Skateboarden

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1508 woorden
  • 12 november 2003
  • 187 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
187 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Skateboards heb je in alle maten en kleuren. Toch zijn het meestal details die het skateboard beter maken. De meeste mensen denken dat het gewoon een plank is met wielen aan, maar eigenlijk is een skateboard geëvolueerd tot een hightec product. 1 geschiedenis Niemand weet wanneer dat skateboarden eigenlijk is ontstaan. Men denkt dat het ontstaan is aan de zee in California door surfers rond de jaren 50'. California was een drukbezochte plaats voor surfers, maar wat deden ze als de golven er niet waren? Ze hadden gewoon kleiwielen van rolschaatsen onder een plank vastgemaakt zo konden ze het gevoel van surfen nabootsen. Dit was de surfindustrie opgevallen en in 1965 was het gemaakte bord een feit. Dit bestond uit ijzeren assen ,harde rubberen wielen en een houten,in die tijd waren verschillende skatestijlen: - free style, - slalom, - downhill, - high jump, - long jump. De meeste stijlen zijn er nu niet meer,ze werden verdrongen in die tijd door het vert skateboarden,waarvoor ze verlaten zwembaden gebruikten in het begin van de jaren '70. Hierdoor was de uitvinding van de polyurethane wielen in plaats van rubberen wielen heel logisch,ze waren veel sneller.Begin de jaren '80 zat de populariteit van skateboarden in een dipje,skateparken gingen dicht,companies gingen failliet ,alleen de echte die-hard skateboarders bleven over.Die hadden een goedkopere manier gevonden om vert te skaten namelijk de halfpipe bouwen uit hout.Nochtans werd in de beginjaren '80 de grootste en bekendste stijl van het skateboarden gemaakt namelijk STREET.Deze stijl is afgeleid van het vert-skaten.Er werd ook een nieuwe plank in gebruik genomen namelijk 2 kicktails in plaats van 1.Dit ging gemakkelijker om street-tricks te doen.De plank is nu tot op heden nog niet verandert.In de jaren '90 is het skateboarden geworden wat het nu is!Veel meer bekendheid , Nieuwere en moeilijkere tricks , beter materiaal hebben bijgedragen dat Skateboarden 1 van de populairste extreme sporten is en er is een hele industrie gekomen.Skateboarden is ook een van de nieuwe sporten in Olympische spelen van 2004! 2 onderdelen van een skateboard Als je het skateboard bekijkt zie je een board met bovenaan een soort schuurpapier (dit noemen we griptape) wielen en 2 trucks. Het skateboard bestaat hoofdzakelijk uit drie grote onderdelen: · Het Deck (= de plank, het board zelf) · De Trucks (= de assen) · De Wheels (= de wieltjes)
Decks Moderne decks zijn gemaakt van 6-12 lagen esdoornhout (een stevig soort hout, afkomstig uit Amerika) en ze worden samen geperst met een soort houtlijm. Ze zijn zeer stevig en men kan een lichte golving in de structuur waarnemen: Door de 2 golvingen op het begin en het einde ontstaan er drie delen: o de nose (voorste deel als je op je board staat) o het middenstuk (deel tussen de nose en de tail) o de tail (het achterste als je op je board staat) Trucks Trucks zijn de verbindingsstukken tussen het board en de wielen. Je kunt er ook een bv. een 50-50 mee grinden (dat is glijden met je trucks over een rail). Ook door de trucks is het gemakkelijk sturen. Je ziet ook een schroef op de truck staan. Dat heet de kingping. Hoe meer je het aanspant hoe minder je kan sturen. Dus hoe losser de schroef of kingping staat, hoe meer je kan sturen. Sturen doe je door je lichaam een beetje over te hellen naar de kant die je uit wilt. Wheels Wieltjes zijn verkrijgbaar in alle soorten prints, maar dat is helemaal niet belangrijk, want die print is al afgesleten na een dagje goed skateboarden. Wieltjes bestaan uit 'urethaan', dat is een kunststof die stevig is, waarmee je hoge snelheden kan halen. Wieltjes zijn een van de belangrijkste onderdelen, zodat je er ook tricks mee kan maken. De bekendste is de Manual of Wheelie (zie foto) 3 tricks Ollie De ollie werd eind jaren zeventig uitgevonden door Alan 'Ollie' Gelfand, in de halfpipes en pools van toenmalige betonskateparks. Pas eind jaren tachtig transformeerden skaters als Mark Gonzales, Natas Kaupas en Rodney Mullen de ollie naar de straat, als de ultieme trick om obstakels op en af te komen. Sindsdien is de ollie is de basis van bijna alle trucs Kickflip De kickflip werd - net als talloze andere flattricks - uitgevonden door freestylegoeroe Rodney Mullen. Aanvankelijk werd de truc dan ook alleen gedaan door freestylers. Eind jaren tachtig maakte een skater als Matt Hensley de kickflip populair op straat, met nieuwe variaties op banks en curbs. Vanaf midden jaren negentig werd de kickflip steeds vaker 'gepopt': door met meer kracht te olliën, gingen kickflips steeds hoger en hoger. Tegenwoordig kunnen sommige skaters net zo goed kickflippen als olliën, hightech variaties als kickflip backside nosebluntslides op handrails zijn het bewijs Crooked grind Eigenlijk is de crooked grind een K-grind: vernoemd naar superpro Eric Koston, die begin jaren negentig de eerste crookeds maakte. Snel werd deze truc - the missing link tussen noseslide en nosegrind - razend populair. Niet vreemd, want het was in dezelfde periode dat het aantal ledge skaters explosief steeg. Overigens betekent crooked letterlijk 'krom' of 'gebogen', terwijl het in straattaal ook wordt gebruikt voor 'crimineel'.
Nollie heelflip De nollie heelflip is een switch trick: trucs waarbij goofy skaters regular rijden, en vice versa. (De nollie heelflip is dus eigenlijk een switch fakie heelflip.) Switch skaten werd in 1991 voor het eerst populair en de voornaamste aanstichter was Salman Agah: in een advertentie voor Real Skateboards maakte Agah tot grote verbazing van de skateboardwereld een nollie nosewheelie en een nollie kickflip. Of Agah ook degene was die de eerste nollie heelflip maakte, is onbekend. Dat Agah skateboarding voor altijd heeft veranderd, staat vast. 4 Plaatsen om te skaten Je kunt gewoon op de straat skaten (streetskating) of op speciale rampen (vertskating). Een paar voorbeelden van die rampen zijn: halfpipe, quarterpipe, funbox, flatbank, bowl (de grootste houten bowl bevind zich in Area51 Eindhoven) Deze rampen staan soms buiten, maar het kan ook binnen, in grote overdekte skateparken. In Nederland heb je ongeveer 15 skateparken. Een paar hier in de buurt zijn: Area51 (Eindhoven) Pinnacle (Weert) Blenderskatepark (Venlo) 5 Als je gaat skateboarden Natuurlijk is een speciale uitrusting niet verplicht, maar wijde kleding is wel aan te raden, omdat je daarin meer bewegingvrijheid hebt. En natuurlijk skateschoenen. Die zijn breed en plat, zodat je een goede grip hebt op je board en je voeten de ruimte hebben. En ze gaan niet zo snel kapot als normale schoenen. Daarnaast gebruiken (vooral vertskaters) vaak een helm en pols- en kniebeschermers. Bekende kledingmerken zijn: Spitfire, Supernatural, Dickies, Elwood, Matix, Reell, Volcom, Etnies, Overzeas etc. Bekende schoenmerken zijn: Vans, Globe, DC, Reef, etc 6 Bekende skateboarders We maken een onderscheiding tussen professional (pro) skaters (die doen dat voor hun beroep) en non-professional skaters (die doen het voor de fun, de kick, of gewoon, omdat ze het leuk vinden, zoals ik dus. )De bekendste pro is waarschijnlijk wel Tony Hawk, die zelfs een eigen spel heeft, genaamd tony hawk pro skater en eigen skateboardfabriek bezit die birthouse heet. Maar dat was vroeger echter niet want
Toen Tony Hawk negen jaar was, veranderde zijn broer eindelijk zijn leven: hij kreeg een blauwe fiberglass banana board. Voordat hij ging skateboarden was hij een nachtmerrie. "in plaats van de erge twee jongens was hij de erge jongen.. "Ik was hyper, ik denk dat mijn moeder gelijk had toen ze zei, 'uitdagend.' zei hij Hij was ook vast besloten. Toen Tony zes jaar was, en hij een zwembad van olympische maten kreeg, wilde hij perse onderwater naar de overkant zwemmen. En hij was erg gefrustreerd wanneer dat niet lukte. Hij moest alles doen en verwachtte te veel van zichzelf. Zijn frustratie met zichzelf was zo hard dat zijn ouders hem naar een school stuurden waar ze zijn frustratie konden bepalen. Het resultaat was dat Tony "begaafd" was de school adviseurs stuurden hem naar de gevorderde klas. De oorsprong van zijn frustraties waren ook duidelijk te zien. De psychiater zei dat hij de hersens van een twaalfjarige jongen had in een acht jaar oud lichaam. zijn hersens vertellen hem dingen die zijn lichaam niet kan doen." Gelukkig had zijn broer een oplossing: hij gaf hem een skateboard. Tony begon te oefenen op het dunne Bahne skateboard en zijn lichaam ging eindelijk gelijk op met zijn hersens. Rodney Mullen had niet zo’n probleem

Hij werd pro wanneer hij dertien jaar was. Hij begon op 1 januari 1977 op tienjarige leeftijd . Eerst had hij maandelang moeten zagen om een skateboard van zijn vader te krijgen( zijn vader was dokter en hij wilde eerst niet dat Rodney wou skaten, maar na nieuwjaar beloofde hij hem een board en wanneer hij wakker werd, kon hij zijn belofte niet meer terugtrekken). Veel van de tricks die wij nu op straat uitvoeren, zijn uitgevonden door Rodney Mullen. In de Jaren 80 skate hij voor "Powell Peralta" als lid van het onbekende "Bones Brigade", waar hij schitterende freestylede voor hun vele video's uit die tijd deed. Hij startte ook in 1988 met het immens populaire "Gleaming the Cube" ( en deed de Freestyle Stunts voor Christian Slater).

REACTIES

B.

B.

Bedank voor je spreek beurt ik heb hem overmorgen al!

Groetjes Bam

20 jaar geleden

R.

R.

heey dank je wel man ik heb een 9 gehaald voor dit super vette werkstuk echt waar man je bent de man bedankt en een vriendelijke groet roy hopman uit duiven ook een skater

20 jaar geleden

M.

M.

goede spreekbeurt, maar sommige dingen zijn fout of gewoon verkeerd geschreve

bv.birthouse moet birDhouse zijn
je zegt dat je zes bekende skaters zal noemen en het zijn er maar twee(rodney mullen en tony hawk)

en crooked betekent niet"boef".
CROOK betekent boef

enzovoort

maar voor de rest is het een perfecte spreekbeurt en ik ga hem gebruiken...
hehe

19 jaar geleden

K.

K.

leuk verslag, maar skate jij eigenlijk ook?

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.