Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Kindermishandeling

Nederlands

Spreekbeurt

Kindermishandeling

7.3 / 10
3e klas vwo
  • Denise
  • Nederlands
  • 1113 woorden
  • 71048 keer
    49 deze maand
  • 20 oktober 2004
Wat is kindermishandeling?

Iedereen wordt wel is een keertje geslagen, maar dat betekent niet dat je wordt mishandeld. Je spreekt pas van mishandeling als het regelmatig gebeurt. Bij kindermishandeling denken veel mensen aan slaan of seksueel misbruik. Maar onder mishandeling wordt veel meer verstaan.

De overheid geeft de volgende definitie van kindermishandeling:
Kindermishandeling is elke vorm van voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die de ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een afhankelijkheidsrelatie staat, actief of passief opdringen, waardoor ernstige schade wordt of dreigt te worden toegebracht aan de minderjarige in de vorm van fysiek letsel of psychische stoornissen.

Deze definitie betekent dat iets kindermishandeling is, als een volwassene een kind bedreigend of gewelddadig behandeld en ook als ze lichamelijk, psychisch of seksueel zijn. De volwassene dringt zich dan op aan een kind en doet die mishandelingen vaker. Hierdoor kan een kind zich niet veilig voelen en zich niet goed ontwikkelen.

Soorten mishandeling.

Er zijn vijf verschillende soorten kindermishandeling. Lichamelijke mishandeling, lichamelijke verwaarlozing, psychische mishandeling, psychische verwaarlozing en seksueel misbruik. Ik ga nu over elke soort vertellen wat het inhoudt.

Lichamelijke mishandeling:
Er wordt door de ouder lichamelijk geweld gebruikt als hij / zij het kind slaat, schopt, bijt, knijpt, krabt, brandwonden toebrengt, laat vallen enz. Er is alleen sprake van lichamelijk geweld als het regelmatig voorkomt. Ik ga nu een voorbeeld voorlezen van lichamelijke mishandeling. (stukje voorlezen) Dit is een voorbeeld van lichamelijke mishandeling omdat Eline wordt gestraft om niets. Dit heeft blijvende brandwonden tot gevolg.

Lichamelijke verwaarlozing:
De ouder verwaarloost de verzorging van het kind op het gebied van voeding, hygiëne en kleding. Ook een ouder die geen enkele aandacht heeft voor de veiligheid van de leefomgeving van het kind, of het kind regelmatig onbeheerd alleen laat verwaarloosd haar of zijn kind. Hiervan lees ik ook een voorbeeldje op. (stukje voorlezen)

Psychische mishandeling:
Bij psychische mishandeling leeft het kind in angst en onzekerheid.
Er is sprake van psychische mishandeling als de volwassene of ouder je regelmatig uitscheld, kleineert, negeert of te hoge verwachtingen van je heeft. Hierdoor denkt het kind dat hij alles verkeerd doet. Hiervan heb ik ook een voorbeeldje. (stukje voorlezen) Dit is psychische mishandeling omdat het kind gewoon wordt genegeerd terwijl hij een heel mooi rapport heeft. Deze vorm van mishandeling wordt het minst vaak herkend. Dat komt omdat het kind van binnen kapot is en niet van buiten.

Psychische verwaarlozing:
Psychische verwaarlozing lijkt op psychische mishandeling. Bij psychische mishandeling is een ouder of volwassene zich meer bewust van zijn gedrag. Bij psychische verwaarlozing is dat vaak minder. Het kind mist liefde, warmte en bescherming. Dit heeft het kind wel nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Ook hier heb ik een voorbeeldje van. (stukje voorlezen)

Seksueel misbruik:
Seksueel misbruik is alle seksuele aanrakingen van een volwassene bij een kind. Het kind kan door dwang en geweld niet weigeren. De volwassene gedraagt zich zo dat het lijkt of alles heel normaal is. Ook weer een voorbeeldje. (stukje voorlezen)

Combinatie van vormen:
Meestal is het zo dat kinderen op meerdere manieren worden mishandeld. Dat betekent dat het kind bijv. psychisch en lichamelijk wordt behandeld. Maar het kunnen ook andere vormen gecombineerd zijn. Ook hier heb ik weer een voorbeeldje van. (stukje voorlezen) Het is psychische mishandeling omdat vader Rogier angst aanjaagt door hem zo lang op te sluiten en het is lichamelijke mishandeling omdat zijn vader hem naar zijn slaapkamer sleept en zonder eten naar bed moet.

Gevolgen.

Het mishandelen heeft voor het kind niet alleen gevolgen in de jeugd, maar ook in de volwassen jaren.

De gevolgen van kindermishandeling tijdens de jeugd kunnen zijn:
- Weinig of geen zelfvertrouwen en weinig gevoel van eigenwaarde. Je kunt het gevoel hebben dat je niets waard bent en nergens voor deugt.
- Wantrouwen tegenover andere mensen. Door dit wantrouwen ben je niet in staat om goede relaties met anderen aan te gaan.
- Een negatief zelfbeeld door een tekort aan aandacht van de ouders.
- Lichamelijk letsel, zoals botbreuken, hersenletsel en gehoorbeschadigingen. In sommige gevallen zijn de verwondingen zó ernstig dat het kind aan de gevolgen ervan overlijdt of blijvend gehandicapt raakt.
- Op vroege leeftijd aids-patiënt worden of zwanger raken.
- Ontwikkelingsachterstand, zoals groeistoornissen of een vertraagde taalontwikkeling.

Gevolgen tijdens de volwassen jaren kunnen zijn:
- Drugs of alcohol gebruiken om de problemen te vergeten en dan verslaafd raken.
- Je zo rot voelen en een definitief einde aan je leven maken door zelfmoord te plegen.
- Woede afreageren door zelfverwonding.
- Buikpijn, hoofdpijn en oververmoeidheid.
- Je eigen kinderen ook gaan mishandelen omdat jij nu degene bent die in de machtspositie is.

Oorzaken.

Er is natuurlijk nooit een reden om een kind te gaan mishandelen, maar er kan wel iets zijn dat een rol speelt bij het ontstaan.

Enkele voorbeelden zijn:
- De man die je opvoedt, is niet je eigen vader en eigenlijk ben je door hem ook niet gewenst.
- Je ouders hebben continu ruzie en reageren dat af op jou.
- Je ouders hadden verwacht dat je anders zou zijn. Je bent bijvoorbeeld een jongen en speelt graag met poppen.
- Je ouders kunnen de drukte in het gezin niet aan. Ze zijn veel aan het werk. Als ze thuis komen zijn ze moe en moet jij vooral niet “zeuren”.
- Je vader of moeder is vroeger ook mishandeld.
- Je bent een ongelukje.
- Je vader en of moeder is verslaafd of heeft psychische problemen.
- Je ouders weten niet hoe ze je op moeten voeden.
- Je ouders vinden je niet mooi.

Herkenning.

Signalen voor kindermishandeling zijn:
- hoofdpijn en buikpijn
- eetproblemen
- niet zindelijk
- groeiachterstand
- slaapproblemen
- er ongezond of verwaarloosd uitzien
- zich niet durven uitkleden
- concentratiestoornissen
- regelmatig ziek
- nervositeit
- somberheid
- angstig en schuw gedrag
- agressief gedrag
- seksueel uitdagend gedrag
- spraakproblemen, enzovoort.

Dit zijn dan wel signalen voor kindermishandeling, maar dat wil nog niet zeggen dat als een kind aan 1 van deze signalen voldoet mishandeld wordt. Ieder kind kan slaapproblemen hebben, daar hoef je niet mishandeld voor te worden, maar het kan wel een aanwijzing zijn.

Waar kun je hulp zoeken?

Als je bij iemand het vermoeden hebt dat hij of zij wordt mishandeld kun je dat het beste gewoon aan het kind zelf vragen. Je moet dan niet te directe vragen stellen, want als je vraagt: “Wordt jij mishandeld?” zal het kind altijd nee zeggen. Als het kind uiteindelijk toegeeft dat het mishandeld wordt, kun je het beste het Advies- en Meldpunt voor Kindermishandeling bellen. Zij zullen de situatie onderzoeken en zonodig de juiste hulp geven. Ook als het kind niks wil toegeven, maar je hebt een heel sterk vermoeden kun je naar het AMK bellen.

Als je zelf mishandeld wordt kun je hulp gaan zoeken door met mensen te gaan praten die je vertrouwd. Als er niemand is waarmee je kunt of wilt praten, kun je de Kindertelefoon of het AMK bellen. Bij de Kindertelefoon kun je anoniem blijven, maar bij het AMK zullen ze een onderzoek instellen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6967

reacties

je heb eigenlijk 6 soorten mishandelingen julie zijn de geestelijke verwaarlozing vergeten geen dank
door irem (reageren) op 16 oktober 2007 om 5:46
WOW wat een goed onderwerp bedankt het is heel boeiend ik laat nog wel een keer een reactie achter wat me cijfer was bedankt denise xx
door nick (reageren) op 22 september 2009 om 10:01
@ irem, die is ze niet vergeten psychische verwaarlozing en geestelijke verwaarlozing is het zelfde!
door Anoniem (reageren) op 18 oktober 2010 om 13:46
leuk onderwerp misschien ga ik mijn spreekbeurt daar ook over doen..... als je dat goed vind?:-p bedankt voor de info je hebt goed je best gedaan wees trots op jezelf!!!!
door charlotte (reageren) op 19 oktober 2010 om 9:40
badank ik weet nou alle info over mishandeling voor mijn spreek beurt haal ik nou gemakkelijk een 10
door daisy (reageren) op 23 oktober 2010 om 22:07
ik ga m'n spreekbeurt erover houden.Super vet
door jolie (reageren) op 24 oktober 2010 om 15:52
@jolie: gelijk hebbie
door Sarah (reageren) op 26 september 2013 om 17:59
Hee! ik was aan het twijfelen waar ik het over zou houden.. en nu weet ik het. dit is alles wat ik nodig heb. bedankt voor de info en ik kan het goed gebruiken xx Bo
door Bo (reageren) op 7 november 2010 om 13:43
haai wij houden onze spreekbeurt over kindermishandeling en wij zitten in 1 mavo/havo we hebben van deze site het meest afgehaald goed gedaan denise dingetje
door dahlie en lisa (reageren) op 3 januari 2011 om 9:40
we zitten in de 1ste en is het raar om een spreekbeurt te houden voor een nieuwe klas maar op deze site staan heel veel goede spreekbeurten die ons goed helpen dankje xx
door noortje en henriët (reageren) op 4 januari 2011 om 11:35
Haaaaallooooo ik zit nu in groep 8 en ik doe mijn werkstuk hierover kindermishandeling,, en kan hier super veel info weghalen !! Xxxx
door aicha (reageren) op 6 januari 2011 om 11:29
Super goed dat deze er op staat.. wij doen hem er ook over, gaat helemaal lukken met deze site! Thanks! greeeetz
door -- (reageren) op 7 januari 2011 om 16:55
haii, ik zit in de 2e en doe mijn spreekbeurt over kindermishandeling. en heb hier er veel info van af kunnen halen dnkje wel x.
door Sabine (reageren) op 10 januari 2011 om 16:36
super site egt heel veel info egt top!!
door sanne (reageren) op 13 januari 2011 om 11:50
ik zit in gr.7 en doe mijn werkstuk overkindermishandeling maar vind geen info!! :-( nou ja weinig info!!
door gekkie (reageren) op 29 januari 2011 om 13:17
ik doe mijn werkstuk over kindermishandeling en kan hier echt veel vinden over de soorten kindermishandeling bedankt echt superrrrr!!!
door chantal (reageren) op 5 februari 2011 om 17:33
ik kan hier echt superrrrr veel info vinden over soorten kindermishandeling en ik wist niet eens dat er zoveel soorten waren (ik heb er echt veel van geleerd! ) echt bedankt XD
door chantal (reageren) op 5 februari 2011 om 17:41
Wij hebben heel veel te danken aan degene die dit heeft gemaakt ! Dank u wel ! Want wij hebben dit allemaal overgetypt ! Echt heel erg bedankt. Ik hou van u !
door Anoniem (reageren) op 6 februari 2011 om 13:59
Ik hou van u !! Ik heb hier heel erg veel aan !! // (L)
door Anoooooo (reageren) op 12 februari 2011 om 16:14
ik kan echt veel gebruiken van jullie info bedankt!
door lovegirl (reageren) op 5 maart 2011 om 16:40
Ik ben slim want ik doe Vwo. Maar ik heb alles overgetypt.
door Anoniemo (reageren) op 6 maart 2011 om 13:00
echt superhandig!! dankje!!
door Ceeee (reageren) op 14 maart 2011 om 17:43
ik vind dit super ik heb een 10 gekregen thanx
door ellen (reageren) op 23 maart 2011 om 21:06
super bedankt! alleen ik vind het jammer dat je die verhaaltjes er niet bij hebt gezet.
door kiekeboe (reageren) op 16 april 2011 om 15:15
Echt super bedankt, het is erg handig voor je spreekbeurd. ;D
door Tamara.<3 (reageren) op 6 mei 2011 om 9:00
Echt super! ik heb maandag mijn presentatie Nederlands en moest nog een onderwerp bedenken. Hier kan je echt een hele presentatie van maken
door Anna (reageren) op 25 mei 2011 om 17:41
WAUW dit is zoooo handing voor mijn proefwerk nederlands, morgen! dankjewel!
door chenna kuypers (reageren) op 30 november 2011 om 18:23
heel erg bedankt voor deze goede spreekbeurt. ik hou zelf me spreekbeurt over kindermishandeling dus het gaat me goed van pas komen!
door Tessa Huysinga (reageren) op 23 december 2011 om 19:48
hey dankje wel ik wou me spreek beurt over kindermishandeling houden en je hebt mij geholpen xx je dochtetr
door Robin (reageren) op 26 januari 2012 om 17:21
Ik doe zelf mijn werkstuk over kindermishandeling en ik kwam maar niet verder nu ik dit heb gezien ben ik al bijna klaar! echt super!
door Noor (reageren) op 19 februari 2012 om 11:55
echt zo bedankt ik moet een korte spreekbeurt erover houden dankjee
door Iris (reageren) op 13 maart 2012 om 15:57
Ik moest voor een project op school de 5 soorten van KM opzoeken en door jou spreekbeurt heb ik ze allemaal goed en ook nog de enigste met beschrijvein van alles
door Anoniem is cool (reageren) op 13 maart 2012 om 16:12
dank u voor deze spreekbeurt nu kan ik meer info invoegen op mijn powerpoint
door semina (reageren) op 10 mei 2012 om 18:08
tnxx
door anoniem (reageren) op 10 mei 2012 om 18:09
Super bedankt!
door Nina (reageren) op 17 mei 2012 om 14:34
Thnxss! Echt goedd!
door xCookie (reageren) op 20 mei 2012 om 17:52
echt superzzzzz 8DD
door jessie (reageren) op 17 juni 2012 om 19:58
hey denise ik heb dinsdag al mijn spreekbeurt en ik kon nergens informatie vinden maar door jou heb ik nu heel veel ik zit nu in groep acht maar ik heb het in eigen woorden op geschreven en nog heel erg bedankt
door pocahontas (reageren) op 23 september 2012 om 6:46
je bent het na woord vergeten
door NANCI (reageren) op 23 september 2012 om 8:49
Ik heb dit stuk gebruikt voor mijn eigen spreekbeurt over kindermishandeling. Er zaten veel moeilijke woorden in, maar die heb ik in mijn eigen taal vertaald. Ik zit namelijk in groep 8. Maar voor de rest vond ik het heel handig om te gebruiken. Ik heb er ook wat van geleerd
door laura (reageren) op 19 oktober 2012 om 21:35
heee ik vind dit een geweldige spreekbeurt, ik heb over 2 weken mijn spreekbeurt en zit in groep 8 hoop dat het lukt. WISH MY LUKE!!!!
door DIAMANT (reageren) op 25 november 2012 om 19:01
ik heb mijn spreekbeurt en had nog geen onderwerp en zit i groep 7 supper bedankt
door anoniem (reageren) op 15 december 2012 om 9:51
super handig thnks
door kaaaaaaaaaaaaas (reageren) op 17 januari 2013 om 16:27
ik heb mijn spreekbeurt in groep 8 gedaan en ik had een 9.5 !!! keii goed toch?
door bioloog (reageren) op 1 maart 2013 om 9:57
Ik zit in gr 7 ik had geen iedee wat ik voor onderwerp moest doen voor spreekbeurt ik was websites aan het opzoeken en dit is AMAZING dankjj ik hoop dat ik een goed cijfer krijg
door Sanne (reageren) op 11 maart 2013 om 15:35
heey, heel erg bedankt ik heb nu een 8,5 gekregen door dat ik gebruik heb gemaakt van jou spreekbeurt door jou ben ik aan veel informatie gekomen heel erg bedankt xx
door meisje met nu een 8,5 (reageren) op 17 maart 2013 om 13:12
Dankjedankjedankje
door Anoniempje (reageren) op 26 maart 2013 om 14:20
ik vind het onderwerp heel goed om mensen te leren wat kindermishandeling eigenlijk is
door natasja (reageren) op 27 maart 2013 om 19:31
ik ga hier me spreekbeurt over houden en ik wist geen hoofdstukken dit is super handig
door super handig (reageren) op 16 april 2013 om 16:28
ik vind dat je mag leven zo als je zelf wild I love kevin
door demi (reageren) op 18 april 2013 om 9:27
ik vind het echt perfect ..
door anoniem (reageren) op 11 mei 2013 om 23:06
heey HEEL ERG BEDANKT ik kan er heel veel van leren en ik heb bijna alles overgetypt ik heb me spreekbeurt 6 juni en ik ben best wel zenuwachtig hihi thanx groeten
door kindermishandeling (reageren) op 17 mei 2013 om 19:42
pas wel op verander een paar woorden leraaren kunnen er achterkomen dat je hebt gekopieerd
door marie (reageren) op 31 mei 2013 om 9:04
woow een hele goeie spreekbeurt je hebt me enorm geholpen dank je wel!!!!
door jeliena (reageren) op 29 september 2013 om 18:54
@Gekkie ik zit toevallige ook in groep 7 en doe ook mijn spreekbeurt over kindermishandeling ik heb wel veel info gevonden maar ik weet die site niet meer
door Farduusa (reageren) op 18 oktober 2013 om 10:12
Ik ga hier mijn spreekbeurt over houden maar dan in het Engels. Heb heel veel gehad aan jou spreekbeurt.
door Kelsey (reageren) op 3 december 2013 om 16:30
goed onderwerp !! ik denk dat ik het er ook over doe ... vindt je vast niet erg ??? echt een compliment waard joh... xoxox
door anoniem (reageren) op 23 december 2013 om 10:14
Ik vind dit echt een super onderwerp ik laat wel eens horen wat voor cijfer ik heb gehad voor m'n spreekbeurt.
door Liesbeth (reageren) op 11 januari 2014 om 11:54
en staat geen inleiding of slot in....
door fleur (reageren) op 6 februari 2014 om 14:45
BEDANKT VOOR DE INFO echt een goede site
door hanna van der gelder (reageren) op 27 mei 2014 om 9:09
Mijn Spreekbeurt gaat xeker over kindermishandeling en hb alles gevonden wat is moest vinden in jouw scriptie
door Chanella (reageren) op 7 maart 2015 om 20:28
goeie informatie
door lisa (reageren) op 23 november 2015 om 14:37

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer