Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Verslavingen alcohol, gokken, roken

Biologie

Sectorwerkstuk

Alcohol

6.3 / 10
4e klas vmbo/havo
  • fieldy
  • Nederlands
  • 3129 woorden
  • 25946 keer
    66 deze maand
  • 10 december 2002
Inleiding

Ik hou mijn sectorwerkstuk over drie soorten verslavingen roken, gokken en alcohol. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik verslavingen in het algemeen erg interessant vind. Ik vraag me vaak af hoe het komt dat iemand verslaafd raakt en ook wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Ik heb waardering voor mensen die op wat voor reden dan ook van hun verslaving af kunnen komen, het is toch iets waar je in de loop van tijd afhankelijk bent geworden. Daarom vind ik het knap dat ze dan toch het lef hebben om er mee te stoppen en dat dan ook doorzetten. Hoe moeilijk het soms ook voor ze is. Ik behandel zoals ik al eerder had verteld de verslavingen van roken, gokken en alcohol. Ik heb juist deze verslavingen gekozen omdat ik zelf verslaafd ben aan roken en er niet mee kan stopen. Gok verslaving vind ik iets heel boeiends. Mijn moeder vertelde vroeger vaak over een heel goed chinees restaurant dat er nu niet meer is. Dat komt omdat de eigenaars (twee Chinese broers) dat restaurant ooit hadden vergokt. Dat vond ik raar. Gokken is een verslaving die niks met je gezondheid doet en waar je niks bij hoeft in te nemen. En toch kan het zulke grote gevolgen hebben. Alcohol verslaving heb ik gekozen omdat ik zelf wel veel drink en er een vriend van mij alcohol verslaafd is en ik zie wat dat met je kan doen. Ik ben benieuwd hoe zo’n verslaving kan ontstaan en hoe je er mee kan stoppen. Ook vraag ik me af wat hij voelt als hij geen drank neemt. Het valt je misschien op dat ik drugs verslaving niet behandel Ik behabdel het wel maar met een klein hoofdstukje. Drugs verslaving is iets waar ik zelf al veel vanaf weet en wat ook een groot onderwerp is. Drugs vind ik ook niet zo interessant omdat dat iets is waarvan je weet dat als je het gebruikt dat je dan verslaafd word.Het is dus ook ontzettend dom. Wel interview ik iemand die verslaafd is aan heroïne. Ook behandel ik andere verslavingen zoals koffie, internet, computer, tv kijken en nog veel meer van dat soort verslavingen niet omdat die verslavingen niet zulke grote gevolgen hebben.

Hoofdstuk 1 Rook verslaving

Rook verslaving is een van de bekendste verslavingen van de wereld. Het is een legale verslaving en word geaccepteerd in de maatschappij, dat neemt echter niet weg dat het een groot probleem is ook al is het aantal rokers in de laatste 30 jaar flink gedaald.

Jaar Mannen Vrouwen Totaal
1970 75% 42% 59%
1975 66% 40% 53%
1980 52% 34% 43%
1985 43% 34% 39%
1990 39% 31% 35%
1995 39% 31% 35%
1996 39% 32% 35%
1997 37% 30% 33%
1998 37% 30% 34%
1999 37% 31% 34%
2000 37% 29% 33%

Hoe kom je er aan.

Roken begint vaak al op jonge leeftijd. In groep 8 en de brugklas roken maar weinig kinderen, ze vinden het stom en zeggen er nooit mee te beginnen. Toch zijn er dan al kinderen die al eens een sigaret ophebben, meestal rook je je eerste sigaret met een paar vrienden op een plaats dat niemand je ziet. Meestal valt het dan tegen en moet je hoesten en het prikt in je neus. Toch nemen sommige kinderen steeds vaker een sigaret, ze vinden zichzelf stoer. Vaak beginnen vriendjes dan ook met roken, ze willen er graag bij horen en willen niet achterblijven. Ik heb het zelf ook gehad in de eerste. Ik reed altijd samen met een iemand uit Bunnik (Bas) naar school, hij rookte. Ik vond het stom, maar mijn beste vriend op school (Joep) vond het wel cool, ze gingen steeds vaker samen na schooltijd roken en hij vroeg mij ook vaak mee, maar ik had geen zin. Maar op een gegevenmoment deden we steeds minder samen en ging hij vaker roken. Ik ging steeds vaker mee en nam af en toe ook een sigaret. Ik vond het niks en ging niet meer mee. Ik vond het vies.Ik ging daardoor steeds minder met Joep om en dat allemaal om het roken. Na een half jaar stopte Joep met roken en deden we veel dingen weer samen.
Uiteindelijk was ik toch niet sterk genoeg om zelf niet te gaan roken en in de derde klas begon ik toch met roken, eerst om er bij te horen maar later omdat ik het wel lekker vond en nu ben ik verslaafd en kom ik er moeilijk weer vanaf hoe graag ik het ook wil.

Gevolgen van roken

In sigaretten zit nicotine, dat is een stof waar je lichaam snel aan gewend raakt, deze stof maakt dat je verslaafd wordt. Je hebt steeds weer meer nicotine nodig en uiteindelijk raak je verslaafd, als je deze stof niet of te weinig in je lichaam hebt zitten word je chagrijnig en voel je je kut. Ook zit er in een sigaret teer. Teer blijft achter in je longen, ze verstoppen de haarvaatjes in je longen waardoor je steeds minder en makkelijk zuurstof krijgt. Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van hun rookgedrag.Ze weten wel dat je conditie er van achteruit gaat maar dat ze zoveel hoesten wijten ze aan een griepje. Er sterven jaarlijks alleen al in Nederland al zo´n 29 000 mensen aan de gevolgen van roken.Roken is in Nederland doods oorzaak nummer een. Roken veroorzaakt
-80% tot 90% van alle gevallen van longkanker
-30% van alle sterfgevallen door kanker
-80% van alle sterfgevallen door chronische
-20-25% van alle sterfgevallen door hartinfarct
-20% van alle sterfgevallen door cerebro-vasculaire aandoeningen (hersenbloeding, ...)

Op de volgende bladzijde zie je een plaatje met de vergelijking van alle vroegtijdige doodsoorzaken in Nederland.

Roken kost ten opzichte van andere verslavingen niet zo veel geld.Een pakje sigaretten van een A-merk kost ongeveer 3.20 euro.

Hoe kom je van het roken af.

Er zijn veel middelen om te helpen met het stoppen van roken, er zijn nicotine pleisters, nicotine kauwgom, nicotine pillen, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Deze middelen verzekeren je dan ook niet dat het echt lukt om te stoppen met roken. De nicotine die je lichaam nodig heeft is een ding die je mist als je stopt met roken maar er zin meerdere dingen die je mist als je stopt met roken zoals een sigaret vasthouden, der rook die je inhaleert, de rook die je uitblaast de geur, de smaak, het opsteken, de gewoonte, het dagelijkse uitstapje naar de dichts bijzijnde plaats waar je sigaretten kan kopen en als je shag rookt het draaien. Daarom is het moeilijk om te stoppen met roken. Daarom is er in Nederland ook ontzettend veel professionele hulp om van het roken af te komen, de regering steunt deze hulp financieel en als je deze hulp aanneemt betaald de verzekering deze ook nog. Jammer genoeg zijn er maar weinig mensen die van deze hulp gebruik maken. Velen zijn te trots om deze hulp te zoeken of denken er te makkelijk over. Uit uiteindelijk komen ze dan meestal tog bij zo´n hulp terecht of geven het op en roken gewoon door(van de 1 miljoen mensen per jaar uit Nederland die proberen te stoppen met roken lukt het maar 10%) . Er wordt door de regering ook veel campagne gevoerd op tv, radio, internet, op scholen en op straat tegen roken. Een van de bekendste slogans van een van de vele campagnes tegen roken is …maar ik rook niet!Ook is het tegenwoordig verplicht voor de fabrikant om groot op een pakje sigaretten(30% van de voorkant en 40% van de achterkant) de gevolgen van roken neer te zetten. Er mag ook geen reclame meer gemaakt worden over sigaretten.

Hoofdstuk 2 Gok verslaving

Gok verslaving is een wat minder bekende verslaving, Als je iemand zou vragen om drie verslavingen op te noemen zit gok verslaving er niet of nauwelijks bij. Dit is dan ook een van de redenen dat gok verslaving door de meeste mensen zwaar word onderschat. Het is een verslaving die hele grote financiële en ook sociale gevolgen kan hebben.

Hoe kom je er aan.

In Nederland zijn er zo´n 800.000 mensen die wel eens op een fruitautomaat hebben gespeeld, 400.00 mensen die wel eens in een casino komen en van al deze mensen zijn er 30.000 mensen die verslaafd zijn geraakt aan gokken.
Gokkers kun je in 4 groepen indelen.

1. De recreatieve speler:
-Hij komt voor de gezelligheid en niet alleen voor het spel, hij weet zich te beheersen, speelt niet te lang, gedraagt zich goed en verspeelt niet te veel geld. Meestal heeft ie een vast bedrag in zijn hoofd waar ie mee speelt.

2. De problematische speler:
-De speler komt meer voor het spel dan voor de gezelligheid. Hij geeft vaak te veel geld aan het spel en besteed er ook te veel tijd aan, gokken vindt hij spannend en opwindend.

3. De verslaafde speler:
-Het gaat de verslaafde om het spel, dag en nacht is hij bezig met gokken. Alles word er aan gedaan om maar te kunnen gokken, liegen, bedriegen en soms zelfs stelen. Vaak komen deze spelers ook in geld noot.

4. De professionele speler:
-Hij houd zich aan de regels, drinkt niet te veel. Hij weet zijn hobby in de hand te houden.

Aan de staatsloterij zul je niet zo snel verslaafd raken, het risico zit in de kansspelen waarbij de eventuele winst direct wordt uitgekeerd, zoals bij fruitautomaten. Omdat je heel snel kunt zien of je wat gewonnen of verloren hebt, is de verleiding groot steeds opnieuw een gokje te wagen.De gok automaten zitten slim in elkaar, als je heel lang niets wint en af ent toe een beetje en heel soms veel blijf je maar doorspelen. Logisch want je weet maar nooit wanneer je eindelijk dat grote beloofde geldbedrag wint. Bovendien is het heel opwindend en spannend. Voor de meeste mensen is af en toe of zelfs regelmatig gokken, gewoon een leuk tijdverdrijf.

Wat zijn de gevolgen van een gokverslaving.

Kenmerkend is dat een gokverslaafde zich niet meer aan de grenzen kan houden die hij zichzelf had gesteld: zo lang, tot dat bedrag. Steeds als de grens is bereikt, wordt die wat verlegd. De spanning van het gokken brengt een gokverslaafde in een roes, net zoals iemand die dronken is. Zolang hij gokt vergeet hij alles om zich heen, inclusief de problemen die het gevolg zijn van zijn verslaving. De gokverslaafde kan nauwelijks ergens anders aan denken dan aan gokken, als hij niet kan gokken wordt hij chagrijnig en soms zelfs agressief.Omdat de meeste mensen niet zo van gokverslaafden houden omdat ze denken dat ze onbetrouwbaar zijn en veel stelen houden de meeste gokverslaafden hun hobby geheim. Omdat het gokken de verslaafde in zijn ban heeft, vergeet hij afspraken en loopt bijvoorbeeld de lunchpauze eindeloos uit.Gokkers raken zo vaak in financiële en sociale problemen. Als ze zoveel financiële problemen hebben lenen ze vaak geld om nog meer te gokken in de hoop dat ze dan een keer een hoog geld bedrag winnen waarmee ze in een keer al hun schulden terug kunnen betalen, meestal raken ze daardoor steeds meer in de schulden en komen ze uiteindelijk op het criminele pad terecht.

Hoe kom je van een gokverslaving af.

Gokverslaving heeft de zelfde effecten als een drugs of alcohol verslaafden. Stoppen met gokken is dus eigenlijk een soort van afkicken. Als je stopt met gokken kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals maagpijn, zweten en bibberen, angstgevoelens en depressies.Daarbij komen ook nog eens de problemen die tijdens het gokken zijn ontstaan zoals schulden en moeilijkheden in de relatie. Het is niet makkelijk deze problemen alleen of met vrienden of familie op te lossen.In Nederland zijn daarom ook verschillende organisaties en afkick centra’s, een goed voorbeeld daarvan is Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers Nederland (AGOG) die gokkers van hun verslaving af probeert te helpen, dit kan thuis maar ook in een afkick centrum. Ook zij er lotgenotensteun organisaties zoals Gamblers Anonymus. Voor problemen thuis en hulp bij het oplossen van financiële problemen kan een verslaafde hulp zoeken bij het maatschappelijk werk in de regio

Hoofdstuk 3 Alcohol verslaving

Alcohol verslaving is een van de bekendere verslavingen. Alcohol is een stof die meestal in drank word verwerkt. Je kan makkelijk verslaafd aan drank worden omdat het vrij verkrijgbaar is (16 jaar en voor sterke drank 18 jaar) en word geaccepteerd door de maatschappij. Er zijn veel campagnes tegen drank op radio en tv. Een van de bekendste slogans van een van de vele campagnes die nu lopen zijn ‘ben jij sterker dan drank’ en ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’

Hoe kom je aan een alcoholverslaving.

Bij overmatig gebruik is de kans op verslaving groot, Je raakt echter niet zomaar verslaafd, meestal duurt dat wel een tijdje.Ook spelen de ouders en dus de opvoeding een belangrijke rol. Er zijn een paar kenmerken die kunnen duiden op een verslaving.

-In de eerste plaats als allerlei dingen zonder alcohol niet lekker gaan, of zelfs niet lukken; dus als je steeds denkt drank nodig te hebben om te doen wat je wilt doen.

-Als je steeds vaker trek hebt in drank.

-Als je steeds moeilijker ‘nee’ zegt tegen een drankje.

-Als het niet lukt te minderen of te stoppen met drinken.

-Als mensen in je omgeving commentaar hebben op je drinken of je dronkenschap.

Ook heb je op den duur steeds meer alcohol nodig om er iets van te voelen. Sommige mensen nemen dan in een keer een hele fles jenever. In Bunnik woont iemand( Sfen ) en die is alcohol verslaafd. Hij is hartstikke aardig als ie niet dronken is. Maar als ie dronken is (wat jammer genoeg vaker voorkomt ) is ie vaak heel vervelend, dan blijft ie maar praten en word ie soms agressief en zit ie vaak aan allemaal meisjes. Hij heeft altijd bier bij zich, en meestal ook wel een fles sterke drank, voor hem is het geen probleem als ie 10 biertjes van 0,5L drinkt. Dan word ie een beetje aangeschoten maar verder ook niet. Als ik 10 biertjes drink dan ben ik best wel een beertje dronken een herinner ik me de dag daarna niet alles meer wat ik gedaan heb. Je lichaam went dus aan alcohol maar het kan er ook afhankelijk van worden. Dan heb je om de zoveel tijd alcohol nodig om je goed te voelen anders word je chagrijnig en voel je je kut.

Wat zijn de gevolgen van een alcohol verslaving.

Een alcohol verslaving kan hele grote gevolgen hebben, zowel sociaal ale financieel en ook is het voor je gezondheid slecht. Als je bijvoorbeeld wordt ontslagen bij je werk omdat je te veel drinkt en wel eens dronken op je werk komt valt er een groot financieel gat. Alcoholverslaafde proberen dan meestal hun zorgen weg te drinken.Daardoor geven ze te veel geld uit aan drank en raken ze in financiële problemen waardoor ze nog meer gaan drinken. Omdat ze zo vaak dronken zijn komt hij nauwelijks of niet meer in aanraking met zijn oude vrienden of bekenden.Zo wordt hij dus behoorlijk alleen waardoor die zich nog rotter gaat voelen waardoor die nog meer gaat drinken. Eigenlijk komt zo iemand dan in 1 keer in een stroomversnelling van gebeurtenisnissen en stapelen de problemen zich op.
Zo als ik al eerder zij is te veel drinken ook erg slecht voor je gezondheid. 15% van alle verkeers doden sterft bij een ongeval waar drank in het spel is. Ook sterven er door te veel alcohol veel hersencellen af , het is bewezen dat door overtollig alcohol verbruik je hersens zelfs tot 15 procent kunnen krimpen, ook kan je op je 35st jaar al dement worden. Drank kan ook grote gevolgen hebben op je hart lever en maag (zie hieronder).

Alcohol...wat doet het met je? - in tekst en beeld

Alcohol werkt in je lichaam als een vreemde giftige stof, die op den deur de lichaamscellen van alle organen kan beschadigen. Vooral de maag, de lever, het hart en de hersenen kunnen beschadigd raken.
Door overmatig alcoholgebruik kan de maagwand ontstoken raken en kan er zelfs een maagbloeding ontstaan.
De lever die de alcohol afbreekt, kan door te veel alcohol gaan vervetten en ontstoken raken. En op den deur gaan er cellen verloren: levercirose. Uiteindelijk is dat een dodelijke ziekte.

Hoe kom je van een alcohol verslaving af

Binnen de gezondheidszorg is er een aparte sector die hulp verleent aan mensen met verslavingsproblemen (vooral alcohol, drugs en gokken). Deze zorg wordt verleend door regionale instellingen voor verslavingszorg. In de meeste grote plaatsen is een vestiging van deze instellingen waar je een afspraak kunt maken voor een gesprek met een hulpverlener. Deze hulpverlener bespreekt de mogelijkheden voor een behandeling. Dit kunnen wekelijkse gesprekken zijn, maar bijvoorbeeld ook een korte of een langer durende opname in een verslavingskliniek. De hulp is niet verplicht, je doet het dus op vrijwillige basis.Ook is deze hulp met dank aan de regering gratis.
Behalve de professionele hulpverlening is er ook steun te vinden bij zelfhulpgroepen. Er zijn zelfhulpgroepen voor drinkers die willen stoppen of gestopt zijn. ( AA of Buitenveldertgroep) Er zijn aparte groepen voor partners, familie of kinderen van drinkers. (Al-Anon, Al-Ateen of ACA)

Hoofdstuk 4 Harddrugs verslaving

Drugs verslaving is de bekendste verslaving die er is. Vraag aan 100 willekeurige mensen de eerst verslaving die in hun opkomt te zeggen en dan weet ik zeker dat 99% of zelfs 100% drugs verslaving zegt. Drugs verslaving is in Nederland een groot probleem. Op de basisschool word vaak al gewaarschuwt voor drugs. Ondanks alles is het gebruik van harddrugs toegenomen. Er zijn verschillende soorten harddrugs zoals heroïne, cocaïne XTC. Hard drugs zijn middelen die de werkelijkheid veranderen. Ook hebben hard drugs een slechte invloed op je gezondheid en brengt het je vaak in financiële noot.

Hoofdstuk 5 Nawoord

Dit werkstuk kostte meer tijd en moeite dan dat ik had verwacht. Ik heb lang naar informatie lopen zoeken en zo veel mogelijk informatie daarvan proberen te gebruiken. Toch viel alles bij elkaar me wat tegen. Ik vond het toch wel leuk om aan het werkstuk te werken en ik heb weer een hoop dingen geleerd. Er waren veel dingen die ik echt niet wist en ik nu wel weet.

Bronvermelding

Er wordt vaak gezegd dat je niet alleen maar informatie van internet mag gebruiken maar ik vind dat onzin. Op internet staat zoveel informatie, je kan er hele boeken downloaden. Je kan alle statistieken opvragen. Ik heb geen folders aan gevraagd omdat in op internet bij de website van degene van wie de folder is dezelfde informatie staat alleen dan veel uitgebreider. Internet is ook overzichtelijker dan een boek. Dan moet je alles weten en op internet tik je gewoon in welke informatie je wil hebben en het rolt er zo uit. Toch heb ik twee boeken gehaald. Maar ik heb er nauwelijks informatie uitgehaald omdat het te veel informatie is en te onoverzichtelijk. Hieronder staan de informatie bronnen die ik voor mijn werkstuk heb gebruikt.

Internet sited:

-www.psychowijzer.nl
-www.hulpgids.nl/ziektebeelden/verslaving
-www.alcoholvoorlichting.nl
-www.benjijsterkerdandrank.nl
-www.jellinek.nl
-www.trimbos.nl
-www.drugsbase.com
-www.netdoktors.nl
-www.ivv.nl
-www.jeugdinformatie.nl
-www.verslaving.pagina.nl
-www.alcohol.start.nu
-www.stivoro.nl
-www.parnasia.nl
-www.ccbh.nl

Boeken:

-Handboek Verslavingszorg. Bohn, Stafleu Van Loghum
-Drugsverslaving en Alcoholisme. J.H. van Epen

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4361

reacties

Yooo heb je ooit gehoord van een apparaatje dat de spelling checkt ? of is je nederlands gewoon niet goed naja in ieder geval je werkstuk is niet goed! sorry maar het is gwoon een feit
door anne (reageren) op 16 februari 2009 om 15:07

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer