Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dyslexie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas vmbo | 675 woorden
  • 20 juni 2005
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1: Wat is dyslexie? Het woord dyslexie betekent letterlijk: slecht kunnen lezen. Dyslexie heeft te maken met problemen bij het kunnen lezen en schrijven, maar niet iedereen heeft het zelfde niveau van dyslexie. Want er zijn allemaal verschillende soorten. Dyslexie wordt ook wel eens “woordblindheid”genoemd. Maar het woord “woordblindheid” betekent niet dat je geen woorden kan zien, maar vroeger dachten de mensen dat dyslexie een stoornis was aan de ogen en gingen ze naar de oogarts, maar de oogarts kon de lees en schrijf problemen niet oplossen. Dyslexie is niet altijd het zelfde want bij de ene persoon is het heel erg en bij de ander veel minder. Dus dat betekent dat de ene in het dagelijkse leven er problemen mee heeft en dat de ander er prima mee kan omgaan. 2: Kenmerken van dyslexie. Als er een onderzoek wordt gedaan dan letten ze op deze punten. - hebben moeite met lezen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. - Hebben een hekel aan lezen. - Hebben moeite met letters uit elkaar te houden bijv. de f en de v - Ook hebben ze moeite met woorden uit elkaar te halen bijv. boek en doek - Ze spreken en schrijven meestal in korte zinnen en woorden. - Ze schrijven woorden zoals ze klinken bijv. niet ‘’de’’ (D E) maar ‘’du’’ (D U) - Ze maken meer spellingsfouten en schrijffouten dan hun leeftijdsgenoten. - Hebben moeite met rijtjes woorden en tafels. - Hebben bij rekenen moeite met de positie van cijfers zoals 64=46 - Hebben tijdsproblemen met het nauwkeurig lezen van een opgave.
3: Hoe kunnen scholen er rekening mee houden? Een school kan kinderen met dyslexie bijv. * Huiswerk begeleiding geven * Extra begeleidingsturen voor talen * Mondelinge overhoringen * Soms een vreemde taal laten vallen * Meer tijd voor proefwerken (beste zou zijn in een aparte ruimte) * Spellingsfouten bij proefwerken worden niet of minder gerekend. 4: Gaat dyslexie over? Met dyslexie wordt je geboren. Vaak is het zo dat je het erft. 50% van die gevallen is dat wel zo. Alleen je kunt dyslectisch worden als je een beschadiging aan je hersens hebt, en dat komt meestal door een ongeluk of een herseninfarct. 5: De Readingpen De ReadingPen is een leespen die hardop spreekt, spelt, verklaard en vertaald. De ReadingPen stelt mensen met leesproblemen in staat om zelfstandig te lezen, zonder hulp van anderen. Het is een intelligente minicomputer met scanner en spraakfunctie die meer dan 800.000 woorden herkent. Je kunt Nederlandse of Engelse woorden, getallen of zinnen beluisteren. De ReadingPen bevat drie complete woordenboeken: het woordenboek van deze tijd, Engels-Nederlands vertalend en Nederlands-Engels vertalend. De ReadingPen is klein en gemakkelijk mee te nemen en overal te gebruiken: thuis, op school en bij het werk. Beter lezen, spellen en begrijpen
Een moeilijk woord hoeft voor de lezer niet langer een probleem te zijn, de ReadingPen leest het hardop voor. Het woord wordt vergroot weergegeven in het leesvenster en kan in lettergrepen worden verdeeld of hardop alfabetisch worden gespeld. je kunt ook de betekenis van het woord in het leesvenster te zien krijgen en beluisteren. De snelheid van opzoeken van woorden wordt dan sneller
Ook de vertaling kun je in het leesvenster lezen en gelijktijdig beluisteren. Hiervoor beschikt de pen over de vertalende woordenboeken Nederlands - Engels en Engels - Nederlands. De ReadingPen is een speciaal studiemaatje. Lezen gaat sneller, leren wordt leuker! 6: De Daisy speler. Daisy spelers zoals de Scholar en Vibe zijn kleine draagbare CD spelers voor het voorlezen van lange teksten of hele boeken op CD. (Daisy's). Ze lijken op een diskman. Je hebt verschillende soorten daisy’s. De victory classic. 7: Wat is de toekomst verwachting voor een kind met dyslexie? Als je dyslexie hebt dan hoeft het nog niet zo te zijn dat diegene een slechte toekomst zou krijgen. Vaak zijn die mensen die dyslectisch zijn heel creatief. Kijk maar eens wat deze mensen allemaal hebben bereikt. Uitvinders/wetenschappers: - Einstein, Edison, Darwin. Filmmakers: -Walt Disney, Steven Spielberg. Acteurs: - Whoopi Goldberg, Keanu Reeves, Bill Cosby. Ontwerper: - Jan des Bouvrie. Schilders/beeldhouwers: - Matisse, Robin. Schrijvers: - Hans Cristiaan Andersen, Agatha Christie, Jacques Vriens.

REACTIES

N.

N.

wat zijn de oorzaken van dyslexie precies!!?? ik zie nergens een goeie en complete uitleg..

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.