Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

(Zinloos) geweld

Nederlands

Spreekbeurt

Zinloos geweld

6.3 / 10
5e klas havo
  • Willem
  • Nederlands
  • 1253 woorden
  • 35178 keer
    12 deze maand
  • 31 januari 2005
Vormen van zinloos geweld

Wij gaan iets vertellen over zinloos geweld. Elke dag vind wel zinloos geweld plaats met soms ernstige gevolgen. Maar wat is geweld nou eigenlijk?
Geweld houdt in dat je met opzet schade toebrengt aan mensen, dieren of dingen.
Er zijn meerdere soorten van geweld, je kunt geweld in 3 hoofdzaken indelen. Je hebt lichamelijk geweld, verbaal geweld en seksueel geweld. Straatgeweld en huiselijk geweld zijn geweldsvormen die vaak voorkomen, deze kunnen vallen onder lichamelijk geweld maar ook onder verbaal geweld. Ook vandalisme of vernielingen is een vorm van geweld waarmee ze andere mensen kunnen kwetsen. Omgevingsgeweld houdt in dat je te maken hebt met geweld via computerspelletjes, films en strips. Verschillende mensen denken ook dat hierdoor mensen agressief worden, andere mensen denken dat agressie in de genen zit.

Mensen hebben verschillende reacties op geweld. Wanneer ze geweld zien op bijvoorbeeld de tv of in de straat dan reageert eenieder anders. Er zijn vaak 3 soorten reacties te onderscheiden. Mensen worden bang wanneer ze geweld zien, angst dus. Onverschilligheid, mensen maken zich er alleen druk over wanneer het henzelf overkomt, ze vinden dat men zich niet overal druk om moet maken. Als laatste heb je mensen die geweld spannend en leuk vinden. Geweld in sport vinden ze fascinerend. Vandaar dat er een enorme populariteit is voor de stierengevechten.
De hoofd indeling van geweld bestond dus uit lichamelijk, verbaal en seksueel geweld. Lichamelijk geweld betekent schoppen, slaan, schieten en mishandelen. Alles waarmee men schade toebrengt aan iemands lichaam. Verbaal geweld betekent mensen kwetsen doormiddel van schelden, beledigen, uitlachen en doodzwijgen. Als laatste heb je seksueel geweld, seksueel misbruik, aanranding en verkrachting valt hieronder. Een 4de soort van geweld is structureel geweld, dit geweld zit in de wetten en de samenleving van de wereld. Hieronder valt onder andere het verpesten van het leefmilieu voor dieren, planten en mensen.
Zinloos geweld valt meestal onder lichamelijk geweld. Mensen worden zomaar aangevallen en in elkaar geslagen, soms met de dood tot gevolg. De daders van zinloos geweld zijn meestal mannen en jongens. De laatste tijd staat zinloos geweld steeds meer in de belangstelling, sommige vinden dat zinloos geweld niet het goede woord is omdat er ook zinvol geweld bestaat wat inhoud dat men doormiddel van geweld zich verdedigt bijvoorbeeld. Daarom spreekt men liever van redeloos geweld.
Agressie is een eigenschap van geweld, het is een positieve of negatieve drift om iets te bereiken. Negatieve drift betekent dingen stuk maken, dan word het geweld. Deze drift komt meestal voor nadat men ergens over teleurgesteld is of dat men onder invloed van drugs of alcohol is.

Oorzaken zinloos geweld

Zinloos geweld heeft verschillende oorzaken, door iemands gedrag, door een gebeurtenis of doordat men iets doelgerichts wil doen.

Geweld word gevormd door een gebeurtenis, deze oorzaak word ook wel incidentele gebeurtenis genoemd en komt het vaakst voor. Iemand die een hoop tegenslagen heeft gehad is vaak gestresst en slaat dan al door voor iets kleins, ze raken hun zelfbeheersing al snel kwijt. Meestal komt dit voor in het verkeer en het zijn dan ook vooral de volwassene.

Jongeren zorgen ook voor een onveilige straat. De meeste jongeren proberen zich tegenover hun vrienden te bewijzen en lokken een vechtpartij uit. Deze vorm komt ook steeds vaker voor, meestal door racistische groepen.
Geweld gebruiken doen ze voor de lol. Geweld voor de kick is dan ook een oorzaak van zinloos geweld.

In het criminele circuit heb je doelgericht geweld. Er is een doel uitgekozen en daarmee word zonder enige emoties mee afgerekend. Meestal word er gebruik gemaakt van wapens.

Ook mensen met een gestoord gedrag kunnen problemen veroorzaken, vaak betekent dit uit de hand gelopen alcohol en drugs gebruik. Mensen met psychische problemen worden regelmatig vrij gesproken in een rechtszaak.

Tv geweld en geweld via computerspelletjes zijn ook oorzaken van gewelddadig gedrag van kinderen. Dit gedrag is nog niet zo gevaarlijk maar wel als de kinderen ouder zijn.
Hoe iemand word beïnvloed via tv of computer hangt van een aantal dingen af:
Aller eerst hoe goed een kind zelf ziet of iets echt gebeurd of maar gespeeld wordt. Ook is het ook van belang wie het geweld gebruik, de slechterik of de held. Elk kind reageert sowieso anders op geweld dan een ander kind.

Er zijn dus verschillende oorzaken voor geweld. Enkele oorzaken op een rijtje zijn:
Gebruik van alcohol en drugs, gebrek aan goede opvoeding, toenemende bevolkingsdichtheid, geweld op tv en computer, groepsgedrag, gevoel van onveiligheid, macho gedrag en ook disco’s die teveel mensen toelaten wat irritaties tot gevolg heeft.

Bestrijding van zinloos geweld

Nu ik de oorzaken verteld heb, is het ook wel handig om te weten hoe je geweld eigenlijk kunt bestrijden.
Op de eerste plaats moet je beginnen bij jezelf ter bestrijding van geweld. Wanneer je goed in je vel zit doe je zoiets niet en moet je zoiets ook niet doen. Verder kan men een aantal maatregelingen treffen.
De bestrijding van geweld wat via de tv word veroorzaakt kan worden bestreden door betere voorlichting zoals de kijkwijzer die er inmiddels is. Ook wat zeer belangrijk is, is een chip die ervoor zorgt dat er geen geweld op tv te zien is. Deze chip is nog niet ingevoerd maar Amerika is ermee bezig. Tegen alcohol gebruik kun je een minimale leeftijd inschakelen wat er ook al is. Mensen die pillen gebruiken moeten er beter van bewust zijn wat de gevolgen kunnen zijn in combinatie met alcohol.

De beste bestrijding van geweld is eigenlijk een goede opvoeding. Wanneer een kind van jongs af aan goed word opgevoed zal het later minder geweld veroorzaken. Ze moeten dus al van jongs af aan al goed naar elkaar luisteren en begrijpen dat er minder leuke dingen in de wereld gebeuren en ook dat niet iedereen hetzelfde is. Een belangrijke taak voor de opvoeders en het onderwijs dus. Het kind moet weten wanneer het iets fouts doet en moet daarop ook gestraft worden. Op scholen moeten ze zorgen dat de scholieren zich aan de reglementen houden want bij iets kleins kan er al van alles gebeuren. Op scholen kunnen ze voorlichting en zelfverdediginglessen invoeren.

Verder blijkt de sociale controle van invloed te zijn op geweld. Volgens een onderzoek van Stichting Tegen Zinloos Geweld blijkt dat een hoge sociale controle een goede bestrijding is van geweld. Uit gebieden met een hoge sociale controle is er minder geweld dan in andere gebieden. Men voelt zich verantwoordelijk voor hun omgeving.
Ook is het goed om individualisme te bestrijden, dit houdt in dat mensen vaker met elkaar moeten samenwerken zodat ze niet onder mekaar ruzie krijgen, ook helpen ze samen mee tegen bestrijding van zinloos geweld.

Tegen mensen met psychische problemen kun je eigenlijk weinig doen, hoogstens verbetering van de begeleiding.

Wat ook een zeer effectief bestrijdingsmiddel is, is politie. Wanneer er meer politie op straat loopt zijn mensen vaak minder geneigd op geweld te plegen. Het geweld gepleegd door jongeren voor de kick zal aanzienlijk dalen. Natuurlijk heeft dit hogere kosten tot gevolg maar geweld word er wel goed mee bestreden. Meer politie betekent dus meer veiligheid, om de veiligheid nog meer te vergroten zou je ook camera’s op kunnen hangen in steden, daders kunnen hierdoor makkelijk opgepakt worden.
Je kunt ook hogere straffen voorleggen of begeleiding verplichten nadat men een daad heeft begaan. Zo laat de je de dader zelf inzien dat hij iets fout deed en zo zou kunnen veranderen.

Wanneer je geweld op straat ziet kun je het beste meteen 112 bellen en de kenmerken van de dader onthouden. Je kunt de dader het beste niet alleen achterna rennen, je weet nooit wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Natuurlijk moet je het slachtoffer te hulp staan.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2734

reacties

heey willem ik ga mijn spreek beurt ook houden over zinloos geweld het is een mooi stukje wat je op internet hebt gezet ik heb er ontzettend veel aan..! bedankt groetjes audrey
door audrey (reageren) op 19 maart 2005 om 19:42
mooie info
door DRies segers (reageren) op 9 januari 2012 om 13:51
Ik vind het een goed verslag ik had er wat aan bij een opdracht van nederlands!! gr.
door Lieke Turenhout (reageren) op 28 november 2013 om 16:59

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer