Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Berlijnse muur

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas aso | 544 woorden
  • 24 februari 2017
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
38 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoud

  1. Voorgeschiedenis
  2. De Berlijnse muur
  3. Val van de muur
  4. Overblijfselen
  5. Weetjes

Voorgeschiedenis
Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland verdeeld tussen de winnaars van de oorlog (Engeland, Frankrijk, Rusland en Amerika). De bedoeling hiervan was Duitsland te verdelen, zodat het land democratisch heropgebouwd kon worden. Democratisch wil zeggen dat het volk beslist en niet één leider. Gedurende de hieropvolgende jaren vormde zich een probleem, omdat er een te groot politiek meningsverschil was tussen Rusland en de democratische, westerse landen: Engeland, Frankrijk en Amerika. Rusland begon steeds meer blokkades te zetten op hun gebied en hierdoor maakte het land de splitsing tussen Oost- en West-Duitsland. Begin oktober 1949 riep Rusland haar zone van Duitsland uit tot de Duitse Democratische Republiek (DDR). In West-Duitsland waren Frankrijk, Amerika en Engeland aan de macht. Na een tijdje hadden de Oost-Duitsers door dat in West-Duitsland meer rijkdom was. Vele mensen vluchtten van Oost- naar West-Duitsland. Van 1952 tot 1961 verlieten 2.235.000 mensen Oost-Duitsland. Er kwam een versperring tussen West- en Oost-Duitsland. Die versperring bestond uit door prikkeldraad, slagbomen, borden, etc.

De Berlijnse muur
Berlijn werd om dezelfde redenen opgesplitst in Oost- en West-Berlijn. Op 13 augustus 1961 werd in één nacht een muur door Berlijn gebouwd. Die muur was 45,3 km lang. De rest van de muur rond West-Berlijn werd in de daaropvolgende weken gebouwd. De muur was in totaal 167,8 km lang en 3,6 m hoog. Er stonden 302 wachttorens die dag en nacht bewaakt werden. Iedereen die toen de grens probeerde over te steken zonder toestemming, werd neergeschoten. Een ander gevolg was dat veel mensen hun baan kwijt raakten, want meer dan 70.000 mensen werkten aan de andere kant van de muur. Ook veel families konden elkaar niet meer zien.

De val van de muur
Op 9 november 1989 gaf Günter Schabowski een persconferentie, waarin journalisten mochten vragen wat ze wilden; iets wat normaal uit den boze was. Ineens zei Günter Schabowski dit:

“Maar vandaag is, zover ik weet een beslissing genomen…We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag”.

Dat zou betekenen dat de grens en de muur zouden verdwijnen. Een journalist vroeg wanneer. “Nu”, was daarop zijn antwoord (18:57). Iedereen was verbaasd, ook de grenswachters. Het was namelijk nog niet de bedoeling om te zeggen dat de muur kapot mocht; dat was nog niet goed afgesproken. Maar de grenzen gingen, zoals Schabowski had beloofd, die nacht net voor middernacht open! Vanaf dat moment mocht iedereen beton uit de muur hakken, de muur die 28 jaar voor zoveel ellende had gezorgd.

Overblijfselen
Er zijn nu nog plaatsen waar je sporen vindt van de Berlijnse muur. De East Side Gallery is een lang stuk van de muur dat door 118 kunstenaars is beschilderd. Dat stuk is 1.316 meter lang. Van de 302 wachttorens zijn er nu nog maar vijf over.

Weetjes
Langs de muur loopt ook een wandel- en fietsroute, de Berliner Mauerweg. De weg is 160 km lang en was in 2005 klaar. Er worden ook souvenirs verkocht, kleine stukken van de muur die gekleurd zijn. De Berlijnse muur was eigenlijk niet gekleurd maar dat wordt gedaan om kopers aan te trekken. Tegenwoordig zijn de stukken van de Berlijnse muur enorm veel geld waard. Niet de gekleurde stukjes, maar het echte beton dat toen door verschillende Berlijners uit de muur werd gehakt.

REACTIES

P.

P.

kei gaaf

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.