Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Indonesie

Geschiedenis

Spreekbeurt

IndonesiŽ

5.6 / 10
2e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 853 woorden
  • 16107 keer
    15 deze maand
  • 30 juni 2004
Vlag en wapen
De vlag bestaat uit de kleuren rood en wit. Rood staat voor dapperheid en wit staat voor reinheid. Het wapen is de gouden garuda (gouden arend) Het aantal veren staan voor 17 augustus 1945, de dag dat de onafhankelijkheid werd verklaard. Op de band die de vogel vast heeft staat Ďeenheid in verscheidenheidí. Op het schild staan de 5 symbolen van de Paca Sila.

In 1799 ging de VOC failliet. De Nederlandse overheid nam alle bezittingen over, dus ook NL-Indie, toen was het pas een echte kolonie. Om IndiŽ winstgevend te maken, zei Nederland dat elke boer op Java, als een soort belasting, een deel van zijn oogst aan de Nederlanders moest geven.

Door een aantal oorlogen in de 19e eeuw ging het slechter met NL. Nederland wou zo veel mogelijk geld verdienen aan IndonesiŽ, daarom richtten ze het cultuurstelsel op. Dat betekent dat alle Indonesische boeren op een groot deel van hun land iets voor Nederland moesten verbouwen, de Nederlanders zeiden dan wat ze moesten verbouwen . Meestal was het thee, koffie, rubber of quinine dat is een medicijn tegen malaria.
In het begin van de 20ste eeuw, vonden sommige Nederlanders het cultuurstelsel onrechtvaardig. Ze vonden dat Nederland voor scholen, ziekenhuizen, industrie en betere landbouwwerktuigen moest zorgen. Maar voor de echte arme IndonesiŽrs telde dit plan niet. Die hadden namelijk te weinig geld doordat ze al een soort Ďbelastingí moesten betalen.

Toen de WO 2 begon verloor Nederland de macht over IndonesiŽ. De Japanners werden geliefd bij de Indoís door te zeggen dat NL slecht was etc. De Japanners beloofde de bevolking een onafhankelijk IndonesiŽ.
Soekarno en Hatta waren Indonesische vrijheidsstrijders en mochten van de Japanners IndonesiŽrs aansporen voor onafhankelijkheid. Toen Indie werd bezet werden De Nederlanders tot dwangarbeid gedwongen. Dwangarbeid isÖblablabla. Tijdens de bezetting werkten Soekarno en zijn PNI(Partai Nasional Indonesia dat was een politieke partij met als doel de onafhankelijkheid) en de Japanners samen. Op 17-8-1945 riep Soekarno de onafhankelijkheid uit. De Nederlanders lieten dit niet zomaar toe. De Nederlandse regering besloot militair in te grijpen. De politionele acties (1947,1948), waren vrij succesvol. Nieuwe pers: Dit waren acties om Nederlands-IndiŽ als kolonie te behouden. De actie van 1947 was militair wel een succes, maar de leiders van de onafhankelijke Republiek IndonesiŽ waren er niet mee ten val gebracht. In 1948 werden de leiders Hatta en Soekarno wel gevangen genomen. Andere landen, zoals de Verenigde Staten, hadden veel kritiek op deze acties van Nederland. Nederland werd door internationale kritiek gedwongen om hiermee te stoppen.

De migratie van de IndonesiŽrs
De IndonesiŽrs konden kiezen of ze in IndonesiŽ zouden blijven, of naar NL zouden gaan. Als ze naar NL zouden gaan, zouden ze waarschijnlijk meer kans hebben op een beter leven, want het was in IndonesiŽ nogal onveilig omdat er nog veel werd gevochten.
Veel IndonesiŽrs voor Nederland. Met hun bezittingen in kistjes werden ze op grote schepen naar Rotterdam gebracht. Na een maand op zee kwamen ze in Rotterdam aan. Maar een huis hadden ze niet. Samen met een heleboel anderen werden ze in pensions (soort goedkope hotels) gestopt. Hun kleren waren te dun en te koud, daarom kregen ze warmere kleren van hulporganisaties. Ze mochten verder maar ťťn keer per week douchen. Bovendien kregen ze last van hun buik van dat 'smakeloze Hollandse voedsel'. Het was dus erg moeilijk voor die Indische Nederlanders om aan het nieuwe thuisland te wennen.
In de jaren '50 en '60 kwamen er ongeveer 110.000 Indische Nederlanders naar Nederland. Nu zijn er bijna een half miljoen Nederlanders met een Indische achtergrond. Ze zijn helemaal opgenomen in de Nederlandse samenleving. Toch voelt ook de jongste generatie Indo's vaak nog een sterke band met elkaar en IndonesiŽ.

Hoe kon je zien dat Ned-Indie/Indonesie een kolonie van NL was?
Indoís die naar NL kwamen hebben niet echt tradities meegebr8. Het eten is wel wat bekend geworden, maar de rest is in de Indische gemeenschap gebleven. Dat zijn o.a. de kunst, muziek, andere gebruiken en de pasar malam (markt)
De wetten waren in IndonesiŽ hetzelfde als in Nederland de rechtspraak dus ook.
Er waren Nederlandse straatnamen, huizen met gevels en Nederlandse steden.
In IndonesiŽ praatten de mensen Nederlands en moesten de kinderen op school van alles over NL leren. Bijvoorbeeld de taal, topografie, geschiedenis en nog veel meer.

Indonesische cultuur
Een van de tradities van de IndonesiŽrs zijn de wajang-kulit poppen. Wajang is een Indonesisch woord voor schaduw of schim. De poppen werden oorspronkelijk bedoeld om in contact te komen met de geesten van de voorouders. Maar tegenwoordig worden ze gebruikt als decoratie. Op Java verstaat men onder wajang het schimmenspel waarbij een platte of ronde pop wordt gebruikt.
Hollanders werden totoks genoemd in IndiŽ, andere Europeanen merkwaardig genoeg niet. Totok is Maleis voor zuiver van ras. In het algemeen probeerden de Hollanders inderdaad hun Hollands zijn zuiver te houden. Zelfs een beetje verindischen werd tegengegaan. Vandaar dat ďtotokĒ een gebruikelijke term werd, ook voor de Hollanders zelf. Eerder nooit, maar nu zijn ze de naam totok vervelend gaan vinden.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9998

reacties

waarom staat er indie het moet toch indonesie staan wat raar
door eliene (reageren) op 8 november 2006 om 14:19
(heb je dit helemaal verteld in de spreekbeurt?!!!!!!!!!) GRAPJE LEUK WERKSTUK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
door Sandra (reageren) op 10 februari 2011 om 19:28
dit werkstuk is echt goed dit is handig voor mijn werkstuk (l)
door Jan (reageren) op 1 maart 2011 om 18:04
mooi werkstuk
door arjan (reageren) op 1 maart 2011 om 18:05
Hoi best dom maar heel handig
door Ines (reageren) op 24 maart 2011 om 12:04
erg handig voor een vriend van mij
door Martine (reageren) op 19 maart 2012 om 18:14
omg ik snap er niks van
door iemand (reageren) op 22 mei 2012 om 17:51

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer