Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Reclame

Nederlands

Spreekbeurt

Reclame

6.9 / 10
2e klas vmbo
  • hansje
  • Nederlands
  • 1602 woorden
  • 15614 keer
    44 deze maand
  • 28 maart 2004
Reclame

Inhoud

- Inleiding
- De geschiedenis van reclame
- Reclamebureau
- Waar kan je reclame maken
- Waarvoor is reclame
- Soorten reclame
- Doelgroepen
- Zendtijd
- De Gouden Loeki
- Discussie
- Afsluiting

Inleiding:
De gemiddelde Nederlander krijgt per dag 2500 reclame prikkels, waarvan hij er maar 75 oppikt, dat is maar 3%. Het is iets wat elke dag voorbij komt, maar je vangt daar maar weinig van op. Dat is een leuke aanleiding om iets te vertellen over reclame.

De geschiedenis van reclame:
“Reclamare” is het Latijnse woord voor reclame dat schreeuwen betekent.
In het begin werd er alleen reclame gemaakt in kranten. Maar tegenwoordig word er reclame op radio tv en in de krant gemaakt. Het eerste reclame- bureau is opgericht door twee mensen. Dit waren Henricus Nijgh die had een grote krant, en door meneer Ditmar dat was een drukker. Vanaf 1864
begint het bedrijf te groeien, de reclameadvertenties werden steeds mooier o.a. door spreuken. Plaatjes konden toen nog niet betaald worden. Pas rond 1890 kon dat pas en dus werden ze nog mooier.

Het eerste reclame spotje:
De eerste tv-reclame werd uitgezonden in 1955, dit was in Rotterdam en omstreken. Nederland had toen 10.000 tv’s. De reclame was van Philips.
Pas rond 1980 werd er veel reclame uitgezonden en iedereen vond het gewoon.
Reclamebureau:
Bedrijven gaan niet zelf een reclame maken. Zij gaan daarvoor naar een reclamebureau. Het bedrijf zegt dan tegen een medewerker van het reclamebureau waarvoor reclame gemaakt moet worden. En dan maakt het reclamebureau de reclame.
Bij het reclamebureau werken veel mensen die veel verstand hebben van kopen en verkopen en het maken en verzinnen van filmpjes. Het reclamebureau werk samen met marktonderzoekers. Zij onderzoeken het gedrag van mensen door ze te bestuderen. Ze onderzoeken naar welke programma’s ze kijken, hoe ze de krant lezen en zo weet een reclamebureau hoe ze het best reclames kunnen maken. Maar ze moeten ook rekening houden met de doelgroep waarvoor het product bestemd is.

Regels:
Maar bij het maken van reclame gelden ook regels want je mag niet liegen. Je mag wel overdrijven, daar word dan ook heel veel gebruik van gemaakt. Zoals bij die reclames van Vanish oxi action, Calgon en nog wat andere schoonmaakmiddelen. Maar soms word er zo sterk overdreven dat het in het echt niet kan.

In Nederland mag je geen reclame maken over bijv. sigaretten en andere tabaksartikelen omdat dat schadelijk is voor de gezondheid. Ook politieke partijen en kerken mogen geen reclamespots maken. Zij hebben ergens anders zendtijd gekregen bijvoorbeeld bij de NOS.
Als een reclamebureau een spotje heeft gemaakt wordt het eerst gekeurd door de Reclame Code Commissie. Die let erop of mensen niet beledigd worden, of er niet in gevloekt wordt, en of er geen blote mensen in verschijnen. En als het over snoep gaat moet er een tandenborsteltje in beeld staan en als het over drank gaat moet er op het einde staan: Geniet, maar drink met mate. Als mensen klachten hebben moeten ze schrijven naar de Reclame Code Commissie.

Waar kan je reclame maken:
Je kan reclame op verschillende dingen tegenkomen:

1. op tv 5. in tijdschriften
2. in de krant 6. uithangborden
3. op internet 7. posters
4. op de radio 8. folders

De voordelen van reclame op tv is, dat het een grote invloed op je heeft. Er wordt veel naar de tv gekeken. Je kunt er veel mee doen want je hebt beeld en geluid. Op de tv kan de reclame goed afgestemd worden op de doelgroep, door bijvoorbeeld speelgoedreclames tijdens een kinderprogramma uit te zenden. Het nadeel is dat het heel duur is.

De voordelen bij een radio is dat mensen lang niet zo snel weg zappen naar een andere zender. Het is redelijk goedkoop, en het is op allerlei niveaus is in te schakelen namelijk op nationale, lokale, en plaatselijke zenders
Maar het nadeel is dat je geen beeld hebt waardoor de mensen het minders snel onthouden.

De voordelen van het internet zijn dat het heel erg goedkoop is. Je kan het ook hier goed afstemmen of de doelgroep. En personen kunnen meteen antwoorden op je reclame.

Waarvoor is reclame:
Als een fabriek of bedrijf meer naamsbekendheid wil krijgen, zijn imago wil verbeteren of meer wil verkopen, maakt die reclame. Grote bedrijven maken dan vaak gebruik van massamedia, waarmee ze in één klap een heleboel mensen kunnen bereiken. Nu is het nog de bedoeling dat ze een pakkende reclame hebben om daarmee de markt op te gaan.

Soorten reclame:
Mond tot mondreclame
De meest bekende en de meest effectieve vorm van reclame is toch wel de mond-tot-mondreclame. Mond-tot-mondreclame is de oudste en meest voorkomende vorm van reclame.
Hier heeft het reclamebureau weinig invloed op. Want ook al wordt een product nog zo mooi voorgesteld op tv, als je via een bekende een negatief bericht hoort over dat product, zul je het niet zo gauw kopen.
Maar mond-tot-mondreclame werkt niet alleen negatief; positieve berichten over een product of bedrijf zullen je eerder overhalen om een product te kopen. Het product moet dan wel eerst bekend worden en dat kan ook anders.

Ideële reclame
Reclame is niet alleen bedoeld om mensen iets te laten kopen, maar ook om mensen te laten nadenken over wat ze doen. Een voorbeeld hiervan is SIRE (dat betekent stichting ideële reclame). Deze organisatie probeert hier geen geld mee te verdienen, maar ze maakt reclame voor een ideaal, vandaar ideële reclame. Postbus 51 lijkt op lijkt op deze vorm van reclame, maar deze streeft niet naar een ideaal, maar ze geeft informatie van en over de overheid.

Commerciële reclame
Reclame die bedoeld is om producten te verkopen heeft commerciële reclame, dit betekent voor de handel. Grote bedrijven zenden hun reclames vaak uit om heel bekend te worden. Als een reclame vaak herhaald wordt, ga je ze onthouden en vaak ook geloven. Een voorbeeld van een echt commerciële reclame, is die van Amstel. Ze hebben al veel verschillende reclamespotjes op televisie gehad, met telkens dezelfde drie personen in de hoofdrol. De reclames worden ook vaak uitgezonden, waardoor je ze ook herkent.

Sluikreclame
Het komt wel eens voor dat in een gewoon programma stiekem reclame wordt gemaakt. Zo’n reclame wordt sluikreclame genoemd. Soms hebben bedrijven daar van tevoren afspraken over gemaakt. Maar soms gebeurt het ook per ongeluk. Op sluikreclame staan hoge boetes. Het is vaak moeilijk te zeggen of iets sluikreclame is, want het is moeilijk om daarvoor een grens te bepalen. Een voorbeeld van sluikreclame is het interviewen van sporter tijdens Studio Sport, wanneer die sporter een zweetband om heeft met de naam van zijn sponsor erop.

Suggestieve reclame
Suggestieve reclame is reclame die een beroep doet op menselijke gevoelens producten om te zetten in mooie beloftes. Dit doen ze door mooie uitspraken die niet goed waargemaakt worden. Een voorbeeld hiervoor zijn de reclames van Tell Sell, die beloven dat wanneer je per dag één afslanktablet slikt, je gauw kilo’s af zult vallen.

Misleidende reclame
Misleidende belooft je dingen die niet waar zijn, maar dringt het je toch op. Het is moeilijk te bepalen wanneer een reclame misleidend genoemd mag worden, want dan moet je eerst het product onderzoeken. Misleidende reclame is verboden. De reclame in Nederland is aan sterke eisen gebonden.
Deze eisen zijn opgezet door het Reclame Code Commissie. Volgens de Reclame Code Commissie mag een reclame niet misleiden of in strijd met de waarheid zijn. Een reclame mag niet nodeloos kwetsen en niet in strijd zijn met de goede smaak en het fatsoen. De Reclame Code Commissie heeft onder andere bepaald dat er in de reclames over snoep een tandenborsteltje in beeld moet staan en wanneer de reclame over alcohol gaat, moet er aan het einde van het spotje te zien zijn: “Geniet, maar drink met mate”. Als mensen klachten hebben over een reclame hebben kunnen ze schrijven naar de Reclame Code Commissie.

Doelgroepen:
Er zijn 5 verschillende doelgroepen:

1. Huisvrouwen (de boodschappers)
2. Mannen
3. Kinderen
4. Tieners
5. Zakenmensen (welgestelden)

Voor elke doelgroep maakt een reclamebureau verschillende reclames. Die worden dan ook verschillend uitgezonden. Zo worden reclames voor speelgoed vaak uitgezonden als er kinderprogramma’s aan de gang zijn. En reclames voor wasmiddel e.d. worden vaak uitgezonden onder talkshows, omdat daar veel huisvrouwen naar kijken.

Zendtijd:
Bedrijven moeten betalen voor de reclames die ze maken. Bedrijven kopen zendtijd op Ned. 1,2, en 3 bij de Stichting Ether Reclame. RTL 4 heeft ook zo’n organisatie de Information Publicite. (IP). Voor een spotje van 30 seconde betaalt een bedrijf tussen de 1300 en 2200 euro. De prijs hangt vooral af van het moment waarop het wordt uitzonden. Reclame maken in de pauze van een belangrijke voetbalwedstrijd is duurder dan voor een weinig bekeken programma. Het geld dat de STER en IP verdienen, wordt o.a. gebruikt om programma's van te maken. RTL 4 maakt al haar programma's van het geld dat ze met de reclames verdienen. Deze omroep heeft geen andere bron van inkomsten. RTL 4 heet daarom een commerciële omroep. Nederland 1,2,3 worden publieke omroepen genoemd, want zij krijgen niet alleen geld van de reclames maar ook van de regering. Dat geld komt dus eigenlijk van de mensen die tv kijken. Deze omroepen kunnen heel veel geld verdienen aan de reclames. Want er worden gemiddeld 80 reclames per dag, per omroep uitgezonden. De meeste mensen haten reclame hierdoor. 25 % van de Nederlanders gaat iets anders doen tijdens een reclameblok.

De gouden Loeki:
De gouden Loeki verkiezing is de publieksprijs voor de beste, leukste of origineelste commercial van het jaar.
Er kan door iedereen gestemd worden en de reclame die wint krijgt de gouden loeki prijs. De winnaar van 2003 was de reclame van Amstel waar ze de badkamer sloopten maar eigenlijk de keuken moesten afbreken. En de winnaar van 2002 was die van Calve pindakaas waar een jongetje een bal op het balkon van Dick advocaat gooide en vroeg of hij hem terug mocht.

Discussie:

Stelling 1
Zonder reclame geen verkoop! Ben je het er mee eens?

Stelling 2
Blote vrouwen horen niet in reclame!

Afsluiting:

Dit was onze spreekbeurt. Zijn er nog vragen?

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9810

reacties

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaay mooi hor:P ennuh bedankt heah..
door MisZ Me (reageren) op 3 december 2004 om 0:14

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer