Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bridget Jones's Diary (2001)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 617 woorden
  • 12 augustus 2005
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
9 keer beoordeeld

Bridget Jones is door de jaren heen voor velen een begrip geworden. Maar wie is nou eigenlijk het brein achter Bridget Jones? Waardoor er zoveel boeken en films zijn verkocht. En wat voor een persoon is Bridget Jones zelf? En natuurlijk het belangrijkste wat is nou de succesformule waardoor Bridget Jones zo’n fenomeen is geworden? Het personage Bridget Jones is gecreëerd door de Britse auteur Helen Fielding. Fielding werkte zelf jaren als tv-producente en journaliste en haalde daar de inspiratie voor de avonturen van de stuntelige Bridget Jones die het wil maken in de media. Onder het pseudoniem Bridget Jones kreeg Helen een column in de Britse krant The Independent Deze column bleek een hele generatie alleenstaande vrouwen aan te spreken en groeide binnen de kortste keren uit tot een cultfenomeen. Helen Fielding gaf toe dat ze voor de belevenissen van Bridget Jones uit haar eigen leven putte, maar hamerde er wel op dat de column zeker niet autobiografisch was. Daarop besloot Helen Fielding een boek te schrijven met haar alter ego in de hoofdrol. Het in 1997 verschenen "Bridget Jones's Diary" werd van de ene op de andere dag een internationale bestseller, dat in meer dan 32 landen verscheen en waarvan meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht werden. Het drie jaar later uitgebrachte vervolg, met als ondertitel "The Edge of Reason", moest niet onderdoen voor dit succes, zodat de filmbonzen in Hollywood brood zagen in een verfilming van het eerste boek. En inderdaad, Bridget Jones' Diary werd een enorm succes en sleepte verschillende nominaties in de wacht voor o.a. de Oscars, de Golden Globes en de BAFTA Awards. Nochtans stonden heel wat fans argwanend tegenover de verfilming van hun favoriete boek. Want wie had men aangezocht om de onhandige ietwat mollige Bridget te spelen? Renee Zellweger uit Texas, één van de dunste actrices uit Hollywood. Maar nadat Zellweger 15 kilo bijkwam, intensief oefende op een Brits accent en zelfs undercover ging werken bij een magazine, moest zelfs de grootste criticaster toegeven dat Zellweger de perfecte Bridget Jones was. En met collega hoofdrolspelers als Colin Firth en Hugh Grant kon het niet anders dat Bridget Jones’ Diary één van de grootste Britse kaskrakers aller tijden werd, met een totale inkomst van ruim boven 100 miljoen pond. Dat het tweede boek over Bridget Jones The Edge of Reason zou verfilmd worden, was dan ook geen verrassing. Enig probleem was echter Zellweger die herhaardelijk in de pers had verklaard om nooit meer zoveel bij te komen voor een rol. Maar na oppeppende woordjes van Colin Firth en een extraatje van meer dan 3 miljoen dollar, was Renee toch weer bereid in de huid te kruipen van Bridget Jones
Bridget Jones is een jong werkende vrouw die dagelijks strijd levert tegen alcohol, sigaretten en calorieën en wanhopig op zoek is naar de ideale man. Helen Fielding heeft met de onzekere carrièrevrouw Bridget Jones dé icoon van deze tijd gefabriceerd. Hoewel vrouwen meer dan ooit het initiatief nemen en keihard afrekenen met hun voormalige muurbloempjesrol, komt er een even keiharde strijd tegen vet, alcohol en teleurstelling voor terug. Een andere reden voor het succes van Bridget Jones is de herkenbaarheid van een groot aantal van de situaties. Iedereen heeft zich wel eens eenzaam gevoeld en iedereen heeft wel eens een relatie met iemand gehad waarin je gewoon de hele tijd spectaculair je best deed om de juiste dingen te zeggen en te doen, zonder dat het lukte. Want wat je ook zei, het kwam er verkeerd uit, en wat je ook deed, het zat zonder mankeren helemaal fout. Bridget is zo’n fenomeen geworden omdat het simpelweg zo herkenbaar is, want eigenlijk is ergens is iedereen wel een beetje een Bridget.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bridget Jones's Diary (2001)"