Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De piano

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 489 woorden
  • 21 februari 2005
  • 691 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
691 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De piano Bij een piano moet je op de toetsen drukken. Als je op zo’n toets drukt, tikt er een hamertje op de snaar die er bij hoort. De snaar gaat dan trillen en zo ontstaat de klank. Dempers op de snaren zorgen ervoor dat de toon niet te lang doorklinkt. Je hebt ook pedalen op de piano. De pedaal om de tonen door te laten klinken: Je houdt de noot aan, drukt de pedaal in, laat de toets los, maar omdat de pedaal de dempertjes op de snaren omhoog heft, blijft de noot langer doorklinken. De demper -pedaal: Die pedaal dient om de tonen te dempen en wordt maar weinig gebruikt. De pedalen zijn er pas sinds 1783, werden uitgevonden door de Britse firma Broadwood. Nu iets over de geschiedenis van de piano. Zo’n 1000 jaar geleden maakten mensen hakkeborden. Een hakkebord is een houten plank met strak gespannen snaren erover. Men sloeg met 2 hamertjes op de snaren en maakte zo muziek. Daarna werd de klavecimbel uitgevonden. Een klavecimbel lijkt een beetje op een piano, maar je kunt er niet hard of zacht op spelen. Met de eerste piano kon dat wel. De eerste piano werd rond 1700 gebouwd door een Italiaan, Bartolomeo Cristofori. Het was een pianoforte, een vleugelmodel. Hij was met experimenten bezig om een klavierinstrument te bouwen waarbij de snaren niet aangetokkeld (zoals bij de klavecimbel) maar aangeslagen werden. Hij kwam waarschijnlijk op het idee door het zien spelen van de beroemde hakkebordspeler Pantaleon Hebenstreit. Met het idee om deze met de hand aangeslagen hamers, via toetsen met de snaren te verbinden, ontstond het idee voor de piano. De moderne piano bestaat in 2 vormen, de vleugel die vaak in concertzalen te zien is, en de buffetpiano (of tafelpiano’s) die mensen thuis hebben. Bij de vleugel kun je een soort klep openzetten voor een mooiere, heldere toon. De snaren lopen over de lengte en daarom is deze vorm van de piano heel groot. Bij de tafelpiano is dit niet het geval, omdat de snaren over de breedte lopen. Ook bestaat er al lange tijd de elektrische piano. Het is ideaal voor in kleine huizen en in flats, want je kunt er op spelen met een koptelefoon op zodat niemand er wat van hoort en het is praktisch hetzelfde als een gewone piano. De piano heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot één van de populairste instrumenten. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Voor alle muziekstijlen is er wel bladmuziek geschreven en in allerlei soorten nummers komt de piano terug. Van Jazz tot pop tot klassiek. Overal komt de piano terug, het is vaak de rode draad door een liedje, net als het drumstel die de maat aangeeft, zo maakt de piano de melodie. Om de toon goed te houden moet een piano om het half jaar gestemd worden. Een paar bekende componisten van de piano zijn Johan Sebastiaan Bach, Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven.

REACTIES

D.

D.

er staat dat in 1700 bartolommeo het idee krijgt, maar het was 1698!
wel een hele leuke en leerzame site.
ik hou mijn werkstuk over de piano en ik heb nu heeeeeel veeeeeeeel informatie.
bedenkt en groetjes dennis

16 jaar geleden

F.

F.

Heey veel vertelt en het klopt wat Dennis zei. En een piano is een snaarinstrument. Maar ik heb een werkstuk en nu heb ik veel informatie gekregen dankjewel gr. Fifianne

13 jaar geleden

J.

J.

yay informatie had ik nodig ik speel zelf ook piano dus daar houw ik mijn spreekbeurt over

8 jaar geleden

P.

P.

Dat is niet waar Dennis, de piano is tussen 1698 en 1709 uitgevonden! verkeerde informatie :-)

8 jaar geleden

L.

L.

echt goed weet je ik moet het ook doen

7 jaar geleden

B.

B.

Handige informatie!
Ga ik zeker gebruiken als
ik mijn instrument moet voorstellen tijdens de les AMC ! (:

6 jaar geleden

J.

J.

Nee! Dit klopt niet! Dat was in 1996 natuurlijk! Slechte informatie!
Door u heb ik een buis!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.