Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

De muur van Hadrianus

KCV

Spreekbeurt

6.4 / 10
4e klas vwo
 • Anoniem
 • Nederlands
 • 614 woorden
 • 6016 keer
  6 deze maand
 • 8 juni 2003
In het jaar 122 bracht de Romeinse keizer Hadrianus (117-138 na Chr.) een bezoek aan BrittanniŽ. Hij hoorde dat in het noorden het rijk steeds werd aangevallen vanuit CaledoniŽ (Schotland). Daarom liet hij tussen Newcastle en Bowness-on-Solway in Noord-Engeland een muur bouwen, die van kust tot kust liep. De bouw is begonnen rond 122, de muur werd gebouwd omdat het de grens van het Romeinse rijk was en was vooral ter verdediging van de provincie Brittania . Dit was nodig om andere volken en stammen buiten houden als dat moest. Als andere volken (barbaren) geen wapens bij zich hadden, mochten ze wel langs de muur en mochten ze handel drijven in het Romeinse Rijk. De reizende keizer is al in de Romeinse tijd verweten dat hij brak met de aloude Romeinse expansiepolitiek. Inmiddels is duidelijk geworden dat zijn voorganger Trajanus, de man met de reputatie van grote veroveraar, Schotland al had opgegeven en zijn troepen had teruggetrokken tot de landengte van Noord-Engeland. Daar had hij verder als verdedigingslinie een aantal forten laten bouwen langs een weg, die nu Stanegate wordt genoemd. Hadrianus heeft die linie een tastbare vorm gegeven door iets noordelijker een muur te laten bouwen. Eerst grotendeels van turf, zoals vondsten bij Birdoswald, twintig kilometer ten oosten van Carslisle, hebben aangetoond. Na de dood van Hadrianus werd de muur van steen gemaakt. Waarom niet meteen van steen gebruik werd gemaakt is niet duidelijk. De Muur van Hadrianus, een 117 kilometer lang en zes meter hoog verdedigingswerk, ter hoogte van de Engels-Schotse grens, is in Nederland nog te weinig bekend. Dit komt voornamelijk omdat er nog niet veel onderzoek naar gedaan is. Bijna drie eeuwen bleef de Muur van Hadrianus de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk.


Het middengedeelte staat nog steeds overeind; lange stukken muur, zo breed dat je erover kunt lopen, slingeren over kale bergkammen. Ten oosten en ten westen daarvan resteren talloze grotere tot piepkleine stukjes Muur. Maar ook daar valt de route meestal nog thuis te brengen aan de hand van een haag, wal of pad.

Deze 117 km lange muur was dus een grenspost van de Romeinen. De muur werd gebouwd door legionairs (Romeinse soldaten). 11.500 soldaten moesten de wacht houden bij de muur. Maar dit werkje mochten de hulptroepen doen. (Niet-Romeinse soldaten)
Over de hele lengte van de muur, op ongeveer tien kilometer afstand van elkaar, lagen twaalf grote forten, die vijfhonderd tot duizend manschappen herbergden. Verder was er iedere achthonderd meter een verkenningstoren of een kleine post. De muur van Hadrianus was ook voor de veiligheid gebouwd Ten zuiden, dus achter de muur, liep een zes meter diepe en drie meter brede gracht, de vallum De stammen ten zuiden van de muur mochten verwonnen zijn, de Romeinse soldaten, die de muur bewaakten, zullen het prettig hebben gevonden dat ze ook in hun rug iets van een verdedigingswerk hadden.
De muur is geen puur verdedigingswerk. Sporen van kantelen bijvoorbeeld ontbreken. Hij diende vooral ter regulering van het verkeer tussen het noorden en zuiden. Al het verkeer ging door de poorten, wat de Romeinen gelegenheid bood tot het houden van toezicht en het heffen van tol. \'De muur had ook een symbolische functie. Dat is ook af te leiden uit de enige antieke vermelding van de muur in de Historia Augusta: De muur markeerde voor de reiziger naar het zuiden het begin van het grote, machtige Romeinse rijk. Wie naar het noorden ging moest goed beseffen dat hij op het punt stond de beschaafde wereld te verlaten.
Voor de Romeinen zelf was de muur het tastbare bewijs dat een einde was gekomen aan de politiek van veroveringen: het imperium sine fine, waarover Vergilius had gedicht, bestond niet meer.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7224

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?