Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Gebarentaal en doofheid

Nederlands

Spreekbeurt

Gebarentaal, Doofheid

6.3 / 10
3e klas havo
  • angeltje
  • Nederlands
  • 1000 woorden
  • 21832 keer
    51 deze maand
  • 13 januari 2005
Gebarentaal

Inleiding
Wij gaan onze spreekbeurt houden over gebarentaal maar we vertellen ook over doofheid omdat het er veel mee te maken heeft.
We gaan het hebben over: wat is doofheid?, hoe hoor je?, wat is gebarentaal?, handalfabet, tips en toekomst.

H1 wat is doofheid?
Veel mensen verliezen hun gehoor door het ouder worden, maar je gehoor kan ook aangetast worden door een ziekte, een ongeluk, explosie of veel lawaai. Maar de meeste horen nog een beetje. Doofheid kan ook erfelijk zijn. Doof zijn betekent dat mensen die slechthorend zijn achtergeluiden kunnen horen maar niet vertellen wat iemand tegen hen zegt b.v je hoort een heel hard geluid hoor en tegelijkertijd probeer je iemand te verstaan. Mensen die doof zijn kijken naar je gezicht en proberen zo te liplezen, ze kunnen ook veel opmaken uit trillingen b.v op speciale dovenfeestjes. Het is dan een gewoon feestje maar ze zetten de muziek zo hard, zodat de doven de trillingen voelen.

Je hebt 6 soorten doofheid :
1 slechthorende dat zijn mensen met een verminderd gehoor.
2 plots en laatdoven mensen die op jeugdige of volwassene leeftijd doof zijn geworden.
3 prelinguaal doven dat zijn mensen die vanaf hun geboorte doof zijn.
4 meervoudig gehandicapte doven dat zijn doven die naast hun doofheid ook nog een andere handicap hebben.
5 doof-blinden mensen die zowel doof als blind zijn.
6 allochtone doven hebben ook nog te maken met een andere culturele achtergrond.

H2 hoe hoor je?
Geluiden komen het oor binnen door een buis die de gehoorgang word genoemd. De geluiden veroorzaken trillingen op het trommelvlies, het trommelvlies is verbonden door 3 botjes. Die de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel worden genoemd. Deze botjes geven de trillingen door aan het slakkenhuis. Zenuwen vervoeren de geluidsboodschappen door aan de hersenen. geluiden zijn eigenlijk luchtringen, als je een geluidje hoort sturen je oren het door naar je trommelvlies je trommelvlies stuurt het weer door naar je slakkenhuis je slakkenhuis zit vol met zenuwuiteinden. en je zenuwuiteinden die sturen het weer door naar je hersens en dan hoor je wat die genen zegt. maar dat gaat natuurlijk heel snel, wat anders praat diegenen heel lang en na 1 uur weet jij eigenlijk wat hij of zei zegt.

We gaan nu bij iemand zijn gehoor testen (www.oorcheck.nl)

H3 wat is gebarentaal?
Net zo als gesproken talen ontstaan toen mensen behoefte kregen aan communicatie. Op elke plaats waar groepen mensen woonde zijn gesproken talen ontstaan.op elke plaats waar dove mensen woonde zijn gebarentalen ontstaan. Daarom zijn gebarentalen niet internationaal. Gebarentalen zijn vaak landstalen maar wel met dialecten. Gebarentaal is een volwaardige taal dat betekent dat je er alles mee kan zeggen. Het is niet afgeleid van een gewone taal. In Nederland wordt de NGT gebruikt. (Nederlandsen gebaren taal ). Er zijn een paar varianten in Nederland die zijn ontstaan rond de doven
Instituten rond Nederland. In 1988 is de gebarentaal officieel erkend als taal voor de doven door het Europese parlement. De Nederlandse regering geeft dit nog niet erkend. Gebarentaal is niet alleen voor doven of slechthorende, maar ook voor mensen voor wie spreken niet logisch of mogelijk is b.v autistische mensen of mensen met een verstandelijk handicap. Verder worden gebaren ook gebruikt door mensen die niet of (zeer) moeilijk kunnen spreken omdat ze om een of andere reden niet verstaanbaar zijn b.v ernstig stotterend. En als laatste word er door horende ook gebarentaal gebruikt op plaatsen waar praten of verstaan niet mogelijk is v.b grondpersoneel op vliegvelden, dj’s (vanwege geluiden) op beursvloer en duikers onderwater.

H4 handalfabet
Het Nederlands handalfabet is een onderdeel van het Nederlands gebarentaal. Het handalfabet heeft voor elke letter van het alfabet een apart hand-vorm.

Voor elke taal zijn er andere handalfabetten :
Voorbeelden:
Internationaal:
Het internationaal handalfabet is ontstaan op een wereldcongres in1963 in zweden.
Japans:
In het Japans kent men geen alfabet van letters. Het Japans handalfabet bestaat uit een notatie van lettergrepen. De 47 basishandstanden worden bovendien uitgebreid met bewegingen om klankveranderingen aan te geven.
Grieks:
Het Grieks handalfabet werd in april 1975 veranderd.
Amerikaans:
Het Amerikaans en Nederlands handalfabet lijken op elkaar.

H5 belangrijkste tips om met een dove te kunnen communiceren
Tip 1: licht
er moet goed licht zijn, met name op het gezicht. Let op dat de dove of slechthorende niet tegen het licht in hoeft te kijken.

Tip 2: praten
Praat duidelijk en rustig zonder te over drijven. Probeer bijzinnen of omwegen te vermijden het is zinloos om hard te praten. Bij een slechthorende kan hij pijn aan de oren krijgen.

Tip 3: herhalen
Word niet boos of verlegen wanneer hij je niet begrijpt. Heb geduld, en herhaal het nog eens. Gebruik na 2 keer zeggen andere woorden. Termen als laat maar en dat is niet belangrijk probeer zoveel mogelijk te laten. Een dove of slechthorende kan zelf bepalen wat ik belangrijk of niet vind.

Tip 4: achtergrond lawaai
Meestal is een slechthorende niet in staat om uit veel geluiden een bepaald geluid te selecteren. Dat maakt een rumoerige omgeving voor een slechthorende erg vermoeiend. Dus probeer zo min mogelijk andere geluiden op de achtergronden te hebben. Als je wat wilt vertellen. Een dove of zwaar slechthorende hoor zijn eigen stem niet en kan dus zijn eigenstem niet horen. Dus vraag gerust hem want harder of zachter te praten als de nodig is.

H6 de toekomst

Nieuwe technologie
Hoortoestellen worden voortdurend verbeterd. In de toekomst zullen ze van betere hoorkwaliteiten voorzien en zijn zo klein dat ze in het oor passen (plaatje van hoortoestel). Ze kunnen niet al te klein zijn anders kunnen de knopjes niet worden bediend. Er wordt gewerkt aan hoortoestellen die helemaal geen knopjes meer hebben en in het hoofd worden geďmplanteerd. er komen in de toekomst misschien kleine zakcomputers die gesprokken taal direct omzet in geschreven of gebarentaal.

Toekomstige gebarentaal:
Misschien komen er in de toekomst televisie kanalen in gebarentaal. Steeds meer horende leren ook gebarentaal. Misschien dat het in de toekomst ook op school gebarentaal word gegeven.

Kan doofheid verdwijnen?:
Doofheid zal misschien nooit helemaal verdwijnen. maar als we iets meer weten over genen kan het misschien mogelijk zijn beschadigde delen van het oor aan te laten groeien.
Dit was onze spreekbeurt zijn er nog vragen ?

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1566

reacties

Super goed! Kan ik goed gebruiken! XXX Anoniem
door Lotte (reageren) op 2 april 2012 om 14:29
@Lotte: ja
door anna (reageren) op 12 maart 2015 om 19:54
hoi, erg leuk maar er zit niks in over de geschiedenis. dat is jammer maar verder erg leuk en kan ik goed gebruiken! Tessa
door tessa (reageren) op 23 november 2012 om 15:45
Slecht, te veel spelfouten. Niet informatief genoeg.
door Max (reageren) op 4 januari 2014 om 15:35
ik doe een spreekbeurt over een doventolk en heb hier heel veel info gevonden dat me zeker hebben geholpen.
door Lady9 (reageren) op 20 april 2017 om 16:48

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer