geweld geronseld. Ze worden uit hun huizen gehaald of meegenomen nadat hun familie is vermoord of ze worden gekidnapt van de straat, het schoolplein…

HET LEVEN VAN EEN KINDSOLDAAT

Het duurt even voordat je van jonge kinderen meedogenloze soldaten hebt gemaakt. Daarom krijgen de nieuwelingen een zware training. Hoe dat er aan toegaat verschilt per land. Het gaat van de kelen opensnijden van dode tegenstanders en hun bloed opdrinken tot stokslagen en het uitdrukken van sigaretten op hun armen.
Ze krijgen soms ook les in het vermoorden van mensen en verkrachten van vrouwen. Palestijnse kinderen moesten graven delven, waar ze zelf korte tijd levend in begraven werden om alvast aan het einde te wennen.

WAAROM WORDEN KINDEREN INGEZET I. P. V. VOWASSENEN?

Doordat kinderen klein en lenig zijn, kunnen ze zich goed verstoppen, dat is handig als je moet spionneren. Goedkopere soldaten kan je niet vinden. Ze zijn gehoorzaam en makkelijk beïnvloedbaar. Veel legerleiders zijn blij met kindsoldaten, ze kunnen hen opdragen gevaarlijke dingen te doen die een volwassene niet eens zou overwegen.

WAAR WORDEN ZE INGEZET?

De meeste kindsoldaten vochtende afgelopen jaren in Afghanistan, Myanmar (Bima), Paraguay, Colombia en Sierra Leone.

KINDSOLDATEN IN NEDERLAND

Kindsoldaten komen niet alleen voor in verre landen waar de mensen verwikkeld zijn in bloedige oorlogen. Ook Nederland rekruteert jonge soldaten. De dienstplicht is er afgeschaft maar als je wil kan je op je zeventiende bij het leger en vanaf je achttiende kan je uitgezonden worden naar het buitenland.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR DE KINDEREN?

De gevolgen voor de kindsoldaten zijn afschuwelijk. Velen worden gedood en de kinderen die overleven zijn levenslang gewond, zowel lichamelijk als geestelijk.
Door lichamelijke handicaps kunnen ze niet meer voor zichzelf zorgen. Door hun psychologische trauma’s kunnen ze niet meer normaal functioneren. Veel ex-kindsoldaten hebben concentratieproblemen, ze zijn hyperactief of juist depressief.
Vaak zijn ze verslaafd aan drugs en seksueel overdraagbare ziektes zoals HIV en aids komen veel voor.

SLOT

De kinderen zijn slachtoffer, maar tegelijk ook dader van oorlogsmisdaden. Daarom is het moeilijk voor hen om terug te gaan naar huis. Ze schamen zich voor hun verleden als kindsoldaat en zijn bang voor wraakacties van hun dorpsgenoten en andere burgers.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6575

reacties

ik moet zelf ooh me werkstuk doen over kindsoldaten en trouwens ik ben wel blij met het onderwerp mvg gisette
door gisette (reageren) op 15 januari 2011 om 10:48
ik ga mijn spreekbeurt ook houden over Kindsoldaat.en ik zou meer willen weten over kindsoldaat. zou jullie mij misschien een bericht willlen sturen alstublieft? Groetjes Pamela.
door Pamela (reageren) op 9 maart 2011 om 17:50
kga ook een spreekbeurt doen over kindsoldaten. kheb er juist een film van gezien:wit licht noemt ij. allez! succes hé!!
door robbe (reageren) op 20 juni 2011 om 17:13
cooool xd ocharme die kindjes.
door Birgit (reageren) op 25 januari 2012 om 10:58
Marleen:het is verschrikkelijk wat er allemaal met die kinderen gebeurd. Anouk: Ik heb er drie woorden voor: schan-da-lig.
door Marleen&Anouk (reageren) op 17 februari 2012 om 9:37
ik vind het ontrecht dat kinderen moeten . en ze moeten naar school in plaast om de oorlog te doen
door timo (reageren) op 29 maart 2012 om 14:12
je hebt helemaal gelijk timo ik ben het met je eens het is echt zielig
door ronaldo (reageren) op 14 maart 2013 om 16:15
mooie spreekbeurt
door eline (reageren) op 12 juni 2013 om 19:05
het is egt aangrijpent hoe zij met die kinderen omgaan en ik heb heel veel respect voor hun !
door eline (reageren) op 12 juni 2013 om 19:06
hoi dit is erg handig voor je werkstuk ik doe natuurlijk niet aan plagiaat en gebruik mijn hoofd. Ik ben jullie wel dankbaar dat deze website er is je kunt er nog veel van leren en je weet ook wat andere kinderen op school doen.
door noor (reageren) op 7 april 2015 om 19:37
ik heb echt medelijden met wat die kinderen meemaken ik leef met hun mee en ik hoop dat het echt overal stopt en dat het nooit meer terug komt .
door noor (reageren) op 7 april 2015 om 19:39
Wat een super spreekbeurt
door Marloes (reageren) op 17 maart 2017 om 19:08
ik ben benieuwt wat voor cijfer ik ga halen
door Marloes (reageren) op 18 maart 2017 om 15:34
Heel fijn om dit te zien, ik hou een werkstuk over kindsoldaten en ik wist niet hoe ik moest beginnen. Dit heeft me geholpen☺ <3
door heel blij meisje (reageren) op 23 maart 2017 om 20:31
echt heel erg wat er gebeurt. hoop echt dat het stopt. zó fals! mooie spreekbeurt is het. ik moet ook een spreekbeurt vieren en ga het ook over kindsoldaten doen
door marietje (reageren) op 16 mei 2018 om 18:17

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?