Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Gitaren

Nederlands

Spreekbeurt

Gitaar

6.1 / 10
4e klas vmbo
 • Cris
 • Nederlands
 • 1000 woorden
 • 27294 keer
  20 deze maand
 • 16 januari 2005
Inleiding
Ik doe mijn spreekbeurt over gitaren omdat: ik zelf speel en ik daarom er al wat vanaf wist
Geschiedenis
Veel mensen denken dat de gitaar oorspronkelijk uit Spanje komt, maar dat is niet zo. Hij komt uit India waar hij nog maar 4 snaren had. Door de Arabieren is de gitaar naar Spanje gebracht en in de 14de eeuw was de gitaar in heel Europa bekend. Eerst was het een instrument met 4 of 5 dubbelsnaren.
De beroemde gitaarbouwer Antonio de Torres heeft deze gitaar verbouwd naar zoals we hem nu ook kennen.

Soorten gitaren
Er zijn veel soorten gitaren:
akoestisch:
Klassiek en Spaanse. Deze gitaren worden veel voor beginners gebruikt omdat de snaren dik zijn en niet zo snijden in de vingers als andere gitaren. Ook staan de snaren wat verder uit elkaar en is de klankkast niet zo groot.

Staal snarige (steel string): western. Deze gitaar wordt in veel popliedjes gebruikt. De snaren staan dichter op elkaar en zijn van staal. Wat een mooi volume geeft. De klank kast is ook groter.
Resonatorgitaar: het is van deze gitaar de bedoeling om een sterker volume te krijgen doordat groten deels de klank kast grotendeels van ijzer is gemaakt. (plaatje)
Elektrisch gitaar: de snaren zijn het zelfde als van een western, staal en staan dicht op elkaar. Het geluid wordt bepaald door de versterker en niet door de klank kast
Basgitaar: de snaren hiervan zijn dik en staan niet zo dicht op elkaar. Bas gitaar is een ondersteunend instrument dat wil zeggen dat het nooit alleen in 1 nr kan.
Opbouw van gitaar
Standaard alle gitaren zijn het zelfde opgebouwd.
(voorbeeld)
Kop
Stemmechaniek
Hals
Topkam
Toetsen/afdeling
Fret
Positie stippen.
Snaren
Hak
Zijblad
Bovenblad, achterblad
Taille
Klank kast
Beschermer
Klankgat
Brug

Hoe komt geluid tot stand
Bij een akoestische gitaar worden doordat je over de snaren heen slaat trilling gevormd. Die trillingen gaan door de klank kast. In de klank kast zitten balkjes. Daardoor word het geluid gevormd. Door je vingers dichter bij het klank gat te zetten krijg je een hogere toon dan wanneer je ze verder van af zet. Door op verschillende plaatsen in te duwen krijg je verschillen de hoogtes waar mee je een akkoord vormt.
Dan heb je verschil in staal snaar of nylon snaar, en de grote van de klank kast. En het kwaliteit van het hout speel ook mee. Hoe meer verf je op de buiten kant van de gitaar smeert heeft dat wel een beïnvloeding op het geluid. Het hoeft niet altijd zo te zijn maar bij goedkope hout soorten is dat wel zo.
Bij elektrisch gitaar wordt het geluid heel anders gevormd. Door je akkoorden te vormen en snaren aan te slaan worden die trillingen op gevangen door een element, die zet ze om naar elektrische trillingen, via een snoer gaan die elektrische trillingen naar een versterker die ze dan vertaalt naar gewoon mooi geluid.
Les Paul bracht een andere ontwikkeling op gang en hij was er namelijk van overtuigd dat het element op de gitaar stil moest blijven, terwijl de snaren bewogen. Hij bouwde een massieve gitaar waarbij de klankkast compact en log was, waardoor de energie van de snaren niet werden omgezet. Hierdoor bleef de snaar veel langer trillen, het element versterkte zo alleen de klank van de snaren. Na enig experimenteren kwam hij tot de klank die hij zocht en bouwde hij een gitaar welke hij ‘The Log’ noemde.

Manieren om te spelen
Je kunt een gitaar op heel veel manieren bespelen. Zolang de gitaar maar goed gestemd is. De snaren hebben allemaal namen E A D G B E je kunt je gitaar stemmen met behulp van een piano, dat je de zelfde toon hoogte op je gitaar stemt. Met een stem vork. Een stemfluitje. Een digitale stemmer (laten zien). Of met je eigen gehoor, maar dat is nog niet echt makkelijk.
Dan kun je akkoorden gaan spelen dit zijn een groepje noten bij elkaar die een klank vromen.
Het muziek alfabed gaat maar tot de G dus zijn er ook maar zoveel akkoorden. Deze worden uit gebreid door er cijfers en nummer achter te zetten. Sommige akkoorden worden samengevoegd.
Verschillende akkoorden zijn:
Open akkoorden. t/m G
Er zijn ook Barré akkoorden. Hierbij leg je je wijsvinger over de hele breedte van de hals, en met de rest van je vingers kun je andere toetsen in drukken. Deze akkoorden zijn vaak het moeilijkst omdat je vinger heel hard aan geduwd moet worden en alle snaren moet afdempen.
Losse noten hierbij word vaak op 1 plek als toets in gedrukt en die snaar ook alleen aan geslagen waardoor de melodie van sommige liedjes heel makkelijk te herkennen is.
Power akkoorden deze akkoorden zijn niet echt moeilijk. Ze worden in veel punk rock nrs gespeeld. Zoals Smell like teen spirit van nirvana. Deze akkoorden bestaan uit 2/ 3 noten en worden vaak heen en weer geschoven.

Dan kun je met een bepaalde slag spelen, waardoor je een herkenbare melodie krijgt. Je kunt de snaren 1 voor 1 aan slaan. Enz.

Om effecten te krijgen kun je, je vingers heen en weer schuiven. Een snaar weg duwen. Van de ene noot naar de andere noot glijden. Deze dingen zijn beter op een elektrische gitaar kenbaar dan op een akoestische.

Acc.
Er zijn veel dingen om het gitaar spelen aangenamer te maken.
Een digitale stemmer. Heel handig als je slecht bent in het stemmen van je gitaar.
Een capo, voluit capo daster. Gitaarklem. Deze kun je op de gitaar spelen. Deze gaat dan een toon per halve afdeling hoger spelen.
Plectrum. Hiermee strijk je over de snaren. Waar je normaal je duim voor gebruikt. Het geluid wordt er harder van, en kunt makkelijker slag vormen.
Vingertoppen. Deze kun je op je vingers zetten. Zijn een soort van extra lange nagels en geven een harder geluid.
Een band om staand met je gitaar te spelen.
Tas om gitaar in te vervoeren.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9684

reacties

hallo ik heb een foutje gevonden in hoofdstuk: hoe komt het geluid tot stand bij de 5e regel. er staat , en ... maar je mag geen , met een en niet naast elkaar zetten
door sonja (reageren) op 26 oktober 2010 om 15:21
alfabet is met een t
door ben (reageren) op 10 januari 2011 om 17:06
echt een goeie spreekbeurt ik heb hier echt wat aan
door gamebrain13 (reageren) op 26 oktober 2015 om 15:10
jammer dat er geen filmpje bij zat
door guusje (reageren) op 25 maart 2017 om 12:30

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?