Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Edison

Natuurkunde

Spreekbeurt

6.6 / 10
1e klas vwo
Edison

Thomas Alva Edison werd geboren op 11 februari 1847 te Milan in de staat Migichan. Hij was de zoon van een graanhandelaar: Samual Edison en zijn moeder Nancy Edison Eliot.
Maar het rare is dat Edison maar 3 maanden op school heeft gezeten in zijn jeugd. Want na 3 maanden waren ze zijn kattenkwaad beu, en sindsdien kreeg hij les van zijn moeder die vroeger ook lerares was geweest. Het was ook zijn moeder die hem belangstelling gaf voor natuur- en scheikunde. In de kelder van zijn huis richtte Edison een laboratorium in. Toen hij twaalf was, kreeg hij een baan als krantenverkoper in Port Huron(Michigan). Hij verkocht daar in de trein kranten maar ook tijdschriften en boeken.
In zijn vrije tijd als krantenloper, of niet?) experimenteerde hij met de drukpers, en in 1862, publiceerde hij zijn eigen weekblad. Op een vreemde draai van het lot redde Edison het leven van een kind dat op de rails zat de spelen bij een treinstation. De vader van het kind, die zelf als telegrafist bij de spoorwegen werkte, was hem natuurlijk heel erg dankbaar. Hij vroeg Edison wat hij voor hem kon doen. Edison wou toen een baan als telegrafist bij de man, en die kreeg hij. En hij liet zien dat hij een genie was door een telgrafisch herhaalinstrument te ontwikkelen die automatisch een bericht stuurt over een tweede lijn. Deze uitvinding zal Edison erg rijk maken! Hij kreeg er 40.000 dollar voor, met dat geld liet hij in 1873 in de stad Newark in de staat New Jersey een eigen laboratorium bouwen met ernaast een fabriek. Wat hij in het laboratorium uitvond liet hij bouwen in de fabriek. Thomas Alva Edison vond in 1881 de gloeilamp uit. De gloeilamp was een hele vooruitgang ten opzichte van de olielamp en de kaars als lichtbronnen. Maar eigenlijk was hij niet die het uitvond. Iemand anders had al een soort gloeilamp uitgevonden. Het was een Duitser die in Amerika woonde, hij heette Goebel.
Met verkoolde katoendraden wist hij in een glazen bol licht te maken. In England was iets dergelijks ook al eens gelukt. Daar heette de onderzoeker Joseph W. Swan. Toch staat Edison bekend als de uitvinder van de gloeilamp. Dat komt omdat hij een gloeilamp wist te maken die langer dan een paar uur bleef branden. Bovendien kon de lamp in grote aantallen tegelijk worden gemaakt. Dat ging niet zo snel. Edison heeft minimaal 1 jaar nagedacht en proeven genomen voor hij zo'n lamp klaar had. Dat gebeurde allemaal in de nieuwe fabriek met laboratorium, die hij had gebouwd in Menlo in het jaar 1876.

Teken de handtekening van Edison op het bord
Plaatje of zoiets

Het probleem bij de lamp was de levensduur van de gloeidraden.
[laat de gloeidraden zien]
Die hielden het meestal niet langer uit dan een paar minuten. Dan waren ze opgebrand. Edison ging daarom eerst op zoek naar materiaal voor een gloeidraad met een lange levensduur. Hij stuurde daarvoor zijn mensen naar alle delen van de wereld. Tenslotte kwam er 1 terug met een bamboevezel uit Japan. Die bamboevezel werd in een glazen bol gedaan en toen bleek er een gloeilamp te ontstaan die lang kon branden. Dat was op 21 oktober 1879. Toen Edison zijn eerste lampen in zijn laboratorium tentoonstelde, kwamen uit alle delen uit de VS belangstellende kijken. De gevolgen van Edisons uitvinding bleven niet uit. Tot die tijd kregen de mensen in hun huizen of op straat licht van gas, olie of kaarsen. De gasfabrikanten en de makers van kaarsen dachten eerst nog: die lampen van Edison zijn veel te duur! De mensen zullen dat ding nooit kopen. En inderdaad, de eerste lampen van Edison waren veel te duur. Ze kostten ongeveer 5 gulden per stuk, en dat was voor die tijd een flink bedrag. Maar Edison dacht: als je de lampen kunt maken, maar je kunt ze niet kwijt, omdat ze te duur zijn, dan moet je ze voor een lagere prijs verkopen. En dat gebeurde ook. Hij liet de prijs een eind zakken. Natuurlijk leverde de dat hem een behoorlijk verlies op. Na vijf jaar had hij daardoor al zijn geld opgemaakt. Dus Edison was dan ook feitelijk failliet. Maar wat zij hij nu: 'het geld is dan wel op mar we hebben een prachtige tijd gehad om het te besteden. En dat was nou echt iets voor edison.

De werking van een gloeilamp:
In het bolletje van de lamp (de glasballon) zit een gloeidraad. Deze draad is gemaakt van het harde metaal wolfraam. Zodra je de lamp aanzet, komt er stroom in de gloeidraad. De gloeidraad komt onder spanning te staan en gaat gloeien. Dit neem je waar als licht. Helaas kan dit proces niet eeuwig doorgaan.
Het wolfraam smelt uiteindelijk door, als het lang onder spanning staat. Dit merk je als je een bijna kapot lampje aanzet; er is een lichtflits te zien en je hoort een harde tik, ..en dan is het donker.
De spanning die vrijkomt als de lamp wordt aangezet is te groot voor de al bijna gesmolten gloeidraad. De draad breekt in tween en dan springt er nog een laatste vonk over tussen de uiteinden.
Deze vonk zorgt voor de harde tik en de laatste lichtflits. Een lamp die op is, ziet er een beetje zwart uit. Dit komt doordat er een beetje roet vrijkomt, dat aan de binnenkant van de gasballon gaat zitten.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5544

reacties

Als kind is hij maar drie maanden naar school geweest en zijn leraar vond hem dom. voor de rest goed werkstuk!
door nikki (reageren) op 14 januari 2006 om 17:16
geweldig, dat jullie dit gratis doen !!
door anoniempiejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj (reageren) op 30 mei 2007 om 14:58
hij is van school af omdat hij domme vragen stelde
door blok (reageren) op 25 september 2008 om 9:56
ik zou er ook nog bijzetten wat een gloelamp percies is en dat hij word afgeschaft en waarom !! (ni da ik da ni weet ze !)
door eveline (reageren) op 9 februari 2011 om 23:00
mooi hoor alleen leg uit dat edison eerder een organisator was dan een uitvinder oke !!!
door lek (reageren) op 9 juni 2011 om 17:07
echt bdankt, had i kard nodig! Kus
door Anoniem (reageren) op 11 februari 2012 om 19:02
jullie zijn allemaal dik
door dik (reageren) op 11 september 2017 om 10:52

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer