Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Legalisering softdrugs

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1013 woorden
  • 6 juni 2003
  • 154 keer beoordeeld
Cijfer 6
154 keer beoordeeld

Stelling: ik vind dat softdrugs gelegaliseerd moeten worden, en daar ga ik jullie van overtuigen.

Een veel besproken punt op vele politieke agenda’s, is de vraag of soft softdrugs, hasj, wiet e.d. gelegaliseerd moeten worden of niet. Veel coffeeshophouders vinden van wel, een groot deel van de mensen uit de binnenstad en de aanliggende stadsdelen vinden van niet. Jongeren zouden zo te makkelijk in het criminele circuit komen.

Ik ga jullie eerst een beetje de verschillen tussen har- en softdrugs uitleggen, en dan ga ik jullie er zeker van overtuigen dat softdrugs gelegaliseerd moeten worden.


1. Verschillen hard- en softdrugs

Op dit moment wordt in het Nederlandse drugsbeleid verschil gemaakt tussen harddrugs en softdrugs. Dit onderscheidt heeft te maken met de gezondheidsrisico’s voor de gebruiker. Harddrugs zijn de middelen die een groot gevaar voor de gezondheid van de gebruiker vormen, je kan bij harddrugs lichamelijk verslaafd worden en in tegenstelling tot de harddrugs, zijn softdrugs enkel geestelijk verslavend, van een geestelijke verslaving kan je veel makkelijker afkomen. Enkel de kleine hoeveelheid tabak die men bij wiet en hasj gebruikt is lichamelijk verslavend.
Een ander verschil is dat je voor softdrugs niet steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Bij harddrugs is dit wel het geval. Er is dus ook geen reden om als men geestelijk verslaafd is harddrugs te gaan nemen.
Veel mensen denken dat drugs in Nederland legaal zijn. Dat is niet zo. De handel, verkoop, productie en het bezit van drugs zijn strafbaar. De coffeeshops waar je de softdrugs kan kopen vormen hierop een uitzondering, hier wordt een gedoogbeleid gevoerd. Deze worden niet vervolgd als zij aan strenge regels voldoen. Er mag bijvoorbeeld niet meer vijf gram per keer per persoon worden verkocht, er mogen geen harddrugs worden verkocht, er mag geen reclame worden gemaakt en er mag geen drugs worden verkocht aan minderjarigen.
Er is een reden dat coffeeshops volgens de wet wel strafbaar zijn maar niet worden vervolgd. De gedachte hierachter is dat gebruikers een minder grote kans lopen met harddrugs in aanraking te komen zodat zij hun jointje niet van illegale drugshandelaren te hoeven kopen. Door de handel in hard- en softdrugs op te delen, kunnen gebruikers van softdrugs beter worden afgeschermd van vormen van drugsgebruik die schadelijk zijn voor hun gezondheid. Daar tegenover staat de harde aanpak van bezit of verkoop van harddrugs.

En in tegenstelling tot de harddrugs, zijn softdrugs enkel geestelijk verslavend. Enkel de kleine hoeveelheid tabak die men bij wiet en hasj gebruikt is lichamelijk verslavend.
Een ander verschil is dat je voor softdrugs niet steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Bij harddrugs is dit wel het geval. Er is dus ook geen reden om als men geestelijk verslaafd is harddrugs te gaan nemen.

2. Waarom legaliseren?

Dan ga ik jullie nu vertellen waarom ik vind dat softdrugs gelegaliseerd moeten worden.

Argumenten voor het legaliseren van softdrugs:

Bescherming volksgezondheid
Zolang drugs illegaal zijn, kan de overheid geen goed toezicht houden op bijvoorbeeld de kwaliteit van de middelen. Vanuit die gedachte gezien heeft de volksgezondheid juist niet gebaat bij een verbod op drugs.
Op een legale markt, waar zowel de productie als de verkoop aan strikte overheidsregels zijn gebonden, kunnen gebruikers er op vertrouwen dat ze geen slechte middelen tot zich nemen. Wie kwalitatief slechte drugs aan de man probeert te brengen, zal dan daarvoor wettelijk vervolgd kunnen worden.

Geen toename van gebruikers

Als drugs legaal verkrijgbaar zijn, zal dan het aantal gebruikers toenemen? Nee, zeggen de voorstanders, onder verwijzing naar de Nederlandse gedoogervaringen. Uit cijfers van binnen- en buitenlandse onderzoeken blijkt dat het gebruik van softdrugs in Nederland op een vergelijkbaar niveau ligt met het gebruik in andere landen in Europa. In de VS ligt het zelfs op een wezenlijk hoger niveau. Ook telt Nederland relatief weinig drugsverslaafden: 1,6 per duizend inwoners. In Portugal ligt dat bijvoorbeeld op 4,5.

Bestrijding kost veel geld
Voorstanders van legalisering van drugs wijzen er graag op dat de 'war on drugs' wereldwijd miljarden guldens kost, zonder dat het veel resultaat oplevert. Vooral in landen als de Verenigde Staten wordt bovendien veel moeite en dus geld gestoken in de vervolging van kleine gebruikers. Alleen al door het legaliseren van softdrugsgebruik vallen veel overtreders weg. Bij een gecontroleerde verstrekking van harddrugs hoeven verslaafden hun gewoonte niet meer te financieren uit criminele activiteiten, zo denkt men.

Mensen mogen zelf beslissen
Waarom moet er voor drugs een ander beleid gelden dan voor roesmiddelen als alcohol en sigaretten? Laat iedereen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen keuzes, zo stelt in Nederland bijvoorbeeld de Stichting Drugsbeleid, een bundeling van een aantal politici, wetenschappers, zorgverleners en ondernemers. Aan de overheid is dan de taak om te zorgen voor zaken als goede informatie, preventie, toezicht op telers en verkopers en de gecontroleerde verstrekking van drugs via de huisarts.

Criminaliteit wordt minder
Zowel in de discussie over de (beperkte) legalisering van harddrugs als in de voorstellen om de productie van softdrugs toe te staan, is het argument dat daardoor veel criminaliteit zal verdwijnen. Verslaafden breken geen auto's open omdat ze het leuk vinden, maar omdat hun legale inkomsten niet voldoende zijn om de straatwaarde van de drugs te kunnen betalen. Wanneer er sprake is van legale verkoop en/of productie zullen de prijzen snel dalen en wordt de drugsbranche voor criminelen vanzelf minder aantrekkelijk.

Slot
Kortom, tegenstanders van het legaliseren van soft drugs zijn bang dat er meer mensen soft drugs gaan gebruiken, en dat de overstap naar zwaardere drugs groter wordt. Ook denken zij dat er dan meer “gevaarlijke buurten” zullen ontstaan, waardoor de buurtbewoners zich niet meer veilig zullen voelen. Voorstanders van de legalisering zijn ervan overtuigd dat ze hiermee meer grip op het geheel zullen krijgen. Ze denken hierbij te kunnen voorkomen dat er geld wordt verdiend aan de illegale handel ervan. Verder denken ze ook de criminaliteit rond soft drugs tegen te gaan en bovendien kunnen er door het legaliseren van soft drugs kwaliteitseisen worden gesteld aan de productie ervan.

Ik hoop dat het jullie nu een beetje duidelijk is waarom softdrugs gelegaliseerd moeten worden, ze zijn helemaal niet zo schadelijk als veel mensen denken,

REACTIES

W.

W.

hahaha,
kei hard van internet af gehaald xD

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.